NIEUWS NSV

Ook stad Leuven schort erkenning van de NSV! op

De vereniging kan geen faciliteiten meer huren.

Vanmiddag trok het schepencollege van stad Leuven de erkenning van de NSV! Leuven in. Volgens de stad gaat het om een formaliteit: ze volgt louter de lijn van Leuvense studentenkoepel LOKO. Die trok vorige week formeel de NSV!'s erkenning in na een omstreden lezing met Dries Van Langenhove.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De Stad Leuven heeft vanmiddag de erkenning ingetrokken van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!). Dat verneemt Veto en werd bevestigd door schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen).

De NSV! kwam in februari in opspraak nadat ze een vraaggesprek hield met Dries Van Langenhove als gast. Het oud-kamerlid voor Vlaams Belang deed er tot racisme aanzettende uitspraken.  Eerder klaagde de KU Leuven Van Langenhove daarvoor al aan. De universiteit verbiedt de NSV! bovendien ook de toegang tot haar infrastructuur tot 2025.

Racisme

Stad Leuven erkent een hele reeks verenigingen in Leuven. Daaronder vallen ook studentenverenigingen, al volgt de stad daarin louter de lijst van studentenkoepel LOKO. Vorige week trok LOKO formeel de erkenning van de NSV! in, nadat die laatste nog had geprobeerd in beroep te gaan tegen die beslissing.

'De beslissing die vandaag genomen is, moet je eigenlijk zien als een automatisch gevolg van LOKO's beslissing', duidt Van Oppens het. Het verlies van erkenning impliceert dat de NSV! bepaalde faciliteiten niet meer zal kunnen uitlenen bij de stad en de provincie Vlaams-Brabant. 

Van Oppens legt uit dat het niet om een politieke beslissing gaat: 'Hier is geen debat over geweest, wij volgen louter de lijn van LOKO op als officiele studentenkoepel voor Leuven.'

Veto contacteerde de NSV! Leuven, maar kon vooralsnog geen reactie krijgen.

Powered by Labrador CMS