Jan Costers

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Jan Costers

Met 'The Northman' imponeert Eggers, na The VVitch en The Lighthouse opnieuw. Een visceraal epos geschilderd op het fabelachtige canvas van het Hoge Noorden. Valhöll klonk nog nooit zo aanlokkelijk.

Wina serveert tijdens het Interfacultair Theaterfestival grensoverschrijdend gedrag, zelfmoordgedachten en veeleisende ouders op een ongekruide schotel: wij happen niet toe.

Hoewel marihuana al iets meer aanvaard wordt als recreatieve softdrug, blijft het voorlopig hangen in een sfeer van criminaliteit en illegaliteit. Het heersende discours hinkt achter op de realiteit.

Telkens als een beslissing van Ben Weyts en diens kabinet in het nieuws komt, wordt duidelijk dat de man zijn mandaat niet helemaal begrijpt, vindt Jan Costers. Een ingetogen tirade.

Jan Jaap van der Wal stopt als presentator van 'De Ideale Wereld'. Zijn ideale opvolger: 'Martine Tanghe! Ik zou het liefst opgevolgd worden door iemand die minder grappig is.'

Inderdaad, er staat een naakte penis op onze cover. En hoewel de helft van de bevolking met zo'n exemplaar in de broek rondloopt, voelen we toch de nood om onszelf te verdedigen voor die keuze.

Na uitstel door de coronacrisis verscheen de nieuwste Wes Anderson eindelijk in de zalen. Geduld bleek een schone zaak, want de grootmeester etaleerde andermaal zijn uitzonderlijke talent.

Apolloon wint voor de derde keer op rij de 24 urenloop. VTK kon het blauwe vuur 's namiddags en 's avonds niet meer aan. Ekonomika staat voor het eerst sinds 2017 weer op de derde plaats.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

'The Last Duel' brengt het verhaal van een verkrachting en de gevolgen daarvan in de veertiende eeuw. Of hoe een zevenhonderd jaar oud verhaal relevanter is dan ooit.

Timothy Jacobs, van spelwinkel Demo-Spel, vertelt over zijn lievelingsbordspellen. Vijf categorieën met elk een favoriet.

Terwijl iedereen vol verwachtingen uitkijkt naar versoepelingen op de coronamaatregelen, kwam er vorige week een 'versoepeling' op de taalregels. De Vlaming reageerde voorspelbaar.

Het literaire werk lijkt steeds vaker naar de achtergrond te verdwijnen, terwijl de peritekst - zoals de auteursnaam - de aandacht naar zich toetrekt. Jammer, want zo gaat de essentie verloren.

Nog meer dan andere jaren verdienen Belgische muzikanten onze aandacht. Midden in de 'Week van de Belgische muziek' vertelt Veto over enkele favorieten.

Al enkele maanden klinkt de vraag waarom voetballers en wielrenners wekelijkse of dagelijkse covid-testen krijgen om toch maar verder te kunnen sporten. Een privilege of eerder noodzakelijkheid?

Na veel moeite, muizen en aaitjes achter de oren hebben we katje Lee kunnen overtuigen om zelf eens haar kant van het verhaal te doen.

Het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn dezer dagen. Leuven 2030 dat als doel heeft om Leuven klimaatneutraal te krijgen meldt dat het de goede richting uitgaat.

Nu de Algemene Vergadering van de Pro League het huidige voetbalseizoen heeft afgerond en Club Brugge als winnaar heeft aangeduid, richt KRC Genk haar pijlen op het academiejaar.

De juiste soundtrack kan alledaagsheid episch doen klinken, of helpt je om een leven in afzondering draaglijk te maken. Deze albums loodsen de Vetoredacteurs door coronatijden.

Een overzicht van de app voor leken die zich afvragen wat in godsnaam een 'eboy' of een 'egirl' is en waarom miljoenen (vaak jonge) gebruikers nu plots klungelige dansvideo's willen maken.

