Wolf France

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Wolf France

Sels kondigde aan dat de educatieve master herbekeken zal worden, sprak zich uit tegen doemdenken en nam de tijd om Sanda Dia en Caroline Pauwels te herdenken.

Hogeschool UCLL lost de eerste cijfers van haar inschrijvingen. Een positieve trend is zichtbaar bij de lerarenopleidingen, al is het lerarentekort daar nog lang niet mee opgelost.

Op 6 en 20 mei vond een eerste deel van de verkiezingen van de Studentenraad KU Leuven (Stura) plaats. Twaalf mandatarissen voor volgend academiejaar zijn verkozen, waaronder enkele bekende gezichten.

Zuhal Demir is de N-VA-spits van de Vlaamse regering. Als minister van Leefmilieu en Energie is haar beleid omstreden. 'Ik heb gewoon mijn eigen regels nageleefd', pareert ze.

Slavist en politicoloog Peter Vermeersch geeft zijn blik op de Oekraïnecrisis en de plaats van literair werk in zijn leven. 'Poetins ideeënwereld strookt niet met de realiteit op het terrein.'

77 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. De KU Leuven kan terugblikken op een erfenis van zowel collaboratie als verzet.

Infectioloog Erika Vlieghe stond twee jaar aan de zijde van de regering. 'Na verloop van tijd word je een soort meubel in de woonkamers van mensen.' Nu de pandemie afzwakt, blikt ze terug.

Een nieuwe interpretatie van de taalregels doet Engelstalige opleidingen de das om. Instellingen en studentenvertegenwoordigers protesteren: 'protectionisme' en 'juridisch problematisch', klinkt het.

De Waalse econoom Pierre Pestieau begon zijn carrière in Leuven. Een groot deel van zijn leven spendeerde hij in de VS. 'Ik heb het diepe gevoel dat we met deze economie tegen een muur aanrijden.'

Thomas Dermine is staatssecretaris bevoegd voor wetenschapsbeleid en relance. In stilte broedt hij op een langetermijnvisie voor België.

Mohamed Ridouani is sinds 2019 burgemeester van Leuven. Verkozen door Leuvenaars, maar belangrijk voor studenten. 'Studenten laten stemmen? Ik ben pro.'

Een Vlaams basisrecht voor psychologische ondersteuning voor studenten ligt op tafel, maar is nog lang niet afgeklopt. Het plan wordt voorlopig op de lange baan geschoven.

Rutger Bregman is auteur van de bestseller De meeste mensen deugen. Nu onderzoekt hij hoe we de lat nog hoger kunnen leggen. 'Er zit een enorm verschil tussen een sympathiek mens en een held zijn.'

De pandemie dooft dan wel stilaan uit, andere politieke thema's zijn springlevend. Ook vanavond, op het Groot Kopstukkendebat van Politika. Volg het hier live, met verslaggeving, duiding en factcheck.

Waar vroeger de politieke zuil de baas was, regeert winst nu over de journalistiek. Er moet een uitweg komen uit die ratrace.

André Oosterlinck stopt na 20 jaar als voorzitter van de Associatie KU Leuven. De oprichting van die organisatie is lang niet het enige wat hij op zijn palmares kan schrijven.

Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwssite Apache. 'We zijn vrijgesproken voor alle rechtszaken', reageert hij op de publieke aanvallen. 'Dat toont aan dat we goed werk hebben geleverd.'

Jan Jaap van der Wal stopt als presentator van 'De Ideale Wereld'. Zijn ideale opvolger: 'Martine Tanghe! Ik zou het liefst opgevolgd worden door iemand die minder grappig is.'

Op 17 november was Veto aanwezig bij het Jong Voorzittersdebat. Ondanks de wegvallende livestream, was het een inhoudelijke en interessante avond.

Na drie jaar stopt Dylan Couck als bestuurder bij VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten. Hij blikt terug op zijn loopbaan als bestuurder en op de staat van de Vlaamse studentenvertegenwoordiging.

115 academici en studenten verzetten zich tegen de aanwezigheid van vervuilende bedrijven op een gespreksavond over klimaat. De faculteit Ingenieurswetenschappen wenst niet te reageren.

De G1000 is 10 jaar geleden. Veto interviewt David Van Reybrouck over de toekomst van deliberatieve democratie, koloniale geschiedenis en de klimaatcrisis.

LOKO legt al een paar jaar prijzen voor lopers aan banden. Op de ene plaats win je misschien een all-in skireis, elders niet veel meer dan een t-shirt.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

De Benelux-landen en de Baltische staten hebben een verdrag gesloten om diploma's te erkennen. De landen willen zo een voortrekkersrol opnemen in de Europese integratie van het hoger onderwijs.

Vera Dua is voorzitter van Bond Beter Leefmilieu en ex-politica bij Agalev en Groen!. Ze heeft het over de klimaatconferentie in Glasgow, de PFOS-affaire en de nakende kernuitstap.

Laurens Devos is tweevoudig paralympisch kampioen in het tafeltennis en student aan UCLL. Hij reflecteert op zijn prestaties en blikt vooruit, misschien wel tot aan de Olympische Spelen.

Het 'Chinese prom dress'-incident, de vertaling van Amanda Gorman: Sels schuwt de controverse niet op de start van het academiejaar. Over studenten of beleid valt weinig te horen.

Volg hier onze liveblog van het debat van de Studentenraad, met analyse, context en fact check. Wie weet de student te overtuigen?

In tegenstelling tot de vorige rectorverkiezingen brengen LOKO en Stura één studentenmemorandum uit. Zo willen ze in blok naar de kandidaten trekken.

Hij beheert 30% van het Vlaamse belastingsgeld, lanceerde de Zesde Staatshervorming en bepaalt wat er straks in je arm terecht komt. Er bestaan allicht geen Vlamingen met meer gezag dan Wouter Beke.

Ook in covid-tijden kruisen politici de degens om de studentenstem te winnen. Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Met Wildevrouw brengt Jeroen Olyslaegers zijn tweede historische roman uit. Hij neemt ons mee naar het 16e-eeuwse Antwerpen. Onderweg komen we drugs, het klimaat en de liefde tegen. Een wilderit.

Cambridge University publiceert een onderzoek naar de tevredenheid over democratie onder jongeren. Millennials hebben het minste vertrouwen, maar er zijn grote verschillen tussen landen.

Na drie jaar als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad geeft Alexandra Smarandescu de fakkel door aan een nieuwe generatie. 'Ik denk wel dat we een verschil hebben kunnen maken.'

De voorzitter van de Studentenraad heeft sinds 27 oktober een vast zitje in het Gemeenschappelijk Bureau. Van vakbond naar bestuurder: dat heeft heel wat voordelen, maar toch ook nadelen.