NIEUWS EUROPEAN DEGREE LABEL

Europees hoger onderwijs wordt één geheel

Stura pleit voor het behoud van de verschillen tussen universiteiten zowel op vlak van de inschrijvingskosten als de toelatingsvoorwaarden

De Europese Commissie werkt aan een 'joint European Degree Label' om gezamenlijke programma's tussen Europese universiteiten, zoals de Bachelor of European Studies, te certificeren.  Stura overlegt welke standpunten ze wil meenemen naar de Vlaamse Studentenvergadering. 

Gepubliceerd

Sinds kort werkt de Europese Commissie aan een 'joint European Degree Label'. Dat is een certificaat voor studenten die deelnemen aan gezamenlijke programma's gebaseerd op transnationale samenwerkingen van Europese universiteiten. 

Het European Degree Label werd vorig jaar reeds voorafgegaan door de lancering van een nieuwe opleiding: de Bachelor of European Studies. Het nieuwe label zou kunnen helpen om zulke internationale opleidingen te coördineren en diploma’s te erkennen over de landsgrenzen heen. 

Daarnaast heeft het label het potentieel om samenwerkingsprogramma's tussen universiteiten naar een hoger niveau te tillen en een transformatie teweeg te brengen in het Europese onderwijslandschap.

Standpunten innemen

Terwijl de inschrijvingskosten in een Vlaamse universiteit kunnen oplopen tot 1100 euro, liggen die in Frankrijk aanzienlijk lager. Daar kosten opleidingen gemiddeld rond de 200 euro per jaar. Een belangrijke overweging bij het invoeren van het European Degree Label is het inschrijvingsgeld.  Het draait om de vraag of het inschrijvingsgeld zal blijven variëren per universiteit of een vast bedrag zal worden bepaald, ongeacht van welke universiteit die de student kiest.

Een gevolg daarvan kan zijn dat landen met goedkoper hoger onderwijs een grote stroom van internationale studenten krijgen

Een tweede belangrijke kwestie betreft de toelatingsvoorwaarden. Hoewel dit concept in Vlaanderen niet zo gangbaar is, is het elders in Europa gebruikelijk dat de resultaten die studenten op de middelbare schoolbanken halen invloed hebben op de toelating tot een universiteit. Ook hier luidt dezelfde vraag als bij de inschrijvingskosten: worden de toelatingsvoorwaarden behouden per universiteit, of zal één uniforme set regels worden gehanteerd voor grensoverschrijdende opleidingen?

Stura neemt mee

Stura pleit voor het behoud van de verschillen tussen universiteiten zowel op vlak van de inschrijvingskosten als de toelatingsvoorwaarden. Dat kan de keuze van de student sterk beïnvloeden. Zo kan een student met minder financiële slaagkracht ervoor kiezen om elders te studeren door de inschrijvingsprijs. Een gevolg daarvan kan zijn dat landen met goedkoper hoger onderwijs een grote stroom van internationale studenten krijgen. 

Het introduceren van een European Degree Label heeft het potentieel om samenwerkingsprogramma’s tussen universiteiten naar een hoger niveau te tillen

'Na veel afwegen, kozen we ervoor om de verschillen te behouden', legt Christiana, mandataris Internationaal bij Stura uit. 'Zo kan een uniform systeem van inschrijvingskosten en toelatingseisen binnen onze universiteit behouden worden.'

De prioriteit van Stura blijft de vrijheid van de student binnen de eigen universiteit: 'Dit zal studenten aanmoedigen om alle programma’s aan de KU Leuven, inclusief de internationale, te overwegen zonder zich te laten beïnvloeden door hogere of lagere kosten en vereisten van de opleiding.'

De standpunten van Stura zullen worden voorgelegd aan de Vlaamse Vereniging van Studenten. Daar gaan ze verder in discussie over het onderwerp met andere vertegenwoordigers van Vlaamse hogescholen en universiteiten.

Powered by Labrador CMS