Daan Delespaul

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Daan Delespaul

De pandemie dooft dan wel stilaan uit, andere politieke thema's zijn springlevend. Ook vanavond, op het Groot Kopstukkendebat van Politika. Volg het hier live, met verslaggeving, duiding en factcheck.

Vera Dua is voorzitter van Bond Beter Leefmilieu en ex-politica bij Agalev en Groen!. Ze heeft het over de klimaatconferentie in Glasgow, de PFOS-affaire en de nakende kernuitstap.

Studentenrestaurant Alma stelde vandaag een herstructureringsplan voor op haar ondernemingsraad. Er vallen allicht 42 ontslagen bij de financieel noodlijdende restaurantketen.

Toledo, het digitale leerplatform van de KU Leuven, heeft deze ochtend hevige storingen ondervonden. De problemen zorgden voor hinder bij de voorbereiding en het afleggen van examens.

De Vlaamse universiteiten en hogescholen starten in september – in principe – in code groen, zo laat onderwijsminister Ben Weyts weten. Proclamaties kunnen dit academiejaar al fysiek doorgaan.

De Vlaamse overheid heeft de studietoelage van 12.729 studenten nog steeds niet betaald. 'Studenten en ouders hebben dat geld nu nodig, niet als het academiejaar is afgelopen.'

Het hoger onderwijssysteem in Vlaanderen heeft lage inschrijvingsgelden, maar legt de lat in de opleidingen wel hoog.

Beursstudenten staakten de afgelopen vier jaar steeds vaker hun studies, terwijl de dropout in de groep zonder beurs stabiel blijft. ‘Het hoger onderwijs is minder democratisch dan we dachten.’

Studenten kozen nipt voor Sels. Dat leert een reconstructie van Veto. Sels overtuigde de wetenschaps- en economierichtingen, Tytgat scoorde bij de biomedici. Architectuur speelde een sleutelrol.

Een afspraak in het vaccinatiecentrum is niet voldoende om een examen aan de KU Leuven te verplaatsen. Enkel wanneer geen ander moment kan worden gevonden, kan je een inhaalexamen aanvragen.

Niet alleen symbooldossiers, maar een echte restitutiepolitiek: Nadia Nsayi zet zich als Belgisch-Congolese politicologe in voor een verregaande dekolonisatie van de Vlaamse samenleving.

Luc Sels blijft de komende vier jaar rector aan de KU Leuven. De zittende rector haalt een grote overwinning met 64% van de gewogen stemmen. Hij wint bij elke groep van de universiteit.

Volg de verkiezingsavond op de voet bij Veto, met nieuws, analyse en achtergrond.

Een serene rectorcampagne werd vorige week opgeschud door berichtgeving rond plagiaat in de visietekst van Jan Tytgat.

2,23% scheidden Luc Sels en Rik Torfs in de rectorkiezing 2017 van elkaar. Sleutel in die stemming lag bij de studenten. 'Het was niet trumpiaans, maar toch.'

'Four more years!', moest Sels hebben gedacht aan het begin van het nieuwe jaar. De huidige rector heeft naar eigen zeggen niet getwijfeld opnieuw op te komen. 'Ik heb nog veel plannen in mijn hoofd.'

26 paragrafen uit Jan Tytgats visietekst komen haast letterlijk uit andere documenten. 'Duidelijk plagiaat', zo stelt professor Gert Storms, lid van de Vlaamse Commissie Wetenschappelijke Integriteit.

Geen enkele 'gewone' professor won ooit een rectorverkiezing. Toxicoloog Jan Tytgat hoopt daar dinsdag verandering in te brengen. 'Dit is geen bevlieging.'

Het is bonje tussen de artsen in opleiding en de federaties van ziekenhuizen. Inzet is een nieuw statuut dat nog strengere voorwaarden belooft. De artsen in opleiding beloven alvast een staking.

Begin februari stelde de KU Leuven voor om haar studenten zelf te vaccineren. Hoewel het soelaas had kunnen bieden in de juni-examens, kreeg het voorstel een 'njet'.

Wekelijks 60 uur werken tegen het minimumloon klinkt niet bepaald als de ideale startersjob. Toch lijkt dit meer en meer de norm voor jonge artsen in België.

Hij is de man die zijn volk geschiedenis bijbrengt via boeken en podcasts. Johan Op de Beeck is nog lang niet uitgepraat over de ondergesneeuwde verhalen uit het verleden.

Wie een kot zoekt in Leuven is jaarlijks gemiddeld 4.507 euro kwijt, zo tonen nieuwe cijfers van de Huisvestingsdienst. De prijs is de laatste jaren licht boven de index toegenomen.

The 'Rector' elections have officially begun as candidates Sels and Tytgat both published their election manifestos last week. International students may also want to know what both plan to achieve.

Het lijkt wel David tegen Goliath: de 'gewone' professor Tytgat tegen rector Sels. Opkomen als rector vereist geld en medestanders. Haalbaar voor een rector of decaan, minder voor een prof alleen.

