NIEUWS EXAMENS

Student en geen zin om naar de stembus te gaan in juni? De universiteit helpt je aan een volmacht

De timing van de verkiezingen zorgde al voor commotie bij de studenten.

De KU Leuven kan een volmacht goedkeuren voor studenten die liever niet gaan stemmen in juni 2024. Voor KU Leuven Stuvo levert dat momenteel echter administratieve zorgen op, omwille van een recente wetswijziging.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Over een paar maanden zijn het federale, Vlaamse en Europese verkiezingen in België. De dag van het stemmen vindt plaats begin juni, pal in de examenperiode voor studenten aan de KU Leuven. Dat leverde al heel wat commotie op onder jonge kiezers.

Studenten die zich graag focussen op het studeren en een volmacht willen geven, zullen aan de universiteit kunnen vragen om hun stempel te drukken op hun volmachtsformulier. Maar het is momenteel nog onduidelijk hoe dat zal verlopen, aangezien een recente wetswijziging de KU Leuven heel wat kopzorgen bezorgt.

Duizenden stempels

'Er bestaat al decennia de mogelijkheid voor studenten om via een attest van de onderwijsinstelling een volmacht te geven', vertelt Ruth Stockx, juridisch adviseur bij Stuvo, in een schriftelijke reactie. Voortaan mogen onderwijsinstellingen echter geen attesten meer uitdelen als bijlage voor een volmachtsformulier. Ze moeten nu hun stempel zetten op het volmachtsformulier zelf.

'Iedereen weet dat er op dat moment examens zijn voor de studenten. Dat is een objectief gegeven'

Ruth Stockx, juridisch adviseur bij Studentenvoorzieningen

Dat komt door een wijziging aan het Kieswetboek die in 2023 werd gedaan om misbruiken te vermijden. Maar het levert Stuvo een potentieel enorme werklast op: 'Als zelfs maar een vijfde van de studenten een volmacht wil via ons, dan zitten we al met 12.000 studenten die ter plekke moeten langskomen voor een handtekening en een stempel', schrijft Stockx.

Niet evident dus. Stockx laat namens KU Leuven Stuvo weten al contact te hebben opgenomen met het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Ze hopen dat de nieuwe volmachtmodellen toch zoveel mogelijk digitaal beschikbaar kunnen worden.  

Volgens Stockx zijn studenten immers een speciale groep, voor wie een eenvoudige volmacht voor de hand zou moeten liggen . 'In het geval van verkiezingen in juni, weet iedereen dat er op dat moment examens zijn. Dat is een objectief gegeven.' 

Het is dus nog even afwachten hoe de volmachtsprocedure zal verlopen.

Powered by Labrador CMS