Tijs Keukeleire

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Tijs Keukeleire

Een docent die in februari in opspraak kwam, stopt vanaf vandaag aan de KU Leuven. Deze maand nog startte er een tuchtprocedure tegen de man. Die eindigt met zijn vertrek.

Voor het eerst staat er een vrouw aan het hoofd van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Bijbelwetenschapper Bénédicte Lemmelijn won vrijdag overtuigend de decaansverkiezingen.

Will the Faculty of Theology and Religious Studies get a female dean for the first time? Biblical scholar Bénédicte Lemmelijn takes the lead, Vice Dean Johan Leemans trails behind.

Krijgt de faculteit Theologie en Religiewetenschappen voor het eerst een vrouwelijke decaan? Bijbelwetenschapper Bénédicte Lemmelijn staat op voorsprong, vicedecaan Johan Leemans achtervolgt.

De Vlaamse rectoren staan niet achter een centraal meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit een interne nota. Zetten ze voor de tweede keer de hakken in het zand?

Aan de ene KU Leuven krijg je nog heel andere voorzieningen dan op de andere. De universiteit werkt nu aan een visie over alle campussen heen. Het is de vraag wat er gebeurt met de hogescholen.

De KU Leuven hervormt Studentenvoorzieningen grondig. Niet meer hollen van dienst naar dienst, want het personeel gaat nauwer samenwerken. In Arenberg loopt een pilootproject.

Afstuderen is een behoorlijk eng proces. Stress is oké, maar er zijn ook manieren om die te verminderen. Door eens na te denken waar je staat en wie je bent, bijvoorbeeld.

Mark Peeters, beter bekend als 'Mark de Maanman', is na twee jaar afwezigheid terug in het Leuvense straatbeeld. Hij plant om snel weer rond te reizen door Vlaanderen.

De UHasselt biedt vanaf september 2022 minstens drie nieuwe opleidingen aan. Die kwamen er niet zonder slag of stoot. Rector Bernard Vanheusden blikt vooruit.

Een ticket voor de Beiaardcantus kost deze editie 21 euro, drie euro meer dan vorige keer. Het wordt drummen voor een plaatsje. Aanschuiven doe je in de eerste plaats bij je eigen kring.

N-VA-kopstuk Lorin Parys stapt uit de politiek voor een functie als CEO van de Pro League. Hij was in 2018 kandidaat-burgemeester van Leuven, maar moest de duimen leggen tegen Mohamed Ridouani.

Meer dan 700 personeelsleden van de KU Leuven hebben een open brief getekend aan rector Luc Sels. Ze zijn 'enorm ontgoocheld' in de reactie van de universiteit op de Pano-reportage van 16 maart.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bindt de strijd aan tegen grensoverschrijdend gedrag. Het is uitkijken naar de reactie van de universiteiten en hogescholen.

Startende advocaten belanden in een stressvol beroep met een statuut van zelfstandige. Netto duikt de minimumvergoeding onder de armoedegrens, al betalen veel kantoren wel meer.

Mohamed Ridouani staat sinds drie jaar aan het hoofd van Leuven. Veto krijgt het beeld van een ambitieuze ploeg met oog voor PR. Hoe het met het beleid zit, is vager.

Ben Weyts gaat alle nieuwe beursaanvragen van Russische studenten weigeren. Oekraïne vroeg om alle Russische studenten te weren. 'Studenten weigeren is bijdragen aan de polarisering', vindt Luc Sels.

Goed nieuws in de Parkstraat: Alma 2 heropent tussen 8u30 en 15u. Tussen 10u en 14u kan je er een broodje of snack halen. Ook een heropening van de warme keuken is niet uitgesloten.

'Hoe hard pak jij een collega aan?', kopt Veto even verderop in deze krant. De KU Leuven vertrouwt op zelfcontrole om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken.

