Tom Dinneweth

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Tom Dinneweth

Tien jaar bestaat SX intussen. Gewapend met een sterke derde plaat zakten de Kortrijkzanen af naar Het Depot. Echt volledig ging de bom echter niet af.

De verdediging van het geschorste slachtoffer van de Reuzegomdoop verwijt de KU Leuven niet eerder tussengekomen te zijn. Dat kon ze echter niet zonder de autonomie van de student af te nemen.

Leuven Jazz had zijn uiterste best gedaan om de Schouwburg vol te krijgen voor de affiche met Dans Dans. Stereotiepe jazzmuziek leverde het niet op, maar genietbaar was het zeker.

De jaarlijkse expositie Artefact opende haar deuren op 21 februari, met als nieuw thema Parallel Crossings, dynamische beweging. Een verslag van de avond.

Wie een wintermarkt zoekt, is in Leuven aan het verkeerde adres. Wie wil baden in alle clichés die kerst rijk is, kan bij deze wel zijn zoektocht staken.

Weinig mensen die op hun zaterdagavond kortfilms zitten kijken in de sofa. Onterecht, als het van Cinema ZED en co afhangt.

Ik kijk graag poesjes op het internet. En de beste harige poesjes, die vind je … op de site van de VPRO. Of gewoon op YouTube.

Op de heuvels van Gasthuisberg verblijven Leuvens merkwaardigste inwoners. Het universitaire Proefdierencentrum herbergt een grote collectie exotische en minder exotische dieren.

Ergens in de Vlamingenstraat woont een onwaarschijnlijke huurder − Toni Comin, de Catalaanse minister van Volksgezondheid. Of voormalig minister, het is maar hoe je het bekijkt.

Van bij de eerste handdruk is het duidelijk - Timothy Garton Ash is een Oxfordprofessor pur sang; Brits accent, manchetknopen en parfum inbegrepen.

Honderd jaar na Wapenstilstand is er an sich niet zo veel veranderd, stelt Het Depot. Er is nog steeds meer dan genoeg om kwaad over te worden. De punk van 'Breaking Barriers' zet die woede op muziek.

Gezellig was het zeker in het auditorium van Tweebronnen, maar de avond moest het toch vooral hebben van het charisma van centrale gast Tommy Wieringa en een aanstekelijke Joris Hessels.

Er zijn twee types mensen - zij die perfect weten waar Flo Windey deze week uithing, en zij die niet weten wie ze is. Aan Instagramvolgers heeft 'Moeder Floverste' nochtans geen gebrek.

In 'Dubbel geboekt' laten we elke editie twee prominente figuren met een link aan het woord over een boek met impact. Deze keer geven we het woord aan twee literaire grootheden uit ons taalgebied.

Als correspondent 'Ontcijferen' bij De Correspondent buigt Sanne Blauw zich dagelijks over cijfers. In 'Het bestverkochte boek ooit (met deze titel)' haalt ze uit naar het objectieve aura van cijfers.

Soms ga ik in bad liggen terwijl ik Mongoolse keelzang luister en me inbeeld dat ik Genghis Khan ben. Ik vind dat jullie hetzelfde zouden moeten doen.

Het wordt aanschuiven en dringen voor fietsers op de Leuvense ring. Door een nieuwe regeling van het Agentschap Wegen en Verkeer verliezen zij hun voorrang aan automobilisten.

Nood aan een steuntje in de rug tijdens de examens? SOS Blok doet je klusjes en schakelt daar ook de lijsttrekkers van de Leuvense gemeenteraadsverkiezingen voor in.

Qui sommes-nous? Was machen wir? Het Driede Verdiep verenigt onze drie landstalen in een platform dat taalbarrières wil slopen en drempels wil verlagen. ‘Wij zijn uitgesproken Belgisch’ klinkt het.

Stephan Vanfleteren is misschien wel de bekendste portretfotograaf van België. Met zijn doordringende zwart-wit beelden werkte hij het voorbije jaar aan een reeks rond surfers.

Een hamer in je gezicht krijgen, en dan ontdekken dat je het zowaar leuk vindt. Zo voelde de nietsontziende geluidsmuur die Amenra optrok in Het Depot - als we het echt moeten beschrijven.

Busy times for philosophy students at KU Leuven. A new student collective is challenging the Nieuwe Filosofische Kring (NFK). ‘International students do not have consistent representation'.

The English programme at the Institute of Philosophy is set to become more expensive for international students. The extra money would be reinvested in better coaching.

Het is een niet alledaags zicht op het Ladeuzeplein - een gigantisch oranje doolhof, dat tegelijk ook een escape room is, palmt het zicht in.

