Joanna Wils

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Joanna Wils

De KU Leuven is klaar voor de toekomst, aldus de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Het nieuwe mijlpaalsysteem wordt positief beoordeeld; de financiële toekomst is minder rooskleurig.

De KU Leuven heeft nog twee meisjesresidenties. De universiteit wil zo tegemoetkomen aan culturele en religieuze voorkeuren, maar veel studentes komen toevallig in die residenties terecht

High society, hypocrisie, een streepje muziek en vooral veel intrige. Met 'Het Belang Van Ernst' zet aMUZEment het Interfacultair Theaterfestival klassevol in.

Meer dan 700 personeelsleden van de KU Leuven hebben een open brief getekend aan rector Luc Sels. Ze zijn 'enorm ontgoocheld' in de reactie van de universiteit op de Pano-reportage van 16 maart.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bindt de strijd aan tegen grensoverschrijdend gedrag. Het is uitkijken naar de reactie van de universiteiten en hogescholen.

43 van de 201 topuniversiteiten wereldwijd hebben een vrouw aan het roer. Dat is een record, maar nog steeds een schamele twintig procent.

Bijna altijd zijn het proffen die proffen controleren aan de KU Leuven. Melders hebben weinig vertrouwen in het systeem tegen grensoverschrijdend gedrag, inclusief het vertrouwensnetwerk.

Universiteiten zijn erg gevoelig voor grensoverschrijdend gedrag, en dat wordt enkel erger. Een groeiende groep jonge onderzoekers aast op een kleine hoeveelheid posities.

De meeste gemelde bijwerkingen van coronavaccins deden zich voor bij vrouwen. Er is nog steeds weinig kennis over verschillen tussen mannen- en vrouwenlichamen, en die wordt amper in rekening genomen.

Faculteiten springen creatief om met de nieuwe mijlpaalregels. Regels maken het onmogelijk om gelijkaardige vakken te delibereren, en sommige vakken kan je in geen geval delibereren.

In de Verenigde Staten is meer dan de helft van de studenten vrouwelijk. Een grote stijging in vergelijking met vijftig jaar geleden. Er studeren minder mannen, die ook nog eens minder goed presteren.

Zo diep verscholen als mogelijk in het kleine Sterrebos hebben Gentste studenten een boomhut gebouwd. Ze willen de geplande boskap tegenhouden en zitten inmiddels al drie weken tussen de takken.

Elke week staat ze in Le Pain Quotidien, loopt ze stage in een architectenbureau en werkt ze haar studie Interieurvormgeving af. Deze week brengt Wanthanee haar langverwachte debuutalbum uit.

Achter de oase van rust die Barbóék is, gaan Annelien Vranckx en Lies Van den Berghe schuil. Ze vertellen over de lievelingen uit hun vak.

De cultuursector probeert al een jaar koste wat kost het contact met het publiek niet te verliezen. Dat blijkt geen sinecure, maar de inzet werpt zijn vruchten af. 'We hebben nieuw publiek bereikt.'

Begonnen als coverartieste online, brengt Felicia binnenkort haar eerste EP uit. Haar muziek vat een brede waaier van onderwerpen, die ze met een poëtisch woordspel weergeeft.

Er wordt nagedacht over een brede minor in de kunsten. LUCA School of Arts en de KU Leuven slaan de handen nog iets inniger in elkaar.

Luc Sels stelde voor zijn verkiezingscampagne een heuse spotifylijst op. Twintig zorgvuldig gekozen nummers bouwen op naar een orgelpunt dat de universiteit in 2025 zou moeten bereiken.

The jury decided on 9 artworks which could become the new standard background for the university's web portal. Students and staff can cast their votes on their favourite

Het literaire werk lijkt steeds vaker naar de achtergrond te verdwijnen, terwijl de peritekst - zoals de auteursnaam - de aandacht naar zich toetrekt. Jammer, want zo gaat de essentie verloren.

In ‘alles valt’ balanceert CampusToneel op de rand van wat onder de maatregelen aan toneel mogelijk is. De theaterexpo toont zes jongeren die wachten op het moment dat de wereld misschien zal vergaan.

Een professionele jury heeft negen kunstwerken geselecteerd die kans maken de nieuwe inlogpagina van Associatie KU Leuven te kleuren. Personeel en studenten kunnen hun stem uitbrengen.

Twee wandelroutes, een filosofiefeest en Hannah Arendt die tot leven komt: een greep uit wat cultuur ons de komende weken te bieden heeft.

Als kind tekende ze veel. Tijdens haar studie was er minder tijd voor, maar sinds ze voor de klas staat, is ze er weer helemaal in gerold. Het kindse blijft voor Stina De Roeck een grote inspiratie.

Een auditieve reis naar de ruimte en een ware kunstenodyssee: wie aan de dagelijkse sleur wil ontsnappen, kan wederom op cultuur rekenen.

Terwijl in een coronavrij voorjaar festivals met de bloesems mee bloeien, zijn ze in de huidige situatie uit den boze. Daarom The Festival that Never Happened, een artistieke Leuvense wandeling.