Een professor waarover Het Laatste Nieuws vorige week berichtte, geeft voorlopig geen lessen meer. Een maatregel om de rust te bewaren, klinkt het.

Op 11 mei strijkt de Beiaardcantus neer in Leuven, twee jaar én een maand later dan gepland. Organisator LOKO mikt op een nieuw record.

Bijna altijd zijn het proffen die proffen controleren aan de KU Leuven. Melders hebben weinig vertrouwen in het systeem tegen grensoverschrijdend gedrag, inclusief het vertrouwensnetwerk.

Universiteiten zijn erg gevoelig voor grensoverschrijdend gedrag, en dat wordt enkel erger. Een groeiende groep jonge onderzoekers aast op een kleine hoeveelheid posities.

Noodlijdend studentenrestaurant Alma keert haar kar: gevarieerdere menu's dit semester, maar minder vestigingen open. De 7 euro-maaltijden vliegen eruit.

In een mail naar het personeel verdedigt Luc Sels de aanpak van de KU Leuven en stelt hij verbeteringen voor. Hij heeft twijfels bij een extern, onafhankelijk meldpunt, maar doet de deur niet dicht.

Danscafés mogen nu toch al donderdagnacht opengaan. Sommige Leuvense fakbars bouwen zich doorheen de avond om, anderen openen pas om middernacht. Cantussen mogen ook weer doorgaan.

Infrabel werkt vier weekends lang aan het spoor rond Leuven. Heel wat studenten zullen zondagavonden een vervangbus moeten nemen. Sommige 'studententreinen' veranderen van vertrekuur.

De KU Leuven start binnenkort het nieuwe semester pal in de omikrongolf. Luc Sels verdedigt zijn aanpak van de voorbije weken. 'In het worstcasescenario waren er inhaalexamens in de paasvakantie.'

Vanaf dinsdag moet je in heel de KU Leuven een chirurgisch mondmasker dragen, niet meer enkel in bibliotheken of bij examens. Je kan de meeste lessen nog steeds kiezen om online of fysiek te volgen.

Het centrale loginsysteem van de KU Leuven heeft een paar uur platgelegen op zaterdag. Studenten konden niet aan hun lesmateriaal en op studentenresidenties soms niet aan internet.

De KU Leuven verplicht chirurgische mondmaskers tijdens schriftelijke examens en FFP2-maskers tijdens mondelinge examens. De universiteit is daarmee minder streng dan Gent en Antwerpen.

Vanaf zondag mogen stoffen mondmaskers niet meer in bibliotheken en leercentra van de KU Leuven. De capaciteit gaat er ook omlaag, tot 50%.

De Vlaamse regering heeft nieuwe studievoortgangsregels klaar. Elke universiteit en hogeschool moet het systeem van de KU Leuven invoeren. Van de originele regeringsplannen blijft weinig over.

Waar vroeger de politieke zuil de baas was, regeert winst nu over de journalistiek. Er moet een uitweg komen uit die ratrace.

​Er zijn nieuwe Vlaamse studievoortgangsregels, nieuwe verplichte ijkingstoetsen en meer personeelsleden: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs in acht punten.

De OESO is scherp voor hoe Vlaanderen zijn hoger onderwijs financiert. Het systeem zit slim ineen, zegt de organisatie, maar de uitvoering loopt mank. Al jaren daalt het geld per student.

Drie jaar geleden stierf Sanda Dia, de doop te veel. Journalist Pieter Huyberechts schreef een boek over de zaak en Sanda's leven. Als student kan je het e-book gratis downloaden.

Lidl is de goedkoopste Leuvense winkel voor studentenboodschappen, zo blijkt uit onderzoek van Veto. Maar daarmee is lang nog niet alles gezegd.

De meeste Leuvense fakbars vormen zich om tot zitcafés. Voorlopig kan je enkel nog dansen in Doc's Bar en Dulci. Of op de Oude Markt, die deze donderdag start met een polsbandjessysteem.