Als onze wekenlange afzondering één voordeel heeft, is het dat we even terug tijd hebben om te lezen. Barbóék en Boekarest bezorgen je nu zelfs boeken thuis! Hier alvast wat tips van de Veto-redactie.

Met die woorden sloot Waasland-Beveren de tweet af die het ontslag van de trainer meldde. Positief bedoeld uiteraard, maar de schijnheiligheid druipt ervan af. Daar moeten we toch eens mee stoppen.

Hoewel de Oscars al enkele jaren van hun pluimen aan het verliezen zijn – de hashtags zijn niet meer bij te houden – wagen we ons graag nog eens aan wat waarzeggerij over de gouden beeldjes.

Na een overaanbod aan politiek correcte studentenorganisaties heeft een groep jongemannen een eigen kring opgericht die focust op ‘echte mannelijkheid’.

De oktobermaand was ook dit jaar de setting voor stiefmoederlijke slogans en ludieke acties van LOKO’s overlastcampagne. De doeltreffendheid daarvan is zoals elk jaar voer voor discussie.

Het ‘Together, Undivided’-feestje dat UNDIVIDED afgelopen week organiseerde kreeg zware kritiek van andere organisaties. Een reactie die meer en meer voorkomt in hedendaagse feestklimaat.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

In de herneming van zijn toneelvoorstelling van vorig jaar weeft Nico Boon persoonlijke verhalen doorheen de wereldgeschiedenis. Hij komt op, gaat af maar blijft vooral hangen.

Zeggen dat kunstenaars en hun werk doorgaans hand in hand gaan, is een open deur intrappen. Wat doen we daarom met kunst wanneer de kunstenaar in de fout is gegaan?

Wie zijn ISP invult krijgt er ook meteen zijn examendata gratis bij. Na een blik op zijn examenrooster beseft Kevin dat de januari-examens een verloren zaak zijn.

Vreugdekreten, slingers en ballonnen alom in de media vorige week toen het nieuws bekend werd dat het schier onmogelijke bedrag voor Pia opgehaald was. De cynicus kijkt echter meelijwekkend toe.

De twintigjarige UCLL-student Lomas Thomelino heeft ontslag genomen als partijlid van Vlaams Belang nadat racistische berichten ontdekt werden op de datingapp Tinder.

​​Na een week vol tegenslagen eindelijk weer goed nieuws voor Guy Van Sande. Koen De Bouw zou namelijk de gevallen acteur vertolken in de verfilming van diens procesperikelen.

STUK sloot hun cultuurjaar af met een knaller van een eindfeest. Ook wij gingen gretig mee in de feestelijkheden tot een uur of zes, zij het dan niet zo heel nuchter meer.

VRG en Ekonomika bundelden de krachten en sloten met hun voorstelling ‘Heer der vliegen’ het IFTf-seizoen van dit jaar af. Een sterk staaltje van het gezegde 'last but not least'.

YouTube is onderhand onmogelijk weg te denken uit ons dagelijkse leven, maar hoe relevant is de videowebsite en waarom is ze zo belangrijk?

Na het wereldwijde succes van superheldenfilms, komt ook Vlaanderen nu op de proppen met een nieuwe superheldenfranchise.

Ook nu het tweede semester op zijn einde begint te lopen, en blokperiode al ergens in de verte staat te loeren, is er nog tijd voor een portie cultuuraanraders. Een kleine selectie voor uwentwege.

Na een brand twee jaar geleden en recente renovatiewerken aan het dak heropende het BAC Atelier voor de tweede maal. De geschiedenis en de toekomst van het voormalige Bacteriologisch Instituut.

Wie zich al eens op het internet begeeft, kan er haast niet meer omheen: e-sports staan steeds meer op de grote poort te kloppen. Maar wat zijn ze precies en waarom zijn ze relevant?

