Pieter Jespers

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Pieter Jespers

Europa moet structureel anders, zei Macron. En zo geschiedde: een top was geboren. De Vlaamse Europarlementsleden zijn het dan wel eens over klimaat en R&D, politieke vernieuwing blijft moeilijk.

Volgende week geven zeven Vlaamse Europese boegbeelden hun visie op de toekomst van Europa. We trappen al af met de toekomst van solidariteit, die in volle coronacrisis meer dan ooit onder druk staat.

De KU Leuven wil de bestaande ethische commissie Dual Use, Military Use and Misuse of Research uitbreiden met mensenrechtenexpertise. Een contractclausule komt er vanuit praktische overwegingen niet.

KU Leuven werkt nauw samen met het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. De gesegregeerde realiteit vraagt een minimum aan sensibilisering voor uitwisselingsstudenten en -professoren. Dat ontbreekt.

In een artikel lieten we reeds initiatieven van KU Leuven organisaties aan het woord die zich buigen over de mentale gezondheid van internationals. Nu laten we hen zelf aan het woord.

Het zijn mentaal zware dagen voor studenten. In het bijzonder internationale studenten kunnen het erg moeilijk hebben, nu ze geïsoleerd zijn van familie en een aantal van hun vrienden.

Verhoogd inschrijvingsgeld dat faculteiten sinds 2014 kunnen vragen van internationals is nodig om internationale studenten kwaliteit aan te bieden en als buffer bij een terugval in de inschrijvingen.

Internationale studenten die een Engelstalige opleiding volgen en momenteel in het buitenland verblijven kunnen hun examen online afleggen. Maar zij die hier zijn gebleven kunnen dat fysiek.

Met een boek in de hand, is de 'lockdown light' nog zo plezant! Van Haruki Murakami tot Michelle Obama, dit zijn de nieuwe cultuurtips van de Veto-redacteurs.

Gebrek aan zuurstof, beademingstoestellen, testcentra en ziekenhuisbedden op intensieve zorg. Afrika zal het moeilijk krijgen om corona in te dijken. Vlaamse professoren en alumni schieten te hulp.

De juiste soundtrack kan alledaagsheid episch doen klinken, of helpt je om een leven in afzondering draaglijk te maken. Deze albums loodsen de Vetoredacteurs door coronatijden.

Vlaamse universiteiten proberen naar best vermogen te communiceren met hun studenten in het buitenland volgens de studenten die we spreken. Toch was de communicatie vaak initieel verwarrend.

Tijd teveel tijdens corona? Goed nieuws! De Veto-redactie selecteert een double bill-filmtip: dat zijn twee films voor de prijs van één, voor een gezellige avond voor de buis.

Rector Luc Sels wil zoveel mogelijk studenten en personeel terughalen. Maar dat geldt niet voor iedereen: 'Het zou onverstandig zijn om terug te keren uit een veilig land naar België.'

Niet alleen KU Leuven neemt drastische maatregelen tegen het coronavirus. Wij belichten het wereldwijde landschap: waar is men heel streng, heel laks, of waar helpt de unief met creatieve oplossingen?

Met zijn 35 jaar in de diplomatie heeft Grum Abay (59), Ethiopisch Ambassadeur voor België, Luxemburg en de EU, drie regimewissels zien plaatsgrijpen in zijn thuisland. Al die tijd bleef hij op post.

Voorlopig adviseert de KU Leuven studenten in het buitenland om niet terug te keren. Op korte termijn kan dat nog veranderen.

De universiteit schrapt alle fysieke lessen tot minstens de paasvakantie, ongeacht hun aard. Studenten hoeven na dit weekend niet meer terug te komen.

Studenten kunnen alleen afhalen in Alma, de online bestelmogelijkheden breiden uit. Het Universitair Sportcentrum zet zijn activiteiten voor kaarthouders stop.

De KU Leuven wil hoorcolleges zoveel mogelijk vervangen door online lesvormen. Fuiven of cantussen kunnen best niet meer doorgaan, zegt de universiteit. Er is nog onduidelijkheid over bibliotheken.

