GIDS CULTUUR

Hongerig naar cultuur en sport? Met deze tips kom je de zomer door

Leegtes zijn er om te vullen. Omdat jij ongetwijfeld niet meer weet wat te doen na een maand blokken, verleiden we je met een rollercoaster aan sport en cultuur. En die biedt heel wat verrassingen, zowel in Leuven als in je luie zetel.

Gepubliceerd

Beleef je te pletter

Zin om deze zomer de dansbeentjes los te schudden op de Oude of Grote Markt? Het gratis festival Beleuvenissen, iedere vrijdag tussen 12 juli en 9 augustus, heeft alvast enkele mooie namen in de aanbieding. 

Prediken de Levellers op 12 juli nog What a Beautiful Day het is, dan wachten Suzan & Freek en 10CC op 19 juli tot Als het Avond is om je met warme melodieën te omarmen. Op 26 juli springen de passages van DIKKE, Joost Klein en Gustaph in het oog. Meezingen met Gasolina, Europapa en Because Of You op één avond? Enkel in Leuven lijkt het mogelijk.

Op 2 augustus voedt Bart Peeters je muzikale avond met meer dan Konijneneten, terwijl Glints, Laura Tesoro en Jokke er op 9 augustus een laatste lap op geven. Een line-up om werkelijk Zit Zat Zot van te worden. 

Eigenaar van een paar kleurrijke wollen sokken en de dikste bundel van Lucebert? Dan is Literaire Yoga misschien iets voor jou. In de Abdij Keizersberg verwelkomt dichteres Francesca Birlogeanu je op 11 augustus voor een voormiddag stretchen en diep ademhalen onder een warm dekentje van live poëzie. Inschrijven is verplicht! 

Geraak je niet op tijd aan die wollen sokken? Ook daar is de stad zowaar op voorzien. Tijdens vijf gratis tangolessen zweef jij mogelijk naar een zevende hemel. Belangrijke maar jammerlijke mededeling: de organisatie raadt het af om op naaldhakken te komen.

Toch niet lenig genoeg voor poëtisch stretchen, maar wel een fan van het witte doek? Iedere zaterdag, van 13 juli tot 8 augustus, kan je in de stad terecht voor een gratis openluchtfilm: van het komische La Deuxième Acte tot het razendspannende Saltburn. Info over de locaties en films vind je hier.

Toch meer nood aan een staaltje drum-'n-bass of elektronische muziek? De Vismarkt wordt op vrijdag 12, 19 en 26 juli opnieuw omgedoopt tot Club Vismarkt. Met namen als Shy FX, Ewan McVicar en Tiga pronkt het gratis festival alvast met enkele grote vissen. 

De editie van Club Vismarkt in 2023.

Aan nieuwe gezichten overigens geen gebrek in de Leuvense straten. De Olevo­droom (aan de Brusselsestraat 65) biedt iedere woensdag vanaf 20 uur plaats voor jongeren die uitblinken in een brede waaier van hiphop en magie tot jazz en comedy. Op de Sound Track Stage geven de winnaars van de talentenjacht Sound Track dan weer het beste van zichzelf van 1 tot 4 augustus. 

Toch nog niet volledig overtuigd? Het Depot en M Leuven bieden ook het betalende muziekfestival M-IDZOMER aan van 1 tot 4 augustus, op de binnenplaats van museum M Leuven. Onder anderen Novastar, het Zesde Metaal en J. Bernardt passeren de revue. Met je festivalbandje kan je bovendien gratis ronddwalen in museum M Leuven. 

Jouw muzikale soundtrack

­Zonder je je liever af onder een parasol met een boek en wat goede muziek? Na de zomer staan er weer heel wat beloftevolle albums te wachten op jouw hoofdtelefoon. Het goede nieuws: deze zomer kan je van verschillende albums al een beetje proeven met enkele smaakmakers. 

Zo zou je met het succes van monsterhit Espresso misschien vergeten dat Sabrina Carpenter nog wel degelijk een album gepland heeft, ondertussen haar zesde langspeler al. Dat zal 'Short 'n Sweet' heten, zo verklapte ze al. Ze laat het op ons los op 23 augustus. Espresso al grijsgedraaid? Op het laatste voorproevertje Please Please Please doet Carpenter het wat rustiger aan. 

De Ierse band Fontaines D.C. staat deze zomer op Pukkelpop.

Ook de Ierse band Fontaines D.C. komt deze zomer met nieuwe muziek, en staat op verschillende festivals, zoals onder meer Pukkelpop. Het is het soort band dat zijn sound met elk album weer wat meer verrijkt. De band ontstond uit een uit de hand gelopen schrijf-de-beste-poëzie-wedstrijd onder vijf vrienden uit Dublin: Carlos, Grian, Tom, Conor en nog eens Conor. 

Hun muzikale evolutie kan je zelfs vrij goed aflezen uit het artwork van de verschillende platen van de band. Debuut Dogrel (2019) was nog een ruig en rauw postpunkalbum, wat zich weerspiegelde in een bijna clair-obscure cover. Met opvolgers A Hero's Death (2020) en Skinty Fia (2022), werd hun klank steeds melodischer en toegankelijker, en de covers meer kleurrijk. 

