TERUGBLIK JAARGANG 50

Ranglijsten, dopen en Palestina: dit is Veto's jaarover­zicht

Jaargang 50 van Veto werd gebouwd op de actualiteit voor de Leuvense student. Dit overzicht schetst een selectie van de meest nieuwswaardige hoogtepunten van dit academiejaar. Tot volgend jaar!

Gepubliceerd

Jaargang 50 in vogelvlucht

 • Ranglijst 1

  Goed begonnen, half gewonnen. De KU Leuven start het academiejaar als enige Belgische universiteit in de top 100 van de THE ranglijst. Het verbaast dus niet dat uit heel de wereld studenten in Leuven willen studeren. Rector Luc Sels pleit bij de opening van het academie­jaar dan ook voor internat­ionalisering én meer geld. Ook 2000 actievoerders eisten begin oktober meer middelen voor het hoger onderwijs.

 • Dopen 1

  Ook in onze buurlanden heeft het woord 'doop', 'ontgroening' of 'bizutage' een negatieve connotatie gekregen. Veto onderzocht voor u deze grensover­schrijdende dopen.

 • Ranglijst 2

  Naar jaarlijkse traditie zorgde Veto ook dit academiejaar voor een liveblog tijdens de 24 urenloop. Apolloon prijkt voor de vijfde keer op rij op de eerste plaats van de ranglijst. Indrukwekkend. Minstens even indrukwekkend is de prestatie van student Max Pollet, hij loopte 201 rondjes, goed voor zo’n 100 kilometer. Daarmee breekt hij het record dat tot dit jaar op 170 rondjes stond.

 • Palestina 1

  De samenwerking van de KU Leuven met Israëlische partners oogst veel kritiek. De universiteiten die Veto onderzocht, houden hun sterke associaties met het leger en het militair-industrieel complex in Israël niet verborgen. Door het jaar heen groeit de oproep voor een academische boycot.

 • Ranglijst 3

  De belangrijkste ranking voor de gewone student is niet die van de universiteiten, maar die van de nachtwinkels. De nachtwinkel op de Vismarkt krijgt van Veto vijf sterren.

 • Politiek 1

  Voor minister Tinne Van der Straeten (Groen) wordt geen enkel klimaatbeleid succesvol zonder de zweep van jongeren. Al moeten ze wel opletten: 'Sociale media bieden jongeren een enorm eenzijdig beeld op de wereld.'

 • Politiek 2

  Dat jongeren gevoelig zijn voor informatie op sociale media, weten ze bij de jongerenpartijen duidelijk ook. Zij zetten massaal in op online advertenties, zo leerde onderzoek van Veto. Comac, de studentenafdeling van de PVDA, steekt er bovenuit met maar liefst 100.000 euro aan advertentie-uitgaven sinds 2019.

 • Politiek 3

  Naast een liveblog van de 24 urenloop, bracht Veto ook live verslag uit van het Groot Kopstukkendebat van Politika. In dit verkiezingsjaar kregen ook de debatten georganiseerd door VRG, LVSV en Minos uitgebreide verslagen. De twitterbeef met Maurits Vande Reyde (Open VLD) kreeg Veto er gratis bij.

 • Dopen 2

  Dat dopen gruwelijke gevolgen kunnen hebben, weet de Leuvense student ondertussen. Na het proces-Reuzegom publiceert de vader van Sanda Dia een boek over het verlies van zijn zoon. Veto zat vooraan bij de boekvoorstelling.

 • Politiek 4

  De NSV! Leuven nodigt Dries Van Langenhove uit in lokalen van de KU Leuven. Daar spreek die niet over regeneratieve landbouw, maar geeft hij een racistisch extreemrechts discours. Het gevolg: de NSV! verliest toegang tot de gebouwen van de universiteit en verliest haar erkenning als vereniging van zowel LOKO als van stad Leuven.

 • Ranglijst 4

  De recensenten van Veto hebben uren voor u doorgebracht in cultuurhuizen. Onder meer Brihang, Coely en Jokke passeerden de musicale revue. Ook penden we over tentoonstellingen, films en het interfacultair Theaterfestival. Misschien cureren we volgend jaar een expositie met de werken van alle kunstige proffen die de KU Leuven rijk is?

 • Hiep hiep!

  Veto viert haar vijftigste verjaardag met een speciale feesteditie in krantvorm. In de universiteits­bibliotheek kon bovendien een Veto-tentoonstelling bezocht worden.

 • Ranglijst 5

  Alma is altijd voer (pun intended) voor studentennieuws. Naast berichten over prijsstijgingen, maaltijdrecensies op youtube en een factcheck over de grootte van de porties, konden we als eerste melden dat Alma 2 weer frietjes serveert na zeven jaar. Straks komt er nog volk naar Alma 2!

 • Dopen 3

  Artificiële intelligentie is niet meer weg te denken van de unief. De UGent staat het gebruik van AI voor master­proeven toe en zelfs Acco hield een eigen samenvattingstool boven het doopvont.

 • Palestina 2

  Na stiltemomenten, sit-ins, het bekladden van campussen en een hongerstaking bereikt het studenten­protest voor Gaza een nieuw hoogte­punt. De Valk wordt sinds 13 mei bezet door een honderdtal studenten

Powered by Labrador CMS