Bizarre taferelen op het debat van Politika. Minister Sven Gatz (Open VLD) zou daar deel nemen aan de discussie, maar hij besloot op de valreep af te zeggen. Omwille van feminisme (maar niet heus).

Jennifer Egan is touring the world with 'Manhattan Beach', her first novel since the overwhelming succes that was 'A Visit From the Goon Squad'. We sat down for a lengthy chat about her writing.

Karakterkop Harry Dean Stanton zet in ‘Lucky’ een doorleefde, eenzame cowboy neer, in een film die geen beter afscheid had kunnen zijn van de acteur, zelfs als die niet zo bedoeld was.

Langdurige ziekte is niet alleen een zware tegenslag om te verwerken, als student brengt het ook een administratieve rompslomp mee.

Gezondheid - voor sommigen is het een levensmotto, voor anderen eerder iets wat ze zeggen als ze de glazen tesamen klinken. Wij bij Veto wilden weten hoe het nu zit met de gemiddelde student.

Je bent jong, volop bezig met je toekomst, maar dan word je plots ziek. ‘Kanker is erg voor iedereen hé, maar het is echt compleet surrealistisch en bevreemdend als je dat krijgt als je jong bent.’

We brengen de helft van ons leven in bed door, maar in praktijk kan dat cijfer wel eens tegenvallen. Moeten we daar van wakker liggen, of kunnen we op twee oren slapen?

Waar het verhaal van ‘In the Fade’ bij momenten dreigt te vervallen in een goedkope wraakthriller à la ‘Taken’, trekt een schitterende Diane Kruger de film finaal over de meet.

Op donderdag 25 januari zendt Radio Scorpio zijn tiende blokspecial uit. Voor deze feesteditie wordt Pangaea, de interculturele ontmoetingsplaats van de KU Leuven, omgetoverd tot blokbar.

Hippe vogels kunnen sinds kort hun hart (en hun eten) ophalen bij ALFALFA, het kersverse broertje van Bar Stan.

The Indian Students Association Leuven (ISAL) hosted their yearly autumn fest, which was centered around ‘anvesha’. If you do not know what that is, well, it's time to discover.

Glutenvrij, veganistisch, paleo - het moge duidelijk zijn dat wat we op ons bord leggen ons steeds minder onberoerd blijft. Of dat ook een goede zaak is, is nog maar de vraag.

Perfect is de film zeker niet, maar ‘Detroit’ legt wel de vinger op een wonde die nooit helemaal toegegroeid is: de onderdrukking van zwarten in de Verenigde Staten.

We treffen Erik de Jong wanneer hij net fluitend een fles witte wijn uit de koelkast van de kleedkamers plukt. Slecht voor het imago, zo zouden sommige artiesten denken.

Wie worstelt met problemen of gewoon op zoek is naar een luisterend oor kan terecht bij Tele-Onthaal. Bij zelfmoordgedachten is er de Zelfmoordlijn. Maar wie zijn de stemmen aan de overkant?

Bloed, zweet, tranen en vooral veel passie. Dat is de 24 urenloop in een notendop. Verlengt Apolloon zijn abonnement op de eerste plaats, of toch maar VTK? Of een derde hond? Volg het hier!

Een Pornopera in het STUK, daar moesten we bij zijn. Het zit namelijk zo dat wij heel erg houden van … euh … opera.

Dus ... over die cover. Een stijlbreuk met de vorige, om maar iets te zeggen.

Syrische vlaggen, verkleedacts en een uitzinnig publiek: Leuven had duidelijk erg veel zin in het optreden van Omar Souleyman.

In deze kroegentocht struinen we voor een keer niet de Tiensestraat door. We doen het wat verderop in de Diestsestraat en passeren vier volkse kroegen. Eerste halte: Café Marengo.

Even schrikken misschien, voor wie de papieren Veto vastneemt. De vertrouwde krant van weleer heeft plaats gemaakt voor een nieuwe, meer compacte magazinevorm.

‘Ambitie’ linkt men gauw aan ‘competitie’. In de ene studierichting speelt concurrentie een grotere rol dan in de andere. Is de student solidair of neemt de drang om de beste te zijn de overhand?

Vandaag betekent het begin van een nieuw academiejaar aan de KU Leuven, onder de nieuwe leiding van rector Luc Sels. Volg zijn openingsspeech, de traditionele stoet der togati en nog veel meer.

We moeten even terugdenken om ons een film te herinneren die de publieke opinie zo verdeeld heeft als Darren Aronofsky’s nieuwe film, ‘mother!’. Ons verdict? Een ruwe diamant.

De fanatieke Alma-ganger heeft het al in de smiezen: de prijzen voor de warme maaltijden zijn - naar jaarlijkse traditie - licht opgedreven. De economische logica zelve, of is er meer aan de hand?