Als we afgaan op het artwork van hun vierde worp Romance, zou het opnieuw een grensverleggende collectie van nummers moeten zijn. 23 augustus is-ie van jou, maar leg voorlopig al zeker eens de singles Starburst en Favourite op.

Voordat Sylvie Kreusch in het najaar haar tweede album op ons afstuurt, laat ze deze zomer al horen wat ze van plan is. Ze is op haar best wanneer ze er alleen voor staat, zo bekende ze al. Zeker, als zangeres tilde ze Warhaus naar een hoger niveau, maar nu ze al een tijdje solo gaat, lijkt haar stem en présence nog meer begeesterend. 

Sylvie Kreusch in 2022 in Het Depot.

Voor haar debuutalbum Montbray trok ze zich terug in het gelijknamige Franse dorpje, met als resultaat twaalf ijzer­sterke indie­nummers. Singles Comic Trip en Hocus Pocus beloven opnieuw het beste voor dat nieuwe album.

Wat te zien op het grote doek

Voorts vallen er deze zomer heel wat leuke films te zien. Van Yorgos Lanthimos verscheen dit jaar niet alleen Poor Things, maar ook Kinds of Kindness kan je deze zomer gaan bekijken in de cinema. De regisseur staat bijna garant voor kwaliteit – zo viel Poor Things nog in de prijzen op de Oscars met een beeldje voor Emma Stone als beste actrice. Zij is, samen met William Dafoe, opnieuw te zien in deze absurde comedy. En zoals steeds zal Lanthimos zich niet inhouden met een beetje donkere humor hier en daar.

Scarlet Johansson ken je misschien van enkele films uit het Marvel Cinematic Universe, maar daartoe beperkt ze zich zeker niet. Vorige zomer zag je haar nog in Wes Andersons Asteroid City, nu speelt ze mee in Fly Me To The Moon, een drama van Greg Barlanti. Johansson speelt een marketingexperte die de maanlanding moet simuleren, in het geval dat die toch zou mislukken. Weten wij veel.

De hit van het voorjaar was Anyone But You, waarvan iedereen waarschijnlijk Sydney Sweeney heeft onthouden. Ook Glen Powell speelde daarin mee, maar hij krijgt in Hit Man de kans om voluit te schitteren. De film, van de hand van Richard Linklater, vertelt het verhaal van een beroeps­moordenaar die verliefd wordt op een reddeloze vrouw. Haast je, want de film is nog maar even te zien in de cinema.

Sport beleven, of kijken

Ook voor de sportievelingen onder ons is Leuven the place to be tijdens de zomer. Gedurende de hele zomer kan je in en rondom Leuven kennismaken met zogenaamde urban sports, zoals calistenics en wheelierijden.  

'Deze acties volgen onze ambities rond Urban Sports in Leuven, waarrond we vorig jaar in een Europees samen­werkingsproject zijn gestapt', aldus schepen van Sport Johan Geleyns. Meer info vind je hier.

Voor wie hoopt dat hun zomer op wieltjes loopt, is de rollerparade een must. Haal je inlineskates, step, eenwieler of elektrische fiets uit de garage en rol mee door de Leuvense straten. De parade vindt plaats op 10 en 24 juli en op 7 augustus, en start steeds op het Martelarenplein. Er zijn twee parcours, een van 6 km en een van 20 km. Deelname is gratis.

Als je graag een dagje naar het strand wilt, maar liever de drukte van de dagjestoeristen vermijdt, kan je in juli ook op het Ladeuzeplein terecht. Van 9 tot en met 21 juli transformeert het plein in een tropisch strand voor het jaarlijkse Leuven Beach. Naast beachvolley zijn er ook toernooien in kubb, airbad­minton, petanque en tal van andere sporten. Het volledige programma vind je hier.

Sluit je Leuven Beach graag af met iets nieuws? Op 21 juli vindt op het Blauwputplein in Kessel-Lo een kwalificatietoernooi van de Crelan 3x3 Masters plaats. Na de prestatie van het Belgische 3x3-basketbalteam op de vorige Olympische Spelen is de populariteit van de sport enkel maar gestegen. Inschrijven doe je hier.

Meedoen kan ook aan de Ride Leuven op 15 augustus. Waag je aan de route van 75 km of 110 km en rij over de WK-hellingen van de Flandrienlus in de Druivenstreek. Voor wie het liever rustiger aan doet, is er ook de lokale route van 20 km. Laat je het toch liever over aan de professionals? Volg in de namiddag de Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens en kijk live wie Arnaud de Lie opvolgt als winnaar.

Op 27 juli vindt dan weer de jaarlijkse Meeting voor Mon plaats, een event door Daring Club Leuven Atletiek als eerbetoon aan Mon Vanden Eynde. Het programma bestaat uit tal van loop- en kampnummers als discuswerpen, kogelstoten en hoogspringen. Inkom is 10 euro, inclusief een drankje.

Meer atletiek is er op 24 augustus met het polsstokgala. De dag begint met de jeugdcompetitie, waarna de elitemannen en -vrouwen volgen. Supporter mee vanop een terrasje op de Oude Markt en merk op dat je er ook nuchter in een diep dal kunt vallen.

 

Powered by Labrador CMS