Een burgemeesterbesluit verbiedt opnieuw cantussen in Leuven. Daarmee gaat de stad verder dan de federale regelgeving. Het verbod geldt tot het einde van het semester.

Onze alma mater staat er financieel goed voor. Dat is altijd al zo geweest, tot grote nijd van haar collega-universiteiten.

Het verloningsbeleid van de KU Leuven voldoet niet aan de Vlaamse regelgeving. Vakbonden trekken aan de alarmbel, compensaties kunnen de KU Leuven duur komen te staan.

De nieuwe voorzitter van de Associatie KU Leuven is een oude bekende: oud-algemeen beheerder Koenraad Debackere. De ene krokodil volgt de andere op.

Het mondmasker mag niet meer af in de aula, ook al is er anderhalve meter afstand. Dat geldt niet voor proffen. Vergaderingen kunnen ook mondmaskerloos blijven doorgaan.

Apolloon wint voor de derde keer op rij de 24 urenloop. VTK kon het blauwe vuur 's namiddags en 's avonds niet meer aan. Ekonomika staat voor het eerst sinds 2017 weer op de derde plaats.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

De 24 urenloop is een aartsmoeilijke wedstrijd: wanneer zet je welke loper in? En wie mag er meedoen? Een blik op de tactieken van de meest competitieve kringen.

Het is altijd turen naar vrouwen op de 24 urenloop. Nadat ambitieuzere initiatieven twee jaar geleden faalden, komt er nu een symbolisch startrondje. VTK doet niet mee.

Vorige edities van de 24 urenloop was er op het hoogtepunt waarschijnlijk 10.000 man. Dit jaar zijn er de hele editie lang maximum 4450 mensen toegelaten. Geraak je niet binnen, is er een livestream.

De Vlaamse regering doet geen extra besparingen op de universiteiten, wel op de hogescholen. 'De minister was het volledig eens dat wij al dermate veel inspanningen hebben geleverd', aldus Luc Sels.

De KU Leuven beëindigt na vier jaar de financiering van diversiteitsplatform UNDIVIDED. 'Het voelt niet zo juist allemaal.'

De KU Leuven en Stad Leuven staan voor grote uitdagingen. Er komen steeds meer studenten naar Leuven. De kotenmarkt staat onder druk en de woningmarkt nog meer.

Liesbet Heyvaert, vicedecaan onderwijs van de faculteit Letteren, heeft het met 57% gehaald van Nadia Lie in de decaansverkiezingen. De bewogen verkiezingen komen daarmee tot een eindpunt.

Als alles goed loopt, weten we vrijdagnamiddag wie de nieuwe decaan van de faculteit Letteren wordt. De bewogen verkiezing steekt af tegen de serene debatten, waar vooral de oud-decaan de klos lijkt.

De faculteit Rechtsgeleerdheid wil 'Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen' worden. Het is de laatste faculteit in België die criminologie toevoegt aan haar naam.

Jo Tollebeeks ontslag hangt als een schaduw boven de decaansverkiezingen bij Letteren. Zijn plotselinge vertrek doet vragen rijzen over de rol van een decaan.

Het 'Chinese prom dress'-incident, de vertaling van Amanda Gorman: Sels schuwt de controverse niet op de start van het academiejaar. Over studenten of beleid valt weinig te horen.

De extra bevoegdheden van de rectorploeg zijn bekend. Sels behoudt Personeelsbeleid, maar neemt ook KU Leuven 2025 op. Reine Meylaerts belandt zonder extra bevoegdheid.

In Vlaamse aula's zijn mondmaskers dit jaar niet algemeen verplicht wanneer studenten neerzitten, behalve als de ruimte slecht geventileerd is. In Brussel is er wel mondmaskerplicht.

In Wallonië starten opnieuw dubbel zoveel studenten Geneeskunde als er zouden mogen. Vlaamse geneeskundestudenten zijn het beu, maar ondertussen is Vlaanderen zelf niet meer de allerbraafste leerling.