Sinds december vorig jaar protesteren Indische studenten tegen de Citizenship Amendment Act (CAA) in India. De wet is omstreden omdat ze volgens velen discrimineert tegenover moslims.

Met zijn 35 jaar in de diplomatie heeft Grum Abay (59), Ethiopisch Ambassadeur voor België, Luxemburg en de EU, drie regimewissels zien plaatsgrijpen in zijn thuisland. Al die tijd bleef hij op post.

De KU Leuven heeft een probleem in haar beslissingscultuur en dat baart ons als soixante-huitards zorgen.

Sinds begin dit academiejaar werkt een KU Leuven-taskforce aan voorstellen om het studiegeld voor internationale studenten buiten de EER te uniformiseren. Nu loopt ze af, zonder resultaat.

Twee weken geleden meldde Veto dat studenten sinologie van de KU Leuven verplicht moesten terugkeren uit China. Hoe reageer je best als de universiteit zo'n beslissing neemt?

De KU Leuven wil ongetwijfeld goed doen, zeggen docenten Sinologie. Maar met een afreisverbod naar China houden ze te weinig rekening met de kennis van studenten op het terrein.

De KU Leuven verplicht haar overige drie studenten sinologie uit China terug te keren. Dat staat te lezen in een mail naar de studenten, die Veto kon inkijken.

De Brexit van 31 januari verhindert geen studieverblijf voor EU studenten in het VK voor de komende twee semesters en vice versa. Of dat na 1 januari 2021 nog zo is, is hoogst onzeker.

Vanaf 1 januari 2021 moeten onderzoekers in Open Access gaan om de steun van de Europese Commissie te krijgen. 'Probleem is dat men dat op een heel korte termijn wil realiseren.'

Net zoals het strategisch plan van de KU Leuven wil Frankrijk internationaal talent aantrekken. Toch verhoogde ook Frankrijk net zoals de KU Leuven het inschrijvingsgeld voor internationals.

Vlaanderen moet mee met de realiteit van Engelstalige opleidingen volgens de KU Leuven. Dat is opmerkelijk als je weet dat de KU Leuven nog steeds werkt aan een eigen taalbeleid.

In Hong Kong schorten de partnerinstellingen van de KU Leuven alle lessen voor de rest van het semester op. Het heeft voor hen dan ook geen zin meer om er te blijven. Alle studenten keren nu terug.

Slechts 37 studenten aan de KU Leuven zijn kandidaat-vluchteling of erkend vluchteling: minder dus dan 0,4% van alle internationale studenten aan de KU Leuven campussen.

Een zoekjaar en uitbreiding van de gastovereenkomst voor kennismigranten, dat vragen de elf Belgische rectoren. Europese richtlijnen leveren munitie om het Belgische complex aan te manen tot actie.

Tersago’s leven leest als een accident de parcours. Als fervente blogger werd hij de meest gewezen correspondent voor de openbare omroep. Een relaas over toeval en de liefde voor zijn Griekenland.

Just one single law (or more accurately, the amendment on a previous law) instigated the already more than four month-long raging protest movement in Hong Kong. How have things escalated this badly?

IMSAL is een organisatie van doeners. 'Wij doen ook echt dingen en komen niet gewoon samen om te praten.' De internationale vereniging van moslimstudenten in Leuven nodigt eenieder uit.

Bij Pangaea, het ontmoetingscentrum voor internationals, zijn ze dezer dagen zeer actief. Niet onlogisch; nu de inschrijvingen afgelopen zijn telt de KU Leuven liefst 10.898 internationale studenten.

De saga rond verhoogde inschrijvingsgelden voor niet-EER studenten bereikte recentelijk een nieuw stadium: plannen voor uniforme tarieven. Wat betekent dit en wat is er aan de hand?

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

Vaak worden er enkele puntjes uit een akkoord gehaald, die de media dagenlang domineren. Wel, dat stopt hier. Geen controverse, geen mediatieke steekvlam. Maar wel: wat staat er niet in het akkoord?