De rectorverkiezingscampagne is officieel begonnen. Kandidaat-rectoren Sels en Tytgat hebben elk hun openingsschot geleverd met een gevuld programma.

Verregaande basisfinanciering, een betere work-life balance en meer onderwijsondersteuning. Kandidaat-rector Jan Tytgat belooft iedere geleding haar trofeeën.

De batterijen moeten opgeladen worden, zo meent kandidaat-rector Luc Sels, maar van stilstand kan geen sprake zijn. Sels' verkiezingsprogramma 'Doen Dromen 2025' levert 192 pagina's op.

Leuven trekt alle registers open tegen de lentedrukte in de binnenstad: van alcoholverbod voor studenten over parkpas tot zelfs een nieuwe activiteitenmatrix.

The city of Leuven has reversed it’s controversial rule that students living in shared housing could not gather in their own gardens after students were fined for doing so last week.

De universiteit heeft een nieuw tuchtreglement voor studenten goedgekeurd. De rol van de Studentenraad wordt versterkt, die van de vicerector beperkt.

De stad Leuven trekt een controversiële maatregel in waarbij kotstudenten na 22 uur niet in hun tuin konden samenkomen. Die regel lag fel onder vuur na een reeks coronaboetes vorige week.

Na een gelijkaardige discussie in Frankrijk, vraagt Vlaams Belang een onderzoek naar vermeend 'woke-extremisme' aan Vlaamse universiteiten. Zo wil het de academische vrijheid beschermen.

De KU Leuven is vorige week nog maar eens in een interuniversitaire veldslag verzeild. Tegenstrever is de UHasselt; inzet zijn de ijkingstoetsen.

We naaiden allemaal mondmaskers, applaudisseerden voor het zorgpersoneel en kochten bij de buurtwinkel wat meer dan anders. En toch is het niet duidelijk of de pandemie ons meer solidair maakt.

De Vlaamse regering voert met een audit de strijd op tegen de veronderstelde verengelsing van het hoger onderwijs. De KU Leuven bibbert en legt in afwachting van het onderzoek een eigen taalnota voor.

Hij beheert 30% van het Vlaamse belastingsgeld, lanceerde de Zesde Staatshervorming en bepaalt wat er straks in je arm terecht komt. Er bestaan allicht geen Vlamingen met meer gezag dan Wouter Beke.

'Te politiek correct', 'veel emotioneel gezwets' of bestuur met een 'woke sausje'. In een bevraging bij het personeel is de plotse progressiviteit van onze universiteit niet onopgemerkt gebleven.

Het stond in het regeerakkoord van onderwijsministers Crevits en Weyts, en toch is de algemene verplichte ijkingstoets anno 2021 nog veraf. Een onmogelijke belofte ook, reageren de universiteiten nu.

Net niet de helft van de Leuvense professoren vond dat de KU Leuven de Reuzegomcrisis correct heeft aangepakt. De groep die dat niet vond is nagenoeg even groot.

54% van de Leuvense professoren is ontevreden over de trage uitrol van basisfinanciering aan de KU Leuven. Een intern rapport blaast de discussie nieuw leven in met drie mogelijke alternatieven.

'Sels I' was volgens het professorenkorps een succes, zo leert een bevraging van Veto bij 206 personeelsleden aan de KU Leuven.

Het is onzichtbaar, complex, en toch een punt waar een rector aan de KU Leuven het meest op wordt afgerekend. Wat realiseerden Sels en co op het vlak van onderzoeksbeleid?

Ja, ook aan de KU Leuven lagen de examenresultaten tijdens de vorige examenperiode even hoog als andere jaren. 'Ik ben bijzonder trots op onze studenten', reageert rector Sels.

Lisaboa Houbrechts zag als jonge theatermaker haar internationale doorbraak door covid uitgesteld worden. ‘Misschien is het ook niet slecht om langer stil te staan bij de zaken.’

Ook in covid-tijden kruisen politici de degens om de studentenstem te winnen. Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Het tweede semester volledig in code rood starten is te streng, vindt rector Sels: 'We moeten toewerken naar een situatie waar iedere student pakweg twee halve dagen activiteiten op de campus heeft.'

Zopas kondigde het Overlegcomité nieuwe maatregels aan in de strijd tegen het coronavirus. De kotbubbel, die al weken op tafel ligt, haalde het lijstje versoepelingen niet.

Nauwelijks bescherming, massale overuren en een negatieve invloed op de opleiding. De covid-crisis bleek allerminst een pretje voor arts-specialisten in opleiding, zo leert een nieuwe enquête.

De KU Leuven heeft de tweede tuchtprocedure tegen ex-Reuzegomleden afgerond in beroep. Het Gemeenschappelijk Bureau oordeelt dat zeven van hen voor een paar jaar of definitief uitgesloten worden.