Volgens Times Higher Education blijft de KU Leuven de beste universiteit van België. Maar de concurrentie loopt op: UGent stijgt zeven plaatsen, de UAntwerpen 27.

The academic year can start with lecture halls at full capacity, the decision was announced yesterday by educational minister Ben Weyts (N-VA). The option to follow classes online will remain possible

Volgend academiejaar mogen de aula’s volledig vol zitten, zo heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist met de onderwijspartners. Lessen digitaal volgen moet mogelijk blijven.

Pepijn Nollet staat volgend jaar aan het hoofd van de Studentenraad. Hij doet dat voorlopig met twee, in een team van vijf leden. 'Ik verwacht toch wel begrip van het beleid.'

Pepijn Nollet (23) staat dit academiejaar aan het hoofd van de Studentenraad KU Leuven. In mei kwam hij net één stem tekort, in augustus is hij unaniem verkozen. Er wacht hem een fikse opdracht.

Jo Tollebeek, een van invloedrijkste decanen aan de KU Leuven, legt onverwachts zijn functie neer. Hij wil zich toeleggen op onderzoek. Er lijkt meer gaande.

Luc Sels, herverkozen als rector van de KU Leuven, behoudt voor een groot deel zijn vicerectorenploeg. Jan D’hooge wordt vicerector Onderzoeksbeleid, Reine Meylaerts gaat naar Humane Wetenschappen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) trekt de middelen voor de Vlaamse Vereniging van Studenten op. Dat blijkt voor een groot deel een terugdraaiing van besparingen.

Toledo, het digitale leerplatform van de KU Leuven, heeft deze ochtend hevige storingen ondervonden. De problemen zorgden voor hinder bij de voorbereiding en het afleggen van examens.

Op de verkiezingsavond diende Jan Tytgat kort voor de deadline een klacht in bij de Verkiezingscommissie. Die adviseerde – mede op basis van een integriteitsrapport – om daar geen gevolg aan te geven.

Gerd Van Riel herverkozen en Karen Maex aan het hoofd van LERU: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Er zijn weinig zekerheden over de volgende vicerectorenploeg, al komt er zeker één post vrij. Veel vicerectoren zitten stevig in het zadel, maar de bevoegdheden kunnen wel doorschuiven.

Studenten kozen nipt voor Sels. Dat leert een reconstructie van Veto. Sels overtuigde de wetenschaps- en economierichtingen, Tytgat scoorde bij de biomedici. Architectuur speelde een sleutelrol.

Luc Sels blijft de komende vier jaar rector aan de KU Leuven. De zittende rector haalt een grote overwinning met 64% van de gewogen stemmen. Hij wint bij elke groep van de universiteit.

Volg de verkiezingsavond op de voet bij Veto, met nieuws, analyse en achtergrond.

Goed vaccinatienieuws, decaansverkiezingen 2021 en plagiaat in een visietekst: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Luc Sels staat al jaren bekend als beleidsman. Hij maakt zeker tijd voor overleg, maar in de eerste plaats om de ander te overtuigen. Een blik op de bestuursstijl van de KU Leuven-rector.

Collega's staan verdeeld tegenover Jan Tytgat. Dat hij zo opkomt voor zijn eigen dienst zorgt soms voor spanning, zijn accent in dienstverlening ook. Een blik achter de schermen bij de farmaceuten.

'Four more years!', moest Sels hebben gedacht aan het begin van het nieuwe jaar. De huidige rector heeft naar eigen zeggen niet getwijfeld opnieuw op te komen. 'Ik heb nog veel plannen in mijn hoofd.'

26 paragrafen uit Jan Tytgats visietekst komen haast letterlijk uit andere documenten. 'Duidelijk plagiaat', zo stelt professor Gert Storms, lid van de Vlaamse Commissie Wetenschappelijke Integriteit.

