Joanna Wils

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Joanna Wils

STUK START behield ondanks coronaperikelen al zijn traditionele charme. STUK speelde met klank, beeld en visuele poëzie zoals enkel STUK dat kan.

Een mok, een instagramfilter en veel succes: dat is wat de meeste afgestudeerde studenten dit jaar van de KU Leuven meekregen. De proclamaties verliepen online, tot ontgoocheling van veel studenten.

Naast virologen, streamingsdiensten en een onvindbare Eveline brengt de aanvang van het academiejaar ook een streep cultuur met zich mee. Om het jaar goed in te zetten: een budgetvriendelijke editie.

Geel hesje smaakt wrang, emotioneert en schittert in zijn complexiteit. Met prachtdialogen van Stijn Devillé vindt Het nieuwstedelijk zichzelf heruit in een ongeziene openluchtvoorstelling.

Nu de zomerse Anderhalvemetersessies afgelopen zijn, bereidt de Leuvense cultuursector zich voor op het najaar. Aan zekerheid ontbreekt het, aan voorzorgen en enthousiasme niet.

Times Higher Education heeft zijn World University Ranking voor 2021 bekendgemaakt. De KU Leuven staat als enige Belgische Universiteit in de top 100.

Saskia De Coster wordt de eerste 'writer-in-residence' aan de KU Leuven. De functie brengt een heel takenpakket met zich mee en brengt wetenschap en kunst wat dichter bij elkaar.

Europa moet structureel anders, zei Macron. En zo geschiedde: een top was geboren. De Vlaamse Europarlementsleden zijn het dan wel eens over klimaat en R&D, politieke vernieuwing blijft moeilijk.

Volgende week geven zeven Vlaamse Europese boegbeelden hun visie op de toekomst van Europa. We trappen al af met de toekomst van solidariteit, die in volle coronacrisis meer dan ooit onder druk staat.

Cellomuziek, mythen en walvisachtigen. Woordkunstenares Moya De Feyter zoekt haar mosterd in dagelijkse details. 'Ik laat me graag overvallen door het leven.'

In 2021-2022 komt de studiekost op vakfiches en in programmaboeken te staan. Proffen delen de kost van hun vak en ook algemene kosten worden geraamd. 'We hopen op meer aandacht voor de studiekost.'

Het Interfacultair Theaterfestival en de Interuniversitaire Literaire Prijs worden gehinderd door corona-maatregelen: het festival wordt misschien uitgesteld en de Literaire Prijs gaat online door.

Zij wil sociale verantwoordelijkheid van studenten tegenover de maatschappij waarin ze onderwezen worden. Door corona wordt duidelijk dat studenten op uitwisseling die niet hebben en huiswaarts keren.

De coronamaatregelen zorgen voor financiële onzekerheid in de Leuvense cultuursector. Uitstel is vaak geen optie en veel artiesten glippen door de mazen van het net der overheidsvergoedingen.

Cartooniste en muzikante Floor Denil haalt de mosterd uit het dagelijkse leven, bekende kunstenaars én haar studiegenoten. 'Het conservatorium heeft mij empathischer gemaakt.'

Universiteiten zijn de onderzoekscentra bij uitstek. Velen nemen in hun voorbeeldfunctie maatregelen tegen de klimaatopwarming. Het ene initiatief spreekt al meer tot de verbeelding dan het andere.

'Strings in the House' beloofde een sfeervolle emulsie van klassiek en house te worden, maar wij bleven op onze honger zitten.

België staat op de zesde plaats in de Europese rangschikking van het aantal gebruikte proefdieren. De KU Leuven staat in voor een vijfde van die proeven, maar is ook een koploper in 'surplusdieren'.

Joni studeerde vorig jaar af aan de KU Leuven en bracht Kamp Waes tot een goed einde. 'Het was de ideale manier om mezelf beter te leren kennen.'

In Artefact, het jaarlijkse kunstenfestival van STUK, tasten artiesten de grens af tussen isolement en verbinding. Alone together toont hoe eenzaamheid haar plaats opeist in een geconnecteerde wereld.

Met ingetogen, elegante bewegingen leidt Kevin Hendrickx het Leuvens Universitair Koor door een programma Britse muziek. Onder de spitsbogen van de Sint-Jan-de-Doperkerk weerklonken onbekende parels.

Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven heeft létterlijk voor ieder wat wils. Familieplezier, melodrama, maatschappijkritiek en een wolf die pornoster wordt. Het IKL in vier compilaties.

'De Europese eendracht is groter dan men denkt.' Zo meent de eerste voorzitter van de Europese Raad. Van Rompuy looft de Europese samenwerking, maar ijvert voor een meer verregaande integratie.

Met Het Koninkrijk van Henry Darger eert Thomas Janssens de kluizenaar-kunstenaar als anoniem genie. Een krachtige voorstelling die vragen durft stellen, met Peter De Graef in meerdere glansrollen.

De stad is nog stil. De nacht sluimert als dikke mist boven de huizen, enkel blaadjes dwarrelen erdoorheen. Achter een venster knipt het licht aan.

Hij studeert Film aan Sint-Lukas, maar heeft ook andere projecten lopen. 'Ik ben dagelijks met mijn job bezig. Als ik niet aan het filmen ben, ben ik wel aan het schrijven of bezig met preproductie.'

De 24 urenloop wordt stilaan een mannelijke aangelegenheid. Door de lage snelheidsquota worden heel wat vrouwen tot supporters herleid.

De Brusselsestraat krijgt een make-over, en niet de eerste de beste. Lokale artiesten gaan er aan de slag en combineren kunst met ecologie. Veto ging in primeur kijken.