Nu het academiejaar zijn einde nadert, komen we eindelijk bij de film waarvoor ‘de Onderhond’ werd opgericht: de uiterst genietbare maar te onbekende film ‘Frank’.

In deze klimaatcolumn pleit Jan Costers tegen twee veelgebruikte sofismen in het debat: dat van het geloof erin enerzijds, en dat van de schuld aan de opwarming anderzijds.

Elk jaar heeft Katechetika hoge verwachtingen in te lossen op IFTf, ook dit jaar weer. In plaats van te voldoen aan die verwachtingen, sloegen ze die dit jaar compleet aan diggelen.

Genoeg gelachen. Tijd voor wat leuke weetjes over vijgen.

Enkele jaren geleden werd Hollywood met de vinger gewezen voor de blanke dominantie tijdens de Oscars, maar hoe zit het met de heterogeniteit van het Leuvense cultuurlandschap?

Tijdens 'een middag met Ilja Leonard Pfeijffer' legde Annelies van Herck Pfeijffer op de rooster over zijn Europese roman. Een uurtje later was het onze beurt.

Na een succesvolle carrière als Youtuber en komiek waagt Bo Burnham zich voor het eerst aan een langspeelfilm. Het resultaat ontroert, ontsteekt de lachspieren en laat ook de cringe niet achterwege.

Met ‘Berg Af’ bracht Wina een stuk dat slingerde tussen humor en bittere ernst. De - soms wat struikelende - stijgende lijn in het stuk zorgde echter voor een zeer vermakelijke avond.

Tijdens Leuven Jazz kon een voorstelling in de Leuvense jazz-gaard ‘De Appeltuin’ natuurlijk niet ontbreken. LG Jazz Collective was de muzikale fruitleverancier van dienst.

Juicht ende jubelt, want Jan Costers heeft weer een splinter geschreven. Dat ik weinig adelbrieven of accreditaties kan voorleggen hoeft geen tegenargument te zijn.

Na de Leuvense studentenclubs hebben ook de Leuvense priesters laten weten dat ze zich niet kunnen vinden in het nieuwe doopcharter dat de KU Leuven samen met LOKO opstelde.

Adam McKay brengt met Vice een verbazend portret over een van de interessantste vicepresidenten van de afgelopen decennia. Fans van ‘The Big Short’ mogen al beginnen likkebaarden.

Met ‘Hybris’ levert Het nieuwstedelijk een hoogvlieger van een toneelstuk af dat zowel entertainend is als inzicht in het leven geeft, zonder dat het belerend wordt. Van echte hybris dus geen sprake.

Als animator van opleiding struikelde Thomas Huyghe binnen bij De Ideale Wereld, en heeft hij ondertussen ook al een eigen programma op zijn conto. Een gesprek met een hoogst aimabele kerel.

Met Roma geeft Cuarón de definitieve start van het Oscarseizoen met een film die op alle vlakken imponeert en aantoont waarom cinema zo belangrijk is.

Weinig mensen die op hun zaterdagavond kortfilms zitten kijken in de sofa. Onterecht, als het van Cinema ZED en co afhangt.

Met ‘In den gängen’ brengt Thomas Stuber een kleine parel van een film die focust op het leven van een supermarktmedewerker. Of hoe onbeantwoorde liefde ook schoonheid bevat.

Op woensdag 28 en donderdag 29 november organiseerden VTK en LBK voor de 35e keer de Interfacultaire Rockrally. We kregen veel lawaai, maar jammer genoeg wat minder muziek.

Voor deze editie van Dubbel geboekt gingen we te rade bij onze concullega's van de studentenbladen uit Antwerpen en Gent. Aan het woord zijn hoofdredacteurs Pieterjan Schepens en Suzanne Roes.

Een paar uur voor ze de wanden van Alma twee vochtig maakten met hun geile danspasjes en opzwepende liedjes doken Yannuk en Stein van Gestapo Knallmuzik onze redactie binnen voor een interview.

