NIEUWS KURT

Studenten ontwi­k­kelen alter­natief voor KURT, maar KU Leuven wijst het af

KURT-app ontwikkeld door Ilya, George en Alexander.

Drie studenten ontwikkelden een alternatief voor KURT, uit frustratie met het reservatie­systeem. Toch wil de KU Leuven niet met hen in zee gaan en de app overnemen. Ze wijst op de beperkte capaciteit om zo'n app te onderhouden. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Zes maanden geleden ontwierpen drie studenten de online tool Kurtosis, bedoeld als alternatief voor KURT, het reservatie­systeem van de KU Leuven waarmee je onder meer plaatsen kan reserveren in de biblio­theek.  Ilia Breitburg, student handels­wetenschappen (21), kwam met het idee. Medestudent George Bougakov (19) en student toegepaste informatica Alexander Vanhee (20) sloten zich bij de ontwikkeling aan. 

Vervolgens ontwikkelden ze ook een app: die pitchten ze aan de KU Leuven. Ze gaven een presentatie en wilden samenwerken met het KURT-team om het verder uit te werken. Maar het antwoord van de KU Leuven was een definitieve nee. 

Frustraties

Het grootste probleem dat de drie studenten aan KURT ondervonden was tijdens de examens. 'Het systeem was overbelast en het duurde lang om te laden. Ik moest door vele pagina's na elkaar klikken', zegt Bougakov. Dat allemaal om een plaatsje in de bib te bemachtigen. Breitburg knikt instemmend: 'Het voelde alsof ik mijn belastingen aan het invullen was, terwijl ik slechts op zoek was naar een studieplaats.' 

Jesse Stroobants, Groepsbeheerder van de groep Humane wetenschappen, gaat niet akkoord met de geuite frustraties: 'Er zijn eigenlijk geen functionaliteiten die studenten mislopen. Alle nieuwe functies zijn een mooi extraatje.' 

'Het is onze manier om bij te dragen aan de gemeenschap van de universiteit'

Ilia Breitburg, student en ontwikkelaar Kurtosis

Volgens de drie vrienden is er wel veel ruimte voor verbetering in KURT. 'Ik heb alle beschikbare plaatsen overzichtelijk op één pagina gezet. In een klik kan je een plek reserveren', legt Breitburg uit. De website werd door het bredere studentenpubliek meteen lovend ontvangen. Tijdens elke blokperiode waren er duizenden bezoekers.

Zo keken mensen over Breitburgs schouders mee toen hij de website in de bib opendeed. 'Nieuwsgierige studenten spraken me aan. Wanneer ik uitlegde hoe je met Kurtosis efficiënt een plek kon reserveren, reageerden ze meestal heel enthousiast.' 

Naast de website hadden de drie studenten grote plannen om een app te ontwikkelen. 'Het is onze manier om iets terug te geven aan de universitaire gemeenschap. Sommige studenten werken in fakbars zodat we goed­koop bier kunnen drinken, wij ontwi­kkelen een app zodat studenten tijdens de examens minder stress hebben rond studieplaatsen reserveren', zegt Bougakov. 

Digitaal plattegrond

De app zou een digitale plattegrond bevatten van de zitplaatsen in de bibliotheken. 'Ik zie vaak studenten een foto nemen van de plattegrond in Agora', zegt Bougakov. Het is niet altijd vanzelfsprekend waar de nummers en tafels zich immers bevinden. De app zou daarom een smart search-optie bevatten, die vanzelf een plaats voor je vindt. 

Om de app te integreren met KURT wisten de drie studenten dat ze de officiële goed­keuring van de KU Leuven zouden moeten krijgen. De veiligheid van het systeem bleek daarbij cruciaal. Daarom spraken ze met de kernontwikkelaars van KURT en het biblio­theek­personeel: die reageerden heel opge­togen, maar hadden enkele vragen over de implementatie van de app. 

Afwijzing

Helaas lag de eindbeslissing bij het hoger management van de KU Leuven. Omdat KURT een initiatief van leercentrum Agora is, werd het initiatief na een korte presen­tatie naar hen doorverwezen.

Ondanks de veelbelovende positieve reacties stond het Kurtosis-team voor een teleur­stelling. Via een e-mail werd hun voorstel afgewezen. De redenen: veiligheid van de processen, bezorgdheden omtrent de privacy van persoonlijke gegevens van de gebruikers en te weinig tijd en middelen om het te ontwikkelen. 

'Hun presentatie verliep vlot, maar er zijn nu eenmaal een aantal aspecten waardoor we niet met hen in zee konden gaan. Zo wordt er geschreven op interne systemen', zegt Stroobants. Om de app te ontwikkelen, zou er gewerkt moeten worden met de al geschreven code, het interne systeem van KURT. 

Volgens Breitburg werden die redenen nooit aangehaald tijdens de presentatie: 'Onze veiligheids- en privacy systemen zijn verge­lijk­baar met die van bankapps. Veiliger kan bijna niet.' 

Stroobants legt de redenering verder uit: 'We zitten met beperkte groepsdiensten die  daarmee aan de slag moeten gaan, en die hebben niet de tijd om zich bezig te houden met security monitoring . Dat kunnen we ook niet van die mensen verwachten.' Een dus liep de samenwerking tussen de drie studenten en de KU Leuven stuk.

Powered by Labrador CMS