Wie in de vorige examenperiode een onvoldoende haalde, kan het verloren leerkrediet opnieuw terugvorderen. Weyts pleit voor eenzelfde regeling als tijdens het tweede semester van vorig academiejaar.

Toxicoloog Jan Tytgat is de eerste tegenkandidaat tegen Luc Sels, die zichzelf wil opvolgen als rector van de KU Leuven. 'Ik ben echt niet tevreden over wat er is gebeurd', stelt hij aan Knack.be.

Een tiental professoren, voornamelijk uit Franstalig België, vraagt in een online petitie om de heropening van de auditoria bij de start van het tweede semester.

Luc Sels stelt zich kandidaat voor een tweede termijn als rector. Dat maakte hij bekend in zijn nieuwjaarsboodschap aan het KU Leuven-personeel.

Het zit er bovenarms op tussen de faculteiten Letteren en Sociale Wetenschappen. Inzet is Letterens nieuwe campusplan: 'Ik hoop dat de rector de moed heeft dit te herzien.'

De ene hogeschool die de andere voor de rechter daagt en studenten die opeens zonder opleiding vallen? Het kan in Vlaanderen. De politiek wijst intussen met de vinger.

Een café zonder bier, dat is hoe veel studenten deze lockdown ervaren. Als typische groepsdrinkers grijpen studenten tegenwoordig minder vaak naar het glas.

De faculteit Rechtsgeleerdheid zal financiële ondersteuning aanbieden voor studenten die door de coronacrisis in geldnood komen. De actie komt er na een bevraging van studentenorgaan FORS.

Het is niet makkelijk om in de huidige tijden studentenvertegenwoordiger te zijn. Nukkig voortduwen in hetzelfde stramien, is echter niet langer een optie.

Bij Vlaamse academici en aspirant-onderzoekers klinkt steeds luidere kritiek over het FWO. De overheidsdienst zou te traag werken, en toont bovendien nauwelijks transparantie in haar werking.

Na drie jaar als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad geeft Alexandra Smarandescu de fakkel door aan een nieuwe generatie. 'Ik denk wel dat we een verschil hebben kunnen maken.'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft een kader klaar voor een heropening van de campussen op 30 november. Er zullen opnieuw practica mogelijk zijn, en 'boostersessies' voor eerstejaars.

De Leuvense cursusdiensten mogen terug openen. Hoewel cudi's als boekenwinkel onder de huidige maatregelen konden openblijven, vroeg de universiteit initieel de deuren te sluiten.

Radboud Universiteit, de op een na laatste katholieke universiteit van Nederland, mag zich niet langer katholiek noemen. Een gevolg van een ordinaire machtsstrijd met de Nederlandse bisschoppen.

'Het is stil aan de overkant', zo oogt het online-onderwijs soms voor docenten. En toch hoor je weinig gebrom bij de professoren. 'Het is vooral van belang dat we nu geen klaagzang opzetten.'

Een ‘K’ is geen ‘C’, en toch is de CD&V tot in het hart van de KU Leuven ingewerkt. Zo’n 25% van de bestuurders aan de universiteit hebben een christendemocratische stempel.

Flashy is het misschien niet, maar wees maar zeker dat deze man gelooft dat de jeugd veel te winnen heeft met een stem op de CD&V. 'Ik denk dat veel jongeren die polarisering gewoon beu zijn.'

Libraries and learning centers of the KUL will remain open for exclusive use by international students and students with special educational needs. Facemasks remain mandatory.

Vergeet code rood: het kunstonderwijs vertoeft al weken in code zwart. De praktijkgerichte opleidingen kunnen nauwelijks nog lessen aanbieden. 'De creativiteit is totaal verschillend op Zoom.'

Bibliotheken en leercentra zijn voortaan enkel nog geopend voor internationals en studenten in moeilijke omstandigheden. Mondmaskers zijn ook bij het studeren verplicht.

Staatsveiligheid maakt zich steeds grotere zorgen om spionage door Chinese studenten en academici in ons land. De KU Leuven bereidt haar verdediging alvast voor.

Stakingen, ontslagen en faillissementen: het Britse hoger onderwijs zit financieel in slechte papieren. Met minder geld op de rekening voeren topinstellingen een strijd om hun kwaliteit te behouden.

Coronavrij cantussen? Dan toch niet online. Kringen en verenigingen die een online cantus wilden organiseren stoten sinds kort op een 'njet' van de Stad en politie.

Bij een volgende lockdown zullen kotstudenten vaste kosten voor water en energie kunnen terugvorderen. De student moet dan wel bewijzen dat hij die lockdownperiode thuis doorbracht.

Nu de coronagolven nieuwe hoogtes bereiken, worden studenten zachtjes terug naar hun kot gedreven. Of dat in code oranje of in code rood moet, is momenteel een open vraag.

Het geld, de interesse en de politieke wil is er. Maar zes maanden na de oorspronkelijke deadline is nog steeds geen spoor te vinden van de Vlaamse imamopleiding.