Hoewel hij in Nederland bekend raakte als duo-act, stond Lebbis vrijdagavond alleen op de planken van de Minnepoort. Maar ook solo bewijst hij waarom er nood is aan cabaret.

Middelbare leerkrachten aardrijkskunde zijn helemaal van de kaart door het tweeledige nieuws dat ons vorige week bereikte.

In Leuvense Veulens schetsen we het profiel van jonge artiesten die een link hebben met het Leuvense cultuurlandschap. Deze editie praten we met Gilles Helsen, geluidskunstprogrammator bij STUK.

In Leuvense Veulens schetsen we het profiel van jonge artiesten die een link hebben met het cultuurlandschap van Leuven. Deze week maken we kennis met Linde.

Wie de literaire canon erop naslaat, ziet dat er nog steeds bitter weinig vrouwen een plaats krijgen. Al lijkt er een - trage, maar gestage - verandering op komst.

Cardgames zijn terug van nooit weggeweest. Dat dergelijke spelletjes enkel voor nerds zouden zijn, is een hardnekkig mythe, want iedereen kent wel een cardgamer.

Nog geen week na het verschijnen van ons artikel over de bedroevende opkomst in Alma 2, lijkt het studentenrestaurant al bereid om de koers ietwat te wijzigen.

Hoewel onze kernredactie nog niemand van generatie 2000 heeft, zijn we wel helemaal mee met de nieuwste memes. Misschien staan we zelfs voor op de gemiddelde internaut. *ironische dab*

Rond half drie vannacht vertrok een loper bij Apolloon die het halverwege zijn rondje voor bekeken hield en zijn edele delen tentoonspreidde voor het resterende deel van zijn rondje.

Bloed, zweet, tranen en vooral veel passie. Dat is de 24 urenloop in een notendop. Flikt VTK het weer, of moeten de ingenieurs het afleggen tegen de sportmannen van Apolloon?

Er zijn twee types mensen - zij die perfect weten waar Flo Windey deze week uithing, en zij die niet weten wie ze is. Aan Instagramvolgers heeft 'Moeder Floverste' nochtans geen gebrek.

In 'Dubbel geboekt' laten we elke editie twee prominente figuren met een link aan het woord over een boek met impact. Deze keer geven we het woord aan twee literaire grootheden uit ons taalgebied.

Vrouwen die op de foute mannen vallen kunnen daar niet onderuit. Dat is wat Anke Jochems in haar debuutvoorstelling onderzoekt. Deze man vond het alvast niet fout.

In Leuvense Veulens schetsen we het profiel van jonge artiesten die een link hebben met het Leuvense cultuurlandschap. Deze week ontmoeten we jonge theatermaakster Anke Jochems.

Met RE-START trapte STUK hun seizoen af met een uitgebreid en gevarieerd programma. Zij die er waren kwamen ogen tekort, de afwezigen krijgen bij deze een bloemlezing.

De politieke partijen kwamen maandag samen om te debatteren over de toekomst van Cultuur in Leuven. Door het palaver heen bleek vooral de Podiumkunstenzaal het heikele punt.

Na hervormingen in het onderwijs vindt rector Luc Sels het ook tijd om de programmatie van de Belgische festivals aan te pakken.

Dat de pen machtiger is dan het zwaard is al eeuwen bekend, maar kent in het hedendaagse sociale medialandschap hoogdagen. Vooral omdat (digitale) inkt verder stroomt dan bloed.

Isle of Dogs brengt het vertederende verhaal van de jonge Atari die op een zwerfvuileiland op zoek gaat naar zijn verbannen hond Spot. Vanuit het standpunt van honden én stop motion, weliswaar.

Met De Allesweters brengt Campustoneel de technologische nachtmerriewereld van Charlie Brooker tot leven op de buhne. Of hoe er een Big Brother in elk van ons zit.