Geen enkele 'gewone' professor won ooit een rectorverkiezing. Toxicoloog Jan Tytgat hoopt daar dinsdag verandering in te brengen. 'Dit is geen bevlieging.'

Volg hier onze liveblog van het debat van de Studentenraad, met analyse, context en fact check. Wie weet de student te overtuigen?

Een 'verscherpte taalwet', versnelde Collaborate-opnames en vroegere examenroosters: de voorbije weken in het hoger onderwijs.

De studenten leggen hun eisenpakket op tafel voor de rectorverkiezingen. Een nieuw communicatiebeleid, een evaluatie van het mentaal welzijnsaanbod en snellere herexamenroosters: de zorgen gaan breed.

Elke student kan stemmen op de rector – als die een paar uur de tijd en een internetverbinding heeft ten minste. Studenten stemmen voor de tweede keer via het 'Amerikaans' kiessysteem.

The 'Rector' elections have officially begun as candidates Sels and Tytgat both published their election manifestos last week. International students may also want to know what both plan to achieve.

De rectorverkiezingscampagne is officieel begonnen. Kandidaat-rectoren Sels en Tytgat hebben elk hun openingsschot geleverd met een gevuld programma.

Verregaande basisfinanciering, een betere work-life balance en meer onderwijsondersteuning. Kandidaat-rector Jan Tytgat belooft iedere geleding haar trofeeën.

De batterijen moeten opgeladen worden, zo meent kandidaat-rector Luc Sels, maar van stilstand kan geen sprake zijn. Sels' verkiezingsprogramma 'Doen Dromen 2025' levert 192 pagina's op.

Volgende week gaat het hoger onderwijs terug naar 20% bezetting. Sels hoopt dat dat nog meer kan worden dit semester, afhankelijk van de positiviteitsratio. 'Ik kijk vooral naar de afstudeerders.'

Leuven trekt alle registers open tegen de lentedrukte in de binnenstad: van alcoholverbod voor studenten over parkpas tot zelfs een nieuwe activiteitenmatrix.

11 mei wordt een strijd tussen zittend rector Luc Sels en toxicoloog Jan Tytgat, zo maakt de kiescommissie bekend. Kandidaten hadden tot woensdagmiddag om zich aan te dienen.

Discussies over onderwijshervormingen in de bachelors doen opnieuw vragen rijzen bij de positie van de vakken Religie, zingeving en levensbeschouwing. Toch vallen die vakken niet zomaar te vervangen.

Het hoger onderwijs gaat volgende week terug naar de situatie van december: slechts een beperkt aantal lessen zullen nog fysiek doorgaan. Stille studieruimtes kunnen ook nog.

Diversiteit in de lerarenopleiding, onderwijsambassadeur, de K in KU Leuven en een bekritiseerde app: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

51% van de proffen is (eerder) tevreden over het werk van de rectorale ploeg. Maar bij studenten, assistenten en ondersteuners leeft onvrede. Herhaalt een tegenkandidaat Sels' trucje uit 2017?

Vanaf maandag kan weer meer fysiek in het hoger onderwijs. Niet enkel voor eerstejaars en internationale studenten, maar voor de brede groep. Na de paasvakantie de volgende stap?

Onze Gentse collega's van Schamper maakten iets vreemds mee: ze kregen kritiek van UGent-personeel voor een digitale advertentie van de KU Leuven. Daarop liet de KU Leuven de advertentie verwijderen.

De KU Leuven stijgt, Ben Weyts springt en de collega-universiteiten staan niet te springen: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

De KU Leuven heeft nog nooit een vrouwelijke rector gehad – als enige in Vlaanderen, samen met de UHasselt. Directe verkiezingen lijken in het nadeel van vrouwen te spelen.

Leuven is een proeftuin: sinds deze maand kunnen studenten zich ook zonder symptomen laten testen. 'Er wordt op dit moment heel veel testcapaciteit niet gebruikt.'