Hoewel hij voornamelijk posten achter de schermen heeft bekleed, klinkt de naam van Frans van Daele – baron van Daele – als een klok.

De KU Leuven werkt aan twee nieuwe opleidingen. De bachelors European Studies en Sustainability worden opgericht met de buitenlandse partners uit het Una Europa-netwerk.

Vanaf maandag zit ook de KU Leuven in code oranje, waardoor de auditoria weer een pakje leger worden. KU Leuven voegt zich daarmee bij UGent, de Universiteit Antwerpen en de UHasselt.

De Alma's zaten leeg de voorbije weken. De organisatie stuurt nu bij en biedt enkel nog broodjes, soep en pastabekers aan. Alma-CEO Daniel Lips (62), op post sinds 2013, weet niet wat de oorzaak was.

Dan toch geen 24 urenloop in het eerste semester, maakt organisator LOKO bekend. Een herkansing in het tweede semester is wel nog aan de orde.

Donkere wolken pakken zich samen boven Alma. Omdat de verkoop in de eerste weken tegenviel, zal het studentenrestaurant voorlopig geen warme maaltijden aanbieden.

Kotbazen hanteren regelmatig racistische criteria bij de selectie van huurders, zo concludeert een onderzoek met praktijktesten van Veto. Het kotlabel blijkt daarmee niet resistent voor discriminatie.

De Vlaamse regering lichtte vorige week haar plannen toe voor de hervormde erf- en schenkbelasting. Een discussie die door de universiteiten met argusogen werd gevolgd.

Fakbar Letteren zal een week lang dichtblijven na enkele coronabesmettingen in de Letterengemeenschap. Het beheer hoopt daarmee verdere verspreidingen proactief tegen te gaan.

Het was een verrassing van formaat, Ben Weyts als minister van Onderwijs. Een jaar later leidt de N-VA'er het onderwijs met grinta en ambitie door de coronacrisis.

KU Leuven heeft werk, zo erkent rector Luc Sels in zijn welkomstwoord bij de opening van het academiejaar. Hij kondigt een aangescherpt tuchtreglement aan, gebaseerd op een nieuw Inclusiestatement.

Vanaf volgende week opent studentenrestaurant Alma opnieuw de deuren. Dat zal met een flinke prijsverhoging zijn.

De Inrichtende Overheid van de KU Leuven verkoos zopas een nieuwe algemeen beheerder. Wim Desmet is hoogleraar Werktuigkunde en broer van Kulak-vicerector Piet Desmet.

Studentenrestaurant Alma opent ondanks de coronaperikelen opnieuw de deuren. Maaltijden moeten samen met een zitplaats gereserveerd worden en vallen ongekend duur uit.

De Vlaamse overheid heeft, na een kader rond het onderwijsleven bij studenten, nu ook een kader voor studentenactiviteiten daarbuiten klaar. Fuiven, cantussen en galabals kunnen alvast niet doorgaan.

Stad Leuven en studentenkoepel LOKO hebben richtlijnen klaar voor dit semester. Voorlopig geen dopen of cantussen en een flowchart voor andere activiteiten. Wie overtreedt, riskeert een corona-pv.

De KU Leuven start een nieuwe tuchtprocedure tegen de nog actieve studenten die aanwezig waren op de Reuzegom-doop. De betrokkenen krijgen voorlopig geen toegang tot de universitaire gebouwen.

Geen academiejaar zonder 24 urenloop, ook in dit door het coronavirus geïnfecteerde jaar. De kringenloop zou kunnen doorgaan in het eerste semester, maar verandert wel van format.

De KU Leuven zal zich belanghebbende partij stellen in het Reuzegomproces, zo bevestigt rector Luc Sels aan Telefacts. De universiteit hoopt daarmee inkijk te krijgen in het proces.

In een nieuwsbericht gericht aan alle studenten en personeelsleden geeft rector Sels meer uitleg bij de reactie van de KU Leuven ten aanzien van de Reuzegommers.

Wat hebben de fatale Reuzegomdoop en de KU Leuven nu eigenlijk gemeen? Weinig, beargumenteert rector Luc Sels in een opiniestuk in De Standaard. En toch kunnen we dit niet zomaar laten passeren.

De afgelopen examenperiode behaalden studenten aan de KU Leuven, ondanks de omschakeling naar digitaal onderwijs, hogere cijfers dan normaal. De spreiding van resultaten bleef daarbij stabiel.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de Vlaamse universiteiten en hogescholen hebben in samenspraak met de GEES overeenstemming bereikt over de organisatie van het volgende academiejaar.

Verpleegkundestudenten in hun vierde jaar krijgen dit jaar uitzonderlijk een onkostenvergoeding, zo beloofde minister Weyts in het Parlement. Een structurele oplossing blijft uit.

Snellere schifting en kortere studieduur, dat was de ratio van de mijlpaalregeling die de KU Leuven in februari beklonk. Daarover is intussen meer duidelijkheid.