Niets enger dan het dagelijkse leven, moet debuterend regisseur Jordan Peele gedacht hebben. 'Get Out' neemt 'ruimdenkend' blank Amerika met veel overtuiging onder de loep.

Van de ene op de andere dag aan de andere kant van de lijn terecht komen: wat doet dat met een mens? In 'Verdrongen' brengt Compagnie Tartaren het grote kleine drama van leven ‘aan den dop’.

Geen Interfacultair Theaterfestival (IFTf) zonder slotavond. De grote slokop van de afgelopen editie bleek Medica, dat wist te overtuigen met een bijna volledig vrouwelijke cast.

Het huis is letterlijk te klein voor de eerste opvoering van de befaamde Carmina Burana door het Leuvens Universitair Koor (LUK).

De KU Leuven heeft gekozen: Luc Sels leidt de komende vier jaar de universiteit. Hij klopte huidig rector Rik Torfs met 48 stemmen verschil.

Valt het ontkennen van de Holocaust nog binnen vrije meningsuiting? En hoe bewijs je de gruwel van Auschwitz? 'Denial' verfilmt een beroemde rechtszaak, maar kiest (te snel?) voor het veilige pad.

NFK trekt met 'L’enfer, c’est les autres' resoluut de kaart van de absurditeit. Dat is fijn, zij het niet voor eeuwig. En laat het omgaan met de eeuwigheid nu net een van de thema’s van het stuk zijn.

Dit jaar werd de Duurzaamheidsdag gekleurd door de rectorverkiezingen en het afscheid van Katlijn Malfliet, de allereerste vicerector Duurzaamheidbeleid aan de KU Leuven. Hoog tijd voor een evaluatie.

Nadat Daniel Mantovani de Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen, krijgt hij vijf jaar lang geen letter meer op papier.

Het is altijd wat bang afwachten met moderne bewerkingen van klassieke toneelstukken, maar Katechetika scoort.

Wanneer was de laatste keer dat u een Afrikaanse film zag, of een boek las van een Afrikaanse auteur?

Laten we maar met de deur in huis vallen: ‘Silence’ is geen evidente vrijdagavondfilm.

Love it or hate it, de Beiaardcantus is stilaan een evenement met een haast mythische bijklank.

Er was op zich niet veel nodig om het verhaal van Magnus Carlsen, de hoogst geklasseerde schaker aller tijden, tot een goede documentaire te verwerken.

Het was duidelijk even schrikken voor sommigen in het publiek toen ze de instrumenten klaar zagen staan nog voor het optreden.

Opmerkzame of vlijtige rechtenstudenten hebben het vast al gemerkt - De Valk en de bibliotheek zijn plots heel wat kunstwerken rijker.

Jazz wordt 100 jaar en dat wordt overal ter lande gevierd. Weinig jazzkennis om een receptie door te komen? Hier vind je alvast de basics.

Al sinds 1999 brengt het IFTf de Leuvense studentenkringen samen voor een vriendschappelijke toneelcompetitie, met als inzet de Bovenste Planken – zeg maar de Oscars voor het Leuvense studententoneel.

Traditioneel organiseert de stad Leuven jaarlijks een heuse klimaatweek. Maar dit jaar komt er geen zevende editie.

Wie enkele weken geleden stond aan te schuiven voor de Sletteren TD in een overbevolkte Albatros, kan erover meepraten: de TD is nog lang niet dood en begraven.

Het Leuvense stadsbestuur heeft plannen om het Mgr. Ladeuzeplein en het H. Hooverplein grondig te hertekenen. Op de concrete invulling van de werken is het evenwel nog wachten geblazen.

Wie wandelt, die blijft. Er is nog werk aan de slogan, maar de boodschap is er niet minder om.

Luk Perceval bewerkte met NT Gent en een aantal Turks-Belgische acteurs de roman ‘Sneeuw’ van Orhan Pamuk. Een wervelwind van kleur en geluid, die net iets meer vertaling dan bewerking is.

Het Leuvens Universitair Koor (LUK) bracht een kerstconcert dat zelfs The Grinch zou doen verlangen naar kerstavond.

Voor het tiende jaar op rij brengt het vierdaagse Leuvense kunstenfestival Playground een bonte mix van kunst die buiten de traditionele lijntjes durft te kleuren.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: dans, filmvertier en de blote voeten van Ozark Henry.

Joes Minis. U kent hem zonder dat u het zelf beseft. Zijn stickers prijken op honderden plaatsen in Leuven en ver daarbuiten. ‘Loof Joes’, gebieden ze. Maar wie is Joes? Eén man kent het antwoord.

De jaarlijkse Oktobercampagne van de Leuvense Overkoepelende Studentenkring (LOKO) staat dit jaar in het teken van 'indrinken'. Een ludieke actie gaf maandag het startschot.