In Denkers voor onze tijd spreken we met grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: Martha Nussbaum over politieke emoties, de pandemie en het rouwproces.

In Myanmar groeide de groet uit The Hunger Games van een cultureel symbool uit tot een nationaal symbool van protest. Niet voor het eerst sluipt popcultuur protestacties binnen.

Er was veel ambitie, en toen kwam covid. Toch kan de universiteit terugblikken op een geslaagde culturele olympiade, met voor het eerst ook een geïntegreerd erfgoedbeleid.

Met het platform CREATIVE in SOLITUDE creëert performer Zoë Demoustier een creatieve ruimte waarin jongeren zichzelf en elkaar kunnen ontdekken.

Een toevallige ontmoeting op de Antwerp Pride leidde drie jaar later tot winst in De Nieuwe Lichting. 'We zijn op veel vlakken antipoden, maar kruisen op een mooie manier.'

Associatie KU Leuven wil creatief denken stimuleren en schrijft een wedstrijd uit voor de achtergrond van de digitale toegangspoort. De achtergrond wordt gekozen voor een jaar.

Nog meer dan andere jaren verdienen Belgische muzikanten onze aandacht. Midden in de 'Week van de Belgische muziek' vertelt Veto over enkele favorieten.

Het cultuurleven staat nog steeds in spreidstand tussen de digitale wereld en wat in het echte leven mogelijk is. Daarom: een CulTip met digitaal aanbod, maar ook een feministische expo en origami.

Daan Tullen, alias DJ Kanarie, draait gewoonlijk in fakbars en op de Oude Markt. Sinds kort is hij ook voor woonzorgcentra terug te vinden. 'Ik had niet gedacht dat ik het zo plezant zou vinden.'

Het Leuvense Kortfilmfestival heeft dit jaar online talent verzameld. Traditiegetrouw zijn de films gegroepeerd in compilaties. Veto bekeek er drie die tot 12 december beschikbaar blijven.

Saskia De Coster is de eerste huisschrijver aan de KU Leuven. De link tussen creativiteit en wetenschap staat centraal. 'Creativiteit is geen goddelijke inspiratie, schrijven is een proces.'

Vergeet code rood: het kunstonderwijs vertoeft al weken in code zwart. De praktijkgerichte opleidingen kunnen nauwelijks nog lessen aanbieden. 'De creativiteit is totaal verschillend op Zoom.'

Procureur Ine Van Wymersch schreef het boek 'Als je wieg op drijfzand staat' over een vrouw die niet meer wilde leven. Het is een debuut, maar niet de eerste keer dat ze persoonlijk betrokken raakt.

'Iedereen was op de hoogte, maar er is nooit echt iets aan gedaan.' Zo luidt een van de getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in het kunstonderwijs.

Schrijver Hans Depelchin houdt van de scène, maar verliest zich het gemakkelijkst op papier. 'Omdat schrijven zoveel omvat en de mogelijkheid biedt om alles te doen ontstaan.'

In de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag zet LUCA School of Arts in op integriteit en vertrouwenspersonen. 'Álles kan besproken worden.' Toch blijven sommige studenten achter met verhalen.

De recente wijziging van de Hongaarse onderwijswet is strijdig met Europese en internationale regels, zo besloot het Europees Hof van Justitie. Onder meer de academische vrijheid werd geschonden.

Eén dag na de opening van de tentoonstelling Entitled (pizza) van Siemen Van Gaubergen, werd een stuk - een pizza Margherita - gestolen. Een opsporingsbericht werd verspreid, en de pizza is nu terug.

Wat begon als een idee voor een homoseksueel liefdesduet, ontpopte zich als een studie van mannelijke intimiteit. 'Tender men' onderzoekt de man in zijn complexiteit, iets wat de kunst vaker mag doen.

Stad Leuven ambieert de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030. Daarvoor staan verschillende projecten in de steigers en worden studenten betrokken, maar het blijft een onzekere uitdaging.

Toen de musea in maart hun deuren sloten, ging er online een hele kunstwereld open. Een kleine aardverschuiving in het tentoonstellingslandschap, met veel mogelijkheden en open vragen tot gevolg.

STUK START behield ondanks coronaperikelen al zijn traditionele charme. STUK speelde met klank, beeld en visuele poëzie zoals enkel STUK dat kan.

Lisette Ma Neza is in meerdere kunstdisciplines thuis. Ze won in 2017 het BK poetry slam, maar is ook actief in film en muziek. Toch gaat ze ook in die kunstvormen op zoek naar de poëzie.

Een mok, een instagramfilter en veel succes: dat is wat de meeste afgestudeerde studenten dit jaar van de KU Leuven meekregen. De proclamaties verliepen online, tot ontgoocheling van veel studenten.

Naast virologen, streamingsdiensten en een onvindbare Eveline brengt de aanvang van het academiejaar ook een streep cultuur met zich mee. Om het jaar goed in te zetten: een budgetvriendelijke editie.