Wie tijdens de lockdown niet op kot aanwezig was, kan binnenkort niet gemaakte kosten voor energie en water terugvorderen, zo bevestigt Vlaams Minister van Wonen Mathias Diependaele.

De KU Leuven heeft een borstbeeld van de omstreden Koning Leopold II, tot voor kort geplaatst in de Centrale Bibliotheek, geborgen. De actie komt er na een petitie van studenten en academici.

‘Blockdown’, ‘halvemeteren’ of ‘coronacation’, Van Dale zal de handen vol hebben bij de verkiezing van Woord van het Jaar.

Europa moet structureel anders, zei Macron. En zo geschiedde: een top was geboren. De Vlaamse Europarlementsleden zijn het dan wel eens over klimaat en R&D, politieke vernieuwing blijft moeilijk.

Een professor kan zijn mondelinge examens via Skype mits informatieverplichting aan de student opnemen, zo besliste de KU Leuven. Wie weigert zou geen examen kunnen afnemen.

Volgende week geven zeven Vlaamse Europese boegbeelden hun visie op de toekomst van Europa. We trappen al af met de toekomst van solidariteit, die in volle coronacrisis meer dan ooit onder druk staat.

Hoewel de coronalockdown haar eerste barsten vertoont, blijft het wachten op steunmaatregelen voor studenten. Daar wordt nochtans nog steeds aan gewerkt, belooft minister Weyts.

Iedereen geslaagd? Volgens Comac is dat, mits remediëring in de zomer, de enige rechtvaardige oplossing voor studenten in de coronacrisis.

De KU Leuven zal ook in mei de helft van de prijs aanrekenen voor de residenties die zij zelf verhuurt. Die nieuwe korting geldt tot 15 juni, maar kan verlengd worden.

Een economische terugval voor de KU Leuven op korte termijn kan een surplus vormen op lange termijn. Toch zal de crisis de 5 Vlaamse universiteiten tientallen miljoenen kosten. KU Leuven, quo vadis?

Met een boek in de hand, is de 'lockdown light' nog zo plezant! Van Haruki Murakami tot Michelle Obama, dit zijn de nieuwe cultuurtips van de Veto-redacteurs.

De KU Leuven zal haar mondelinge examens op afstand via Skype for Business afnemen en niet via andere media zoals Zoom. Nochtans is Skype volgens experten 'gewoon te instabiel'.

De dertien Vlaamse hogescholen schelden de kosten voor nutsvoorzieningen kwijt voor de kamers in eigen beheer. Ze roepen private verhuurders op een gelijkaardige geste te doen.

De series vliegen er ongetwijfeld door nu we massaal in ons kot blijven. Netflix al helemaal uitgekeken? De Veto-redactie schiet te hulp met extra inspiratie.

Nu het leeuwendeel van de studenten door de coronacrisis thuis zit, circuleren heel wat vragen rond de huur van koten. In deze FAQ biedt Veto antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

De juiste soundtrack kan alledaagsheid episch doen klinken, of helpt je om een leven in afzondering draaglijk te maken. Deze albums loodsen de Vetoredacteurs door coronatijden.

De afgelopen dagen werd gezocht naar een oplossing voor de huurders van studentenkamers die door de KU Leuven worden verhuurd. De universiteit belooft voor april een korting van 50% op de huurprijs.

Jaren na datum kan een ervaring met stalking nog steeds blijven doorleven. Lezers getuigen over hun ervaringen.

Op talrijke stagediensten in Vlaanderen wordt overwogen arts-specialisten in opleiding 'technisch werkloos' te stellen. Door hun specifieke arbeidscontracten zou deze groep zonder loon vallen.

Sommige hogeschoolstudenten krijgen vanaf 18 mei misschien toch nog fysiek les. Dat beslisten de Vlaamse hogescholen dinsdag.

De prijzen van Alma zijn 38 procent verhoogd ten opzichte van 2011 (p 16 van deze krant). Alma zelf verantwoordt die stijging al jaren door de koppeling aan de index.

Ondanks de veiligheidsvoorschriften rond het coronavirus gaat de Bloedserieusweek wel gewoon door. Noodzakelijk, zo blijkt, omdat de bloedvoorraad door het virus te laag dreigt te staan.

In 2004 keek schrijver Geert Mak nog vol optimisme naar Europa in zijn bestseller 'In Europa'. Zijn nieuwste publicatie 'Grote Verwachtingen' schetst een somberder beeld.

Van 59 cent tot 6,90 euro, Alma's 66-jarige bestaan wordt gekenmerkt door wederkerende prijsverhogingen. In tijden waarin een pasta 3,75 euro kost rest dan ook de vraag: kan dat echt niet goedkoper?

De KU Leuven hanteert vanaf 5 maart niet langer Google, maar Ecosia als standaard zoekmachine. Het initiatief komt er in samenwerking met Green Office.

