NIEUWS NIEUWE CODEX

Zo zal LOKO de nieuwe codex maken

De vzw Leuvens Liederenboek zal instaan voor de ontwikkeling van LOKO's eigen studentencodex. De eerste versie wordt volgend academiejaar verwacht.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Leuvense studentenkoepel LOKO zal met behulp van een speciale vzw een eigen liederenboek ontwikkelen voor op cantussen. Dat gebeurt op vraag van studentenkringen, die al enkele jaren ontevreden zijn met het huidige groene boekje: het duurt momenteel heel lang om aanpassingen door te voeren, en rond sommige liedjes in de codex hangt al een tijdje controverse.

De organisatie gaat input halen bij studentenvertegenwoordigers. Ook individuele studenten mogen input geven, al staat het nog niet vast hoe dat precies zal gebeuren. Een eerste versie zou tegen volgend academiejaar klaar moeten zijn.

'Liever te veel dan te weinig'

Zullen alle politiek geladen nummers onmiddellijk verwijderd worden? De focus van LOKO ligt resoluut bij pluralisme: liever veel verschillende liedjes toevoegen, dan de controversiële exemplaren onmiddellijk schrappen. 'In onze eerste versie hebben we liever nog te veel, dan te weinig pagina's staan. Er worden op Leuvense cantussen veel liedjes gezongen die ontbreken in de huidige codex. Die zijn onze eerste prioriteit', licht LOKO-voorzitter Bram Schaefer toe.

'We hebben regelmatig met het KVHV gesproken, maar er werd te weinig geluisterd'

Bram Schaefer, voorzitter LOKO

Belangrijk voor LOKO is vooral dat de codex door studenten wordt ontwikkeld. Bij de huidige codex, die wordt verdeeld door het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), is dat niet het geval. Die wordt momenteel immers door niet-studenten beheerd. Aanpassingen doorvoeren verloopt erg stroef: het duurt soms jaren vooraleer de wensen van een bepaalde kring aangenomen worden.

Leuvens Liederenboek zal input verzamelen via een adviesorgaan. Daar zit één vertegenwoordiger per studentenkring in. De input van individuele studenten ligt nog niet vast, maar zal mogelijk via mail of vragenlijst gebeuren

Kritiek

De Algemene Vergadering van LOKO keurde afgelopen vrijdag de algemene structuur van de nieuwe vzw goed, al luidde er wel kritiek dat de organisatie vooral in handen is van LOKO-afgevaardigden. Voorzitter Schaefer vindt dat simpelweg logisch: 'We willen een codex die in handen is van studenten. Je hebt mensen nodig die aanspreekbaar zijn en contact hebben met het studentenleven: daar is LOKO erg geschikt voor.'

De luidste kritiek komt vanuit de clubwereld. De huidige codex, en met name de zogenaamde blauwe bladzijden, vormen immers de basis voor het traditionele clubleven. Het KVHV, de uitgever van de traditionele codex, zei vorige week nog dat een tweede codex voor chaos zou zorgen op Leuvens cantussen. 'Tradities zorgen voor eenheid', stelde praeses Britt Huybrechts daarnaast.

'De afgelopen vijf jaren hebben we regelmatig gesproken met het KVHV', vertelt Schaefer, 'Het probleem is dat er te weinig naar ons werd geluisterd als het over aanpassingen ging.' Hij geeft het voorbeeld van studentenkring Chemika. Die moest een aantal jaren wachten vooraleer een foutief wapenschild en een verkeerd gespelde naam werden aangepast. Schaefer besluit: 'Met Leuvens Liederenboek ga je dat probleem niet hebben: er zal altijd inspraak mogelijk zijn.'

Powered by Labrador CMS