Sex sells, en zo ook de technologie die inspeelt op de bevrediging van onze fysieke geneugten. Porno maken van je favo acteur en sex robots zijn geen futuristische snufjes meer, maar een realiteit.

Een bijna nonchalante vraag van een therapeut. En dat de meerderheid van ons daar al over nagedacht heeft lijkt me waarschijnlijk. Maar of velen positief zouden antwoorden? Nee, dat niet.

Jennifer Egan is touring the world with 'Manhattan Beach', her first novel since the overwhelming succes that was 'A Visit From the Goon Squad'. We sat down for a lengthy chat about her writing.

Zondagnacht kunnen zelfverklaarde filmkenners overal ter wereld hun hart ophalen tijdens de 90e editie van de Academy Awards. Een paar van Veto's huisrecensenten vertelt jullie wat te verwachten.

I, Tonya vertelt het ‘waarheidsgetrouwe’ verhaal van schaatskampioene Tonya Harding. Een aangenaam kijkstuk vol humor, spektakel en het doorbreken van de vierde wand.

Met hun vierde studioalbum Calais deed Het Zesde Metaal ook de Leuvense schouwburg aan. De West-Vlaamse band rond culturele duizendpoot Wannes Cappelle stelde helaas wat te teleur.

Een ontluikende romance tussen twee jonge mannen in de jaren ’80 in het Noorden van Italië op een intieme en oprechte manier brengen is geen eitje. Luca Guadagnino slaagt daar echter wonderwel in.

The Disaster Artist balanceert hilarische scenes met aandoenlijke momenten om uit te monden in een prachtige hommage aan de ‘beste slechtste film ter wereld’, die ook op zichzelf staat als een huis.

Meerkeuzevragen zijn een fluitje om te verbeteren, maar steeds nieuwe vragen bedenken is minder eenvoudig. Veel proffen weigeren de vragen dus mee te geven.

The Square schiet qua verhaal zowat alle kanten uit, maar dat wil nog niet meteen zeggen dat de film vierkant loopt. Östlund’s nieuwste fascineert, ook al valt hij wat te lang uit.

You Were Never Really Here imponeert op elk mogelijk vlak, geleid door een ontketende Joaquin Phoenix. De moderne Taxi Driver of een geupdatete versie van Drive, maar vooral: een dijk van een film.

Na een warme maaltijd te kopen in de Alma ga je steevast terug voor een tweede portie frietjes. En misschien wel een derde, of een vierde. Alleen: magda?

Dat Vele Hemels Boven de Zevende geen meesterwerk zou zijn, lieten de commentaren al vermoeden. Maar zo’n lijdensweg was toch een lichte verrassing.

Als we bij Veto met een sterrensysteem bij recensies zouden werken, stonden er 5 te blinken naast de titel. Om het anders te zeggen, het was dinsdag echt de moeite.

Inderdaad. Nog een column over Weinstein en zijn wanpraktijken. De talloze artikels ten spijt, verschijnt er voor mijn part elke week een nieuwe hierover. Omdat we het niet mogen laten voorbijgaan.

Met Good Time bewijzen de broers Safdie dat een simpel plot in de juiste handen een klein meesterwerk kan opleveren. Al zit de imposante tour de force van Pattinson daar ook voor iets tussen.

Een nihilistische jeugdroman omvormen naar een verteerbaar kijkstuk voor jongeren is geen gemakkelijke klus. ‘Niets’ levert het bewijs dat het niet alleen kan, maar ook belangrijk is.

Met ‘Niets’ brengt regisseur Freek Vielen samen met De Nwe Tijd/HETPALEIS een voorstelling over groepsdruk en de fundamentele vraagstukken van het leven, gericht op een jong publiek.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie aanraders. Deze week: To Belong, Opendeurdag in het BAC atelier en de Open Mic in Het Depot.