Van 'een loutere versimpeling' tot 'heel wat bijkomende lasten voor de student': de meningen zijn verdeeld over een wetsontwerp dat de domiciliëring van studenten wenst te vergemakkelijken.

Politika's jaarlijkse Kopstukkendebat stond in het thema van de Europese Unie. Meer EU was de boodschap, maar waar naartoe bleek de vraag.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Het werd een werk van lange adem, maar sinds vorige week heeft België een eigen imamopleiding. Die komt er na samenwerking van de KU Leuven en AFOR, een instituut opgericht door de Moslimexecutieve.

Na de uitrol van de niet-bindende instapproef voor leraren, startten er beduidend minder studenten met een handicap aan de opleiding. Zulke proeven zouden nochtans de norm moeten worden in Vlaanderen.

De KU Leuven richt vanaf september volgend jaar een postgraduaat 'Malting and Brewing' in. De opleiding focust zich op de technische aspecten van mouten en brouwen.

Leuvens beruchtste kotbaas Appeltans is donderdag samen met zijn zoon opgepakt. Appeltans, die een groot aantal koten in Leuven bezit, is al jaren een doorn in het oog van zijn huurders.

Sugardating is sekswerk, maar heeft met een dating-focus niet het imago van klassieke prostitutie. Omdat sugarbabies zich vaak niet als sekswerkers identificeren, is goede vertegenwoordiging moeilijk.

Zo’n 38% van het budget van de EU gaat naar rechtstreekse subsidies voor Europese boeren. Jaarlijks stroomt nochtans een behoorlijke som geld uit die pot naar Belgische universiteiten.

Met een nieuwe werkgroep rond studentikoziteit hoopt koepelorganisatie LOKO de studentenidentiteit te versterken. Daarbij hoort een herziening van de codex.

Sociale School-studenten worden dinsdag vrijgeroosterd voor een 'general college' over de gevolgen van de besparingen in hun sector.

Geen week lijkt voorbij te gaan zonder alarmerende nieuwsberichten met studenten in de hoofdrol. Maar terwijl de krantenkoppen schreeuwen, blijft er voor de student geen vuiltje aan de lucht.

De Vlaamse kunsthogescholen maken zich flink zorgen om de besparingen in de cultuursector. Zij vrezen dat vooral de jonge afgestudeerden de dupe worden.

In de rechtervleugel van de Agora huist sinds kort de nieuwe Aula Emma Vorlat. Het bijgebouw heeft genderneutrale toiletten, een initiatief waarmee men inclusiviteit hoopt te bevorderen.

Uit de as van de SP.A herrijzen twee partijen als dé studentenfavoriet: Groen en N-VA. De polarisatie maakt duidelijk dat de hegemonie van traditioneel links bij de Leuvense student verleden tijd is.

Woensdagavond organiseerde taal- en regiostudieskring Eoos een ‘Politiek Incorrecte Avond’ in Fakbar Letteren. Het evenement stuit op kritiek vanuit diversiteitsplatform UNDIVIDED.

Leuvense studenten betalen gemiddeld vijf euro per studiepunt aan cursusmateriaal. De KU Leuven heeft geen strikt beleid rond de kost van dit materiaal, en dat leidt regelmatig tot excessen.

Met een voorsprong die ze gedurende de hele 24 urenloop konden aanhouden, winnen de sportkotters met 1078 rondjes de 24 urenloop 2019. Behalve VRG-Crimen vestigt iedereen een persoonlijk record.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

Een werkweek van 60 uur, geen pensioenrechten en een ondermaatse verloning; het is dagelijkse kost voor de arts in opleiding. Koepelorgaan VASO pleit daarom voor een verbeterd statuut.

Op Instagram kent u hem als ‘kingconnah’, maar voorlopig blijft hij toch vooral de kroonprins van de SP.A. De 26-jarige Conner Rousseau bewijst dat jeugd en politiek kunnen matchen.

Ben Weyts (N-VA) is de nieuwe minister van Onderwijs en er blaast een nieuwe wind door zijn domein. Dat vraagt om een doorlichting van zijn regeerakkoord.

To eat or not to eat: that’s the question. Onder normale omstandigheden geen moeilijke vraag: je eet wanneer je honger hebt, je eet niet als je verzadigd bent. Simpel, toch?

De Zweedse partners trekken ten strijde tegen het lage studierendement van de Vlaamse student. Vooral de flexibilisering lijkt de dupe te worden. Kleine opleidingen houden ook hun hart vast.

Donderdag verzorgde Klaus Welle, secretaris-generaal in het Europese Parlement, in het HIW een crash course over de stand van zaken in Brussel. Zijn these: de EU staat meer dan ooit voor een keerpunt.

Beursstudenten kiezen steeds meer voor hogescholen en minder voor universiteiten, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid. Het aantal beursstudenten in het hoger onderwijs neemt echter toe.

Ook op facultair niveau twijfelt de student tussen geel en groen. Groen en N-VA winnen beiden in vijf faculteiten. CD&V snoept Rechten af van N-VA, maar kan nergens procentpunten winnen.