Geel hesje smaakt wrang, emotioneert en schittert in zijn complexiteit. Met prachtdialogen van Stijn Devillé vindt Het nieuwstedelijk zichzelf heruit in een ongeziene openluchtvoorstelling.

Nu de zomerse Anderhalvemetersessies afgelopen zijn, bereidt de Leuvense cultuursector zich voor op het najaar. Aan zekerheid ontbreekt het, aan voorzorgen en enthousiasme niet.

Times Higher Education heeft zijn World University Ranking voor 2021 bekendgemaakt. De KU Leuven staat als enige Belgische Universiteit in de top 100.

Saskia De Coster wordt de eerste 'writer-in-residence' aan de KU Leuven. De functie brengt een heel takenpakket met zich mee en brengt wetenschap en kunst wat dichter bij elkaar.

Europa moet structureel anders, zei Macron. En zo geschiedde: een top was geboren. De Vlaamse Europarlementsleden zijn het dan wel eens over klimaat en R&D, politieke vernieuwing blijft moeilijk.

Volgende week geven zeven Vlaamse Europese boegbeelden hun visie op de toekomst van Europa. We trappen al af met de toekomst van solidariteit, die in volle coronacrisis meer dan ooit onder druk staat.

Cellomuziek, mythen en walvisachtigen. Woordkunstenares Moya De Feyter zoekt haar mosterd in dagelijkse details. 'Ik laat me graag overvallen door het leven.'

In 2021-2022 komt de studiekost op vakfiches en in programmaboeken te staan. Proffen delen de kost van hun vak en ook algemene kosten worden geraamd. 'We hopen op meer aandacht voor de studiekost.'

Het Interfacultair Theaterfestival en de Interuniversitaire Literaire Prijs worden gehinderd door corona-maatregelen: het festival wordt misschien uitgesteld en de Literaire Prijs gaat online door.

Zij wil sociale verantwoordelijkheid van studenten tegenover de maatschappij waarin ze onderwezen worden. Door corona wordt duidelijk dat studenten op uitwisseling die niet hebben en huiswaarts keren.

De coronamaatregelen zorgen voor financiële onzekerheid in de Leuvense cultuursector. Uitstel is vaak geen optie en veel artiesten glippen door de mazen van het net der overheidsvergoedingen.

Cartooniste en muzikante Floor Denil haalt de mosterd uit het dagelijkse leven, bekende kunstenaars én haar studiegenoten. 'Het conservatorium heeft mij empathischer gemaakt.'

Universiteiten zijn de onderzoekscentra bij uitstek. Velen nemen in hun voorbeeldfunctie maatregelen tegen de klimaatopwarming. Het ene initiatief spreekt al meer tot de verbeelding dan het andere.

'Strings in the House' beloofde een sfeervolle emulsie van klassiek en house te worden, maar wij bleven op onze honger zitten.

België staat op de zesde plaats in de Europese rangschikking van het aantal gebruikte proefdieren. De KU Leuven staat in voor een vijfde van die proeven, maar is ook een koploper in 'surplusdieren'.

Joni studeerde vorig jaar af aan de KU Leuven en bracht Kamp Waes tot een goed einde. 'Het was de ideale manier om mezelf beter te leren kennen.'

In Artefact, het jaarlijkse kunstenfestival van STUK, tasten artiesten de grens af tussen isolement en verbinding. Alone together toont hoe eenzaamheid haar plaats opeist in een geconnecteerde wereld.

Met ingetogen, elegante bewegingen leidt Kevin Hendrickx het Leuvens Universitair Koor door een programma Britse muziek. Onder de spitsbogen van de Sint-Jan-de-Doperkerk weerklonken onbekende parels.

Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven heeft létterlijk voor ieder wat wils. Familieplezier, melodrama, maatschappijkritiek en een wolf die pornoster wordt. Het IKL in vier compilaties.

'De Europese eendracht is groter dan men denkt.' Zo meent de eerste voorzitter van de Europese Raad. Van Rompuy looft de Europese samenwerking, maar ijvert voor een meer verregaande integratie.

Met Het Koninkrijk van Henry Darger eert Thomas Janssens de kluizenaar-kunstenaar als anoniem genie. Een krachtige voorstelling die vragen durft stellen, met Peter De Graef in meerdere glansrollen.

De stad is nog stil. De nacht sluimert als dikke mist boven de huizen, enkel blaadjes dwarrelen erdoorheen. Achter een venster knipt het licht aan.

Hij studeert Film aan Sint-Lukas, maar heeft ook andere projecten lopen. 'Ik ben dagelijks met mijn job bezig. Als ik niet aan het filmen ben, ben ik wel aan het schrijven of bezig met preproductie.'

De 24 urenloop wordt stilaan een mannelijke aangelegenheid. Door de lage snelheidsquota worden heel wat vrouwen tot supporters herleid.

De Brusselsestraat krijgt een make-over, en niet de eerste de beste. Lokale artiesten gaan er aan de slag en combineren kunst met ecologie. Veto ging in primeur kijken.