De afgelopen dertig jaar bewees Kristien Hemmerechts dat ze aardig kan schrijven. Met een handboek en het vak Creatief Schrijven poogt ze nu ook het schrijfwerk van studenten bij te schaven.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in enkele aanraders. Ter ere van DOCVILLE geven we deze week een extra grote portie documentairesuggesties.

Ter ere van de première van T2 Trainspotting besloot Cinema ZED om Trainspotting nog eens van het stof te halen en beide films na elkaar te spelen. Een recensentenpaar van Veto zag dat het goed was.

Casa qué? Casa Cura is een project van het OCMW, stad Leuven en de KU Leuven: studenten nemen hun intrek bij senioren om hen bij te staan in het dagelijkse leven. Het eerste jaar bleek een succes.

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: surfsoundtracks, een bonte soirée composée en een lezing over het internet.

Met 'American Honey' levert Andrea Arnold haar vierde langspeelfilm af. Een verhaal over een minder geziene kant van de American dream, met een uitstekende Sasha Lane en een ontketende Shia LaBeouf.

Nee, dit is niet de zoveelste klaagzang over de Amerikaanse president. Deze splinter heeft zelfs bitter weinig met ‘The Donald’ te maken.

Het negatieve stigma dat heerst rond psychische problemen zorgt ervoor dat slechts één op vijf daarvoor hulp gaat zoeken. Het taboe maakt erover spreken zeer moeilijk.

Mannelijke studenten stappen twee keer zo weinig naar psychische hulpverlening. Gendernormen, verwachtingspatronen en onaangepaste hulpverlening staan in de weg.

Mentale fitheid is belangrijk, maar soms niet altijd even gemakkelijk in de huidige samenleving. Je staat er echter niet alleen voor om gezond te blijven op psychologisch vlak.

Johannes is een pseudoniem. Hij getuigt in het kader van de reeks 'de (on)macht van onze gedachten' over psychische gezondheid bij studenten.

In deze nieuwe reeks onderzoeken we hoe studenten met verschillende religieuze overtuigingen het student-zijn in Leuven ervaren. Deze week zijn de Joodse studenten aan de beurt.

Vorig academiejaar opende het Stiltehuis voor het eerst haar deuren. Doel van het project is mensen tot rust laten komen en een plaats voor reflectie aanbieden.

Een paar vrienden vatten het plan op om onder kotgenoten wat muziek te spelen. Ondertussen hebben The Pixels het tot de halve finale van The Clash of the Coverbands geschopt.

Deze week: Geen held in het schrijven van essays? Wij helpen je op weg.

Elk jaar bekroont de Vlaamse Scriptieprijs een scriptie die excelleert in kwaliteit en nieuwswaarde. Van de 625 inzendingen staan er nu 10 scripties op de longlist. Een greep uit het aanbod.

Op woensdag 16 november vindt het Groot Dictee der Leuvense studenten plaats. De presentatie wordt verzorgd door het opkomende mediatalent Aster Nzeyimana. Maar wie is de man achter de microfoon?

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week een STUK-editie: Stadswacht, Hell or High Water en Lisbeth Gruwez Dances Bob Dylan.

De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) heeft een advies gegeven over de extra kosten die studenten soms betalen bovenop hun inschrijvingsgeld. Dat advies vraagt vooral duidelijkheid voor de studenten.

Sinds 2014 heeft de KU Leuven gewerkt aan een systeem voor studenten om via de universiteit gemakkelijker te printen, kopiëren en scannen. Sinds dit academiejaar staat het systeem op punt.

Op 15 oktober kende Inclusie Vlaanderen de Inclusieve Griffel 2016 toe aan Marc de Bel. De prijs beloont een publicatie waarin een personage met een verstandelijke beperking een inclusieve rol speelt.

'De biologische klok van je vriendin tikt ook al aardig zeker, wanneer gaan jullie aan kinderen beginnen?’

Studeren aan de KU Leuven is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Studenten met een motorische functiebeperking moeten zich soms letterlijk een weg doorheen hun studies banen.