Lore Meesters

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Lore Meesters

CampusToneel, het theatergezelschap van de KU Leuven, brengt met 'lang zullen ze hangen' een indrukwekkend stuk. Ze serveren het met een flinke portie humor en een bijna perfecte uitvoering.

Het laatste deel van het semester brengt heel wat deadlines met zich mee en dan is genoeg ontspanning extra belangrijk. Geen tijd om leuke pauzes te verzinnen? We helpen een handje.

Mohamed Ridouani is sinds 2019 burgemeester van Leuven. Verkozen door Leuvenaars, maar belangrijk voor studenten. 'Studenten laten stemmen? Ik ben pro.'

De afgelopen jaren is de Leuvense cultuursector erin geslaagd zichzelf op de kaart te zetten. Ondersteund door het stadsbeleid richt ze haar pijlen op meer diversiteit en ruimte voor opkomend talent.

TikTok staat vooral bekend om haar dansjes, maar de app biedt veel meer dan alleen dat. Zo maken culturele minderheden gebruik van het platform om hun cultuur tot haar recht te doen komen.

In de meeste gevallen is het delen van samenvattingen en notities geen probleem, maar je moet wel rekening houden met auteursrecht en privacywetgeving. Dat maakt de situatie soms bijzonder complex.

Een verouderd systeem, stigma’s en gebrek aan transparantie. Studenten die zich als vrijwilliger inzetten in de gevangenis zien hun wereldbeeld sterk verruimen: 'Het is een verrijking van je leven.'

Afgelopen najaar opende de KU Leuven een eigen testcentrum zodat studenten zich snel en gratis zouden kunnen laten testen op corona. Ontdek hier hoe dat precies in zijn werk gaat.

Hij is de man die zijn volk geschiedenis bijbrengt via boeken en podcasts. Johan Op de Beeck is nog lang niet uitgepraat over de ondergesneeuwde verhalen uit het verleden.

De meeste paasplannen staan voorlopig nog even op pauze, maar met deze culturele activiteiten fleur je je paasvakantie zo weer op. Van een uitstap tot een luisterspel, er is voor elk wat wils.

Na een gelijkaardige discussie in Frankrijk, vraagt Vlaams Belang een onderzoek naar vermeend 'woke-extremisme' aan Vlaamse universiteiten. Zo wil het de academische vrijheid beschermen.

De eerstejaars werden tot hiertoe niet alleen met online lessen geconfronteerd, maar moesten ook virtueel vrienden zien te maken. Een uitdaging waarbij ze elkaar proberen overeind te houden.

In 1920 werd de eerste vrouwelijke student toegelaten aan de KU Leuven. Een goed moment om 100 jaar later eens stil te staan bij de geschiedenis, het heden en de toekomst van vrouwelijke academici.

Er was veel ambitie, en toen kwam covid. Toch kan de universiteit terugblikken op een geslaagde culturele olympiade, met voor het eerst ook een geïntegreerd erfgoedbeleid.

Hoewel ze in principe mogen doorgaan, lopen stages in de lerarenopleiding niet overal van een leien dakje. 'Op een gegeven moment had de helft van de studenten geen stageplek.'

In meer dan veertig landen buiten het taalgebied wordt een opleiding Nederlands aangeboden. Dat hun taal zo'n breed bereik heeft, is iets waar moedertaalsprekers meestal niet van op de hoogte zijn.

Nu de maatregelen weer verstrengen, vallen opnieuw heel veel plannen in het water. Weet je even niet meer hoe je nu nog aan de nodige ontspanning geraakt, dan helpen deze activiteiten je uit de nood.

Met de tentoonstelling HOUSE OF CARD laat M Leuven je proeven van het werk van Thomas Demand. De bezoeker belandt in een wereld van papier en karton, ergens tussen idee en verwezenlijking.

Naar aanleiding van de coronamaatregelen is de cultuursector sterk veranderd. Desondanks zet de KU Leuven in op het voorzien van een volwaardig, maar veilig aanbod voor cultuurkaarthouders.