Thomas Maes

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Thomas Maes

Seksuologen zijn nog steeds niet erkend: iedereen die wil, kan zich 'seksuoloog' noemen. België schuifelt dichterbij, maar verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië staan in de weg.

Met 'Tales of Adolescence' zet Maida Rose een dromerig en openhartig debuut neer dat een intieme sfeer ademt. Na zes jaar productie is het duo klaar om België te veroveren.

Een blauw-gele zee aan vlaggen verzamelde zich zaterdag voor de Russische ambassade te Brussel. De teneur was glashelder: 'Enkel een beetje menselijkheid, meer vragen we niet.'

Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwssite Apache. 'We zijn vrijgesproken voor alle rechtszaken', reageert hij op de publieke aanvallen. 'Dat toont aan dat we goed werk hebben geleverd.'

Een duidelijk kader voor de controle op visumstudenten ontbreekt. Dat zet de deur open voor wantoestanden. Een grenscontrole die de academische kennis van studenten test, is bovendien niet wenselijk.

Slechte communicatie en een onbuigzame houding bij de grensdiensten maakten dat Junior Masudi zeventien dagen in een gesloten centrum zat. Hij moest meerdere uitzettingspogingen doorstaan.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

De KU Leuven besteedt poetswerk nu al grotendeels, en binnen afzienbare tijd volledig, uit aan externe firma's. 'Zo geef je de controle over arbeidsomstandigheden uit handen.'

De KU Leuven is een dialoog gestart met HP om zicht te krijgen op misbruiken in de ICT-toeleveringsketen. Met de rectorverkiezingen in zicht klinkt nu de roep om acties structureel te verankeren.

Ooit al de geur van spruitjes of van gekookte kolen geroken in Leuven? Er zit meer dan je denkt achter de dampen van de Stella-fabriek.

De Leuvense studentenkringen willen een nieuwe cantuscodex opstellen met meer inspraak voor de studenten zelf. Het KVHV, de verdeler van de boekjes, is geen voorstander van een tweede liederenboek.

'Een opluchting' en 'rustgevend', zo beschrijven studenten met ziekteangst en smetvrees de pandemie. Tegelijk is er minder afleiding van angstige gedachten - een blik op het leven van twee studenten.

Heel wat studenten uit het Justus Lipsiuscollege moesten vorig semester betalen voor maaltijden die zij nooit opaten. Vorig academiejaar voorzag de universiteit een compensatie, nu niet meer.

Een gebrek aan deconnectie kan leiden tot stress, vermoeidheid en zelfs burn-outs. Toch wordt er amper gesensibiliseerd en ontbreekt een regulerend kader. Mag een academicus nog onbereikbaar zijn?

Het Huis der Rechten was de eerste Vlaamse fakbar. Het groeide uit van studentenhuis met jukebox en tafelvoetballende proffen tot danscafé met sluitingsuur en een palet aan kleurrijke tradities.

Na een viertal maanden van sluiting, mogen broodjesbars van kringen als Ekonomika, VTK en LBK onder strikte voorwaarden terug open.

Er was de zaak-Reuzegom, de crash van Alma, maar ook het kotlabel en een vicerector die er halverwege de brui aan gaf. Een blik op het bij momenten woelige studentenbeleid onder Sels.

Van gesloten horeca tot wachtrijen om Deliverookoerier te worden: veel meer studenten zijn op zoek dan er jobs te krijgen zijn. Of de impact van de overheidsregels positief is, blijft onduidelijk.

Een van de jongste professoren ooit aan de rechtenfaculteit combineert geestdrift voor zijn vak met ongeziene namenkennis van zijn studenten: 'Want niemand mag het gevoel krijgen een nummer te zijn.'

A survey for international students living in Leuven shows that 40% are often or always lonely. The lockdown is very heavy, that much is clear. Only one fifth follows the rules rarely or never.

Een enquête bij internationale studenten op kot in Leuven toont dat 40% vaak tot altijd eenzaam is. De lockdown weegt enorm, dat is duidelijk. Slechts een vijfde volgt de regels weinig tot nooit.

