NIEUWS ACTUA VAN DE WEEK

Actua van de week: studenten frauderen en winnen bierpongtoernooien

Er gebeurt veel aan de universiteitscampussen en hogescholen van de Associatie KU Leuven. Lees hier de laatste nieuwtjes van de voorbije dagen.

Gepubliceerd

'Break up with Israel' ontvangen door universiteiten

De acties van proffen en studenten voor een academische boycot tegen Israëlische kennisinstellingen blijven voortduren. Na betogingen op Valentijnsdag in de verschillende Belgische universiteitssteden, verspreidde initiatiefnemer 'Break up with Israël' afgelopen week zijn eisen bij verschillende universiteiten. 

Ze werden ontvangen door rectoren Bernard Vanheusden (UHasselt) en Jan Danckaert (VUB). In Gent en Leuven ontmoetten ze dan weer vertegenwoordigers van de universiteit. In Antwerpen schoven ze de eisen onder de deur van rector Van Goethem. Naast een academische boycot, eist de coalitie ook de uitdrukkelijke veroordeling van doelbewuste vernietiging van Palestijnse onderwijsinstellingen. 

Eerste namen M-IDZOMER 2024 zijn bekend

Het jaarlijkse zomerfestival van M Leuven en het Depot, M-IDZOMER, heeft de eerste aangekondigde concerten van deze editie op de wereld losgelaten. 'Op donderdag 1 augustus brengt het beroemde 90s triphop dj-duo Kruder & Dorfmeister een unieke audiovisuele show', verzekert Mike Naert, programmator en artistiek directeur van Het Depot. 

'Met optredens van Novastar en Het Zesde Metaal op zaterdag 3 augustus hebben we ook twee Belgische kleppers op het programma staan.' Het Amerikaanse Explosions In The Sky vervolledigt de voorlopige line-up. Het concertseizoen ziet dus, samen met de zon, weer het daglicht.

Lezing Van Langenhove krijgt donker staartje 

Na de omstreden lezing van Dries Van Langenhove opent interfederaal gelijkekansencentrum UNIA uitzonderlijk zelf een dossier. 'Indien de inhoud ons ertoe noopt, en we de bevoegdheid hebben, is verdere actie een optie', vertelde kopvrouw Els Keytsman aan Veto

De KU Leuven besloot ook om NSV!, de organisator van het evenement, het gebruik van haar gebouwen te verbieden tot 2025 en diende zelfs een klacht in tegen Van Langehove. Het ex-kamerlid voor Vlaams Belang sprak onder meer over 'de ongelijkheid tussen verschillende rassen, waar je nu eenmaal niets aan kan doen.' Een diepere analyse en verslag van de lezing vindt u op veto.be. 

Spetterende editie Vlaams Kampioenschap Bierpong 

Op donderdag 7 maart vond in Kessel-Lo het Vlaams Kampioenschap Bierpong 2024 plaats. 40 duo’s streden er om de Vlaamse (waarschijnlijk plastic rode) beker. 'Het was weer een spetterende editie, met veel volk en veel ambiance', vertelt organisator Klaas Renette van JH De ZoeNK aan Veto

'We bekijken wat de mogelijkheden zijn om volgend jaar het aantal plekken te verhogen, zodat er dan nog meer duo's kunnen strijden om de titel van Vlaams kampioen.' Thijs Van Gestel en Jelle Van Attenhoven wonnen uiteindelijk de eeuwige roem en een ticket voor het Belgisch Kampioenschap Bierpong te Lichtervelde in september. 

Universiteit Antwerpen eist 17.000 euro van studenten die examenvragen fotografeerden 

Afgelopen maandag, 4 maart, moesten twee studenten Farmaceutische Wetenschappen zich naar de Antwerpse correctionele rechtbank begeven, zo meldt de Gazet Van Antwerpen

In 2023 hadden ze foto’s genomen van examenvragen, om die vervolgens te laten circuleren in chatgroepen. Dat kan een inbreuk van het auteursrecht zijn. De studenten gaven toe dat ze 'van plan waren te frauderen' en 'hoopten hulp te krijgen bij het beantwoorden van de vragen.' De UAntwerpen eist nu 17.000 euro als schadevergoeding: 'Geloofwaardigheid is van levensbelang voor een universiteit.'

Powered by Labrador CMS