Veto benaderde het academisch personeel van de KU Leuven met dezelfde peiling als de studenten. Met uiteindelijk 332 respondenten mag Groen ook daar op het hoogste schavotje gaan staan.

Ook voor de Europese verkiezingen kleurt KU Leuven groen. De ecologisten breiden hun voorsprong met 8,6% uit. CD&V tuimelt van twee naar vier en laat Open Vld en N-VA passeren.

Leuven surft op de groene golf, zoveel mag duidelijk wezen. Een exclusieve peiling van Veto onder 988 studenten kent de ecologisten 28,6% toe, zes procentpunten boven een licht verlieslijdende N-VA.

Ondanks een emotioneel zware slotklim blikt minister van Justitie Koen Geens tevreden terug op zijn regeerperiode. ‘Dat men het ons maar eens nadoet!'

De prestigieuze Ecole Nationale d’Administration dreigt te verdwijnen. De Franse eliteschool levert al decennialang de toppers van het Franse politieke bestel af, waaronder president Macron.

De laatste jaren werden in Vlaanderen steeds meer diploma’s uitgereikt, maar tegelijk deden studenten er nog nooit zo lang over. Steeds minder studenten slagen ook volledig in hun eerste jaar.

Achter de lage slaagkansen in het eerste jaar schuilt een probleem in de voortrajecten van studenten. Die lijken in Vlaanderen steeds minder te beantwoorden aan de uitdagingen van het hoger onderwijs.

Met het zicht op de Europese verkiezingen, krijgen de meeste kandidatenlijsten vorm. Daarop is ook plaats voor heel wat Leuvense professoren. Wat drijft hen naar de Unie?

In tijden van populisme en eurofobie trekt pan-Europese partij Volt straks in elf landen naar de kiezer. Ook in Vlaanderen hoopt de partij haar pro-Europese waarden te verdedigen.

Nu de Open VLD opnieuw pleit voor het opdoeken van de opkomstplicht, betreedt een nieuw verkiezingsthema de Wetstraatsarena. Een afschaffing zou nochtans spijtige gevolgen hebben.

Met de stille dood van de opleiding Nederlands aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, wordt getwijfeld aan de toekomst van de taal. Is een studie Nederlands nog wel nuttig in internationale context?

In de nasleep van december vloeide heel wat inkt over studentenclubs, zowel in dit blad als in nationale media.

In een tjokvol Depot bracht Whispering Sons bij momenten een collectief exorcisme; al was de duivel zijn dansschoenen niet vergeten.

Terwijl de meeste studenten hun Erasmus doorbrengen in een stoffige Europese bibliotheek, trekken de studenten archeologie al jaren naar Egypte voor veldwerk.

Het inschrijvingsgeld voor internationale studenten buiten de EER werd dit jaar fors verhoogd. Een peiling van NFK wijst op grote tegenstand bij de internationals ten aanzien van die maatregel.

In de schaduw van Downing Street 10 wordt ook in Brussel gewerkt aan oplossingen voor de Brexitschade. Europarlementariër Ralph Packet schijnt licht op de toekomstig universitaire samenwerking.

Nu de Brexittrein verder richting ‘no deal’ stoomt, loeien de alarmsignalen op de Vlaamse rectoraten steeds luider. Als er geen akkoord komt, loopt de samenwerking met de Britse universiteiten gevaar.

Begin februari ondertekende de KU Leuven een nieuw partnerschap van zes Europese topuniversiteiten. De positie van het Europese hoger onderwijs staat met de Brexit immers onder druk.

Het Groot Kopstukkendebat gisteravond gemist? Geen nood. Wij zetten de feiten nog eens op een rijtje.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika en VRG op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Met lege klassen, bibliotheken zonder boeken en onderbetaalde professoren is het academisch onderzoek in Venezuela tot een stilstand gekomen. Een braindrain van een hele generatie studenten dreigt.

Met Somnium ruilt Jacco Gardner zijn kabinet van curiositeiten in voor futuristische synthgolven. In STUK stelde de Nederlander zijn nieuwe werk voor met flashy lichten in een kolkende astronomie.

Gisteren gaf federaal minister van Werk Kris Peeters het openingscollege van het vak Politieke Actualiteit. Veto ging met hem op de koffie met vragen over klimaat, Europa en jongeren in de politiek.

In een open brief uiten de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten hun bezorgdheid over het nakende Britse vertrek uit de EU. Een harde Brexit zou een einde maken aan de academische samenwerking.

Jean-Luc Nancy is een klinkende naam onder filosofen. De Franse denker doctoreerde bij Ricoeur en spreekt over Derrida en Hélène Cixous als kameraden. We spraken hem tijdens zijn verblijf in Leuven.

Op de heuvels van Gasthuisberg verblijven Leuvens merkwaardigste inwoners. Het universitaire Proefdierencentrum herbergt een grote collectie exotische en minder exotische dieren.