Wat zegt de wetenschap over de nieuwe integratiemaatregelen? Bevorderen ze integratie of werken ze die tegen? En wat met de doorstroom van nieuwkomers naar ons hoger onderwijs?

Het kremlin huist nu al jaar en dag dezelfde grote man – zij hij met zijn 1 meter 70 wat kleiner dan het landelijk gemiddelde van 1 meter 75: Vladimir Poetin. Voor het eerst is zijn positie wankel.

In het Kremlin huist nu al jaar en dag dezelfde grote man – zij hij met zijn 1 meter 70 wat kleiner dan het landelijk gemiddelde van 1 meter 75: Vladimir Poetin. Voor het eerst is zijn positie wankel.

De Belgische keuken staat bekend als Bourgondisch, lekker en veel. Strookt dit beeld ook met de ervaringen van Erasmussers? Vier respondenten geven hun ongezouten mening.

Welgeteld één wet (of beter: het amendement op een vorige wet): daar draaien de ondertussen drie volle maanden durende protesten in Hong Kong om. Wij presenteren u én een recap én een voorspelling.

Vorig jaar zakte de KU Leuven van plaats 47 naar 48 in de WorldUniRankings van Times Higher Education. Nu is ze weer op kruissnelheid en laat ze andere Belgische universiteiten ver achter zich.

Welgeteld één wet (of beter: het amendement op een vorige wet), daar draaien de ondertussen drie volle maanden durende protesten in Hong Kong allemaal om. Hoe is het zover kunnen komen?

Annemie Struyf heeft al heel wat realisaties op haar cv staan, maar is de laatste jaren vooral bekend van de tv-programma's La vie en rose en Eviva España. Een gemoedelijk en toch diepgaand gesprek.

In december vorig jaar braken in Soedan de hevigste protesten uit tegen het regime sinds de militaire staatsgreep van president Omar Al-Bashir in 1989.

De elektrische step heeft de hoofdstad veroverd en is op veroveringstocht door de Scheldestad. Na Brussel en Antwerpen is Leuven aan de beurt, of houdt onze stad de 'Trotinette van de 21e eeuw' tegen?

Gisteren gaf federaal minister van Werk Kris Peeters het openingscollege van het vak Politieke Actualiteit. Veto ging met hem op de koffie met vragen over klimaat, Europa en jongeren in de politiek.

In november bracht parlementslid Hermes Sanctorum het boek 'Eigen Soort Eerst' uit, over het topic waar hij zich al jarenlang voor inzet: dierenwelzijn. Stof genoeg voor een uitgebreid gesprek:

De Hongaarse regering heeft in augustus aangekondigd universiteiten het recht te ontnemen om masterdiploma’s in de genderstudies uit te reiken. Op 20 oktober is dit decreet in werking getreden.

President van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Voor velen een ontzagwekkend idee, niet voor de Leuvense rechtenstudent. Voor wie hem nog niet kent, hij is een echte Vlaming: Koen Lenaerts.

Barboek, de ideale locatie voor een serieus, maar ook geanimeerd gesprek. Gesprekspartner: Rudi Vranckx, die onlangs een boek uitbracht over zijn 30-jarige carrière als oorlogsverslaggever.

Studentenkringen zijn voor de meeste studenten organisaties die voor goedkope cursussen en feestjes zorgen. Daarvoor hebben ze je gegevens nodig. Voortaan bepaal je zelf wat daarmee gebeurt.

Wie dezer dagen een interview plant met John Crombez weet niet waaraan zich te verwachten. De ene dag wordt zijn partij doodverklaard, de volgende opgehemeld. We treffen hem op een goed moment.

Quivr komt met een nieuwe versie van haar applicatie. Zo hoopt de start-up te kunnen beantwoorden aan de feedback van haar doelpubliek, u dus, de student.

In aula Jean Monnet vond het eerste Leuvense lijsttrekkersdebat naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar plaats. De kopstukken waren opvallend gelijkgezind.

Op 14 oktober 2018 trekt de Leuvense kiezer naar de stembus. Met het vertrek van Tobback is de stembusgang voor het eerst in jaren niet op voorhand beklonken. De campagnes trekken zich op gang.