Structuur lijkt weg te vallen, afleiding en vermoeidheid dreigen om de hoek. Ook je laptop blijkt niet zo onschuldig voor je gezondheid. Enkele oorzaken en vooral tips om digitaal te overleven.

Een vierde van de studenten is eenzaam en een minderheid maakt onderling corona-afspraken, gaande van het samenleven in kotbubbel tot het rigoureus volgen van de regels. Zo toont een enquête van Veto.

Door hun legaal statuut, grijpen de meeste fakbars naast overheidssteun. Zij die de financiële druk voelen stijgen, hopen alsnog op hulp van de stad of van de KU Leuven.

Van bergbeklimmer in Nepal tot nachtwinkeluitbater in Leuven. Van gewapende overvallers tot planten stelende studenten. De hoogtes en laagtes in het parcours van Karma, de ster van de nachtwinkels.

Geen wedstrijden meer voor indoor contactsport, outdoor sporten verandert niet. Op voorhand inschrijven en kleinere sportsessies blijven de regel. Geen kampioenschappen op Vlaams niveau tot na kerst.

Tot op vandaag stond nergens op papier wat Alma moest doen en voor welke centen. Dat verandert nu. KU Leuven zal ook Alma's gebouwen overnemen, maar daarmee ligt er nog geen (goedkoop) eten op tafel.

Na een woelige donderdagavond op de Oude Markt, met meerdere inbreuken op de coronamaatregelen, wil rector Sels het tuchtreglement van de KU Leuven aanscherpen. Dat zei hij vrijdagavond op Terzake.

De Alma's zaten leeg de voorbije weken. De organisatie stuurt nu bij en biedt enkel nog broodjes, soep en pastabekers aan. Alma-CEO Daniel Lips (62), op post sinds 2013, weet niet wat de oorzaak was.

Dan toch geen 24 urenloop in het eerste semester, maakt organisator LOKO bekend. Een herkansing in het tweede semester is wel nog aan de orde.

In Gent moest de Overpoort maandag al op slot, maar in Leuven hielden de meeste studenten zich aan de regels. Enkelen kregen wel al een corona-pv aangesmeerd.

Een mok, een instagramfilter en veel succes: dat is wat de meeste afgestudeerde studenten dit jaar van de KU Leuven meekregen. De proclamaties verliepen online, tot ontgoocheling van veel studenten.

De kiesweken gaan niet fysiek door. Op vele vlakken is dat een groot gemis, maar voor de kiesploegen ook een kans om hun programma meer inhoudelijk aan te kaarten en creativiteit te tonen.

Wat er uit de bus komt is onzeker, maar geïndexeerde kosten, gebruikersdata en een nieuw stadsbestuur zorgen voor gesprekken over de toekomst van de buspas.

Op 17 oktober 2019 startten in Beirut, hoofdstad van Libanon, protesten aangevuurd door jongeren. Intussen volgde professor in elektrotechniek Hassan Diab premier Hariri op als nieuwe eerste minister.

Heel wat studenten zijn soms eenzaam. Erover praten is een eerste stap, maar hooggespannen verwachtingen over een legendarisch studentenleven helpen alvast niet om het taboe te doorbreken.

'Niet-alcoholische cantus Leuvense studenten meteen uitverkocht', kopte de persmail die (nationale) media vorige maand ontving. Daarbij zijn heel wat kanttekeningen te maken.

Een marketingcampagne van om en bij de 15 000 euro rond overlast en alcoholmisbruik. Met slogans als 'Beyoncé scoort met haar billen, niet met haar promille' zijn er vragen over de impact.

​Om de wereld te redden moeten we gewoon allemaal biologisch gaan eten. Fout, zeggen Nuyens en de Wit. 'Monoloog voor een consument' legt de producent op de rooster.

Vandaag berichtten Stad, Politie en vzw Oude markt samen over het nachtleven. De hinder dit jaar blijkt in vergelijking met andere jaren allerminst opzienbarend, toch komt er een extra maatregel.

Schoolopdrachten druppelen binnen, de zon laat zich alsmaar minder zien, zelfs Jambon speelt liever op zijn gsm en de 24 urenloop dreigt Leuven sportgek te maken. Gelukkig houdt de CulTip je recht!