De studentenclubs verbinden zich ertoe het doopcharter te ondertekenen. Het huidige doopcharter wordt gewijzigd in samenspraak met de studentenvertegenwoordigers.

In navolging van het doopincident van vorige week reageert rector Luc Sels voor een eerste keer. Sels wil het doopcharter verstrengen en roept de clubs een laatste maal op het charter te ondertekenen.

Ooit al van kocho gehoord? De vezelrijke pannenkoek is het dagelijks brood van zo’n 15 miljoen Ethiopiërs. Onderzoekers van de KU Leuven bedachten een manier om de productie te verbeteren.

Vorige week verstoorde studentenvereniging Comac de Raad van Bestuur van de KU Leuven. Kop van jut is voorzitter Herman Daems, die te nauwe banden zou hebben met grootbank BNP Paribas.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden plaatsen serieuze vraagtekens bij de samenwerking van Europese universiteiten met China. De controle van de Communistische partij blijkt immers steeds groter.

Een Japanse universiteit blijkt jarenlang met slaagcijfers geknoeid te hebben om het aandeel vrouwen te beperken. Een alleenstaand geval of de exponent van een dieperliggend probleem?

Over een klein jaar breit Marianne Thyssen een eind aan haar 29-jarige politieke carrière, maar voorlopig werkt de Commissaris van Werk en Sociale Zaken nog met volle overgave aan een beter Europa.

De vaak surreële verhalen van België’s nieuwste inwoners raken ons allemaal. Op de Immersion Night van Noordzuidstudenten bracht een vluchteling zijn verhaal.

In 'Dubbel geboekt' vertellen twee prominente figuren over de boeken die hun leven hebben gekleurd. Ditmaal het kroonkoppel van de Vlaamse televisiewereld: Jonas Geirnaert en Julie Mahieu.

Afrika: een continent vol passie en natuurlijke rijkdom, maar straatarm en politiek verdeeld. Veel jonge mensen wagen zich aan een avontuur om het leven er te verbeteren, maar hoe doe je dat nu juist?

In ‘Belgium: een utopie voor onze tijd’ tekent filosoof-econoom Philippe Van Parijs zijn droomscenario uit voor ons kleine landje. Zingen we over tien jaar de Brabançonne in het Engels?

Apolloon klopt VTK op het scherpst van de snee met 1073 rondjes tegen 1072. LBK is derde met 1016 rondjes, op één ronde van Ekonomika. Medica weert Industria met 954 tegen 953. Wat een editie!

Bloed, zweet, tranen en vooral veel passie. Dat is de 24 urenloop in een notendop. Flikt VTK het weer, of moeten de ingenieurs het afleggen tegen de sportmannen van Apolloon?

Marble Sounds weet het Depot te bekoren, maar botst op de limieten van haar nieuwste plaat.

Maar liefst 4.447 studenten ruilden vorig jaar hun zo geliefde Leuven in voor een avontuur naar het onbekende. Maar waar ligt nu het walhalla van de Leuvense student?

‘He did it again! Sort of …’. Paolo Sorrentino, maker van de Oscarwinnende ‘La grande bellezza’, laat het corrupte karakter van de Italiaanse politiek ten volste uitspringen in zijn langspeler ‘Loro’.

In ‘Know thy neighbour’ laten we internationals aan bod over thema’s uit hun thuisland. Deze keer spitsen we ons toe op de verkiezingen in Brazilië, waar de democratie op het spel staat.

De recente verhogingen van het inschrijvingsgeld legt de pijnpunten van de vertegenwoordiging van Internationals opnieuw bloot. Stura en LOKO plannen alvast een reeks open vergaderingen.

Een bitter welkomstgeschenk voor vele niet-Europese studenten aan de KU Leuven: bij meer dan vijftien opleidingen steeg het inschrijvingsgeld aanzienlijk.

Je kijkt op tegen de blok? Nou, voor je weer zielig gaat doen: het kan altijd erger. Dit jaar valt de ramadan namelijk tussen 15 mei en 14 juni en dat is geen pretje voor de vele moslims met examens.

Dinsdag organiseerden ILT en CLT de Praattafels Arabisch. Zo brengen ze studenten Arabistiek in contact met Arabische nieuwkomers die zich door het Nederlands worstelen. Win-winsituatie toch?

De nieuwste jaarrekening van de stad Leuven doet heel wat stof opwaaien. Terwijl het stadsbestuur pronkt met een overschot van 12 miljoen euro, gelooft de oppositie niet in de 'goednieuwsshow'.

De afgelopen maanden toonden verschillende Vlaamse politici zich voorstander van het studentenstemrecht voor gemeenten, maar de kans dat jij volgend jaar in Leuven kan stemmen blijft klein.

Gaat het om de transcendente ervaring die je gisteren had op de Oude Markt? Of dat halve mirakel dat zich voltrok bij het openen van je IER? Elke student gelooft wel in iets hogers daarboven.