Studenten sneller aan de slag: dat was het devies van Sels. Vier jaar later is daar nog niet veel van in huis gekomen, ook al ligt er grondwerk. De pandemie als schuldige, of als welkome zondebok?

Twee prioriteiten voor Weyts, Revolte bij VVS en Luc Sels haalt slag thuis: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Experten die de overheid adviseren, staan vaak zelf nog voor de aula. Of dat een effect heeft op de adviezen? 'Natuurlijk neem ik dat mee', aldus Marc Van Ranst.

Na twee jaar aan het hoofd van de Associatie KU Leuven, stapt Ann Verreth over naar hogeschool Odisee. Het is de tweede directeurswissel binnen de Associatie op korte tijd.

Kandidaat-studenten industrieel ingenieur moeten vanaf volgend academiejaar verplicht de ijkingstoets afleggen. Zoals voor burgerlijk ingenieur is het resultaat niet bindend.

De KU Leuven heeft de tweede tuchtprocedure tegen ex-Reuzegomleden afgerond in beroep. Het Gemeenschappelijk Bureau oordeelt dat zeven van hen voor een paar jaar of definitief uitgesloten worden.

Toxicoloog Jan Tytgat is de eerste tegenkandidaat tegen Luc Sels, die zichzelf wil opvolgen als rector van de KU Leuven. 'Ik ben echt niet tevreden over wat er is gebeurd', stelt hij aan Knack.be.

Luc Sels stelt zich kandidaat voor een tweede termijn als rector. Dat maakte hij bekend in zijn nieuwjaarsboodschap aan het KU Leuven-personeel.

11 mei zijn het rectorverkiezingen. Dat is over vijf maanden – een erg lange periode aan de universiteit. Maar dat valt in het niets bij hoe lang een rector blijft zitten: vier jaar.

Code rood, studieruimtes, rectorverkiezingen en centrale toetsen: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Over een paar maanden zijn het rectorverkiezingen al wat de klok slaat. Luc Sels heeft nog niet gezegd of hij opkomt, maar achter de schermen start de zoektocht naar een tegenkandidaat.

The difference in approach between universities continues.

Volgend semester gaan de Vlaamse universiteiten en hogescholen van start in code rood, tot minstens maart. Voor de KU Leuven is dat tot 5 maart, voor de UGent tot zelfs 21 maart.

De Studentenraad houdt haar stemmethode op de rector aan, een nieuwe vicevoorzitter voor de accreditatieorganisatie, 8152 terugvorderingen van leerkrediet en 1000 laptops voor het hoger onderwijs.

Massive Open Online Courses (MOOC's) kosten tienduizenden euro's om te maken. Toch maakt de KU Leuven er meer dan de rest van Vlaanderen. Onder andere een kwestie van prestige, zo blijkt.

Geen lesvrije week en een kortere blok: het zou genoeg zijn voor de doorsnee student om een rel te starten. Dat is nochtans de realiteit voor studenten van het tweetalige traject Rechten in Brussel.

Het hoger onderwijs moet een lift zijn voor sociale mobiliteit. Maar sinds de jaren 2000 lijkt die stilgevallen: wie je ouders zijn, bepaalt steeds meer je diploma. Het beleid hinkt achterop.

Studenten buiten het modeltraject hebben na de herplanning in juni soms erg onevenwichtige examenroosters gekregen. Nog geen soelaas in januari: 'De examenperiode is nog fragieler.'

De Vlaamse regering staat weer een stap dichter bij quota voor specialisaties. Sommige specialisaties Geneeskunde en Tandheelkunde bieden nu te weinig jobkansen, voor andere is er juist een tekort.

Vanaf maandag zijn er bijna geen fysieke lessen meer aan universiteiten en hogescholen. Maar tot hoelang duurt dat? En blijf ik thuis of op kot? Een overzicht van alle maatregelen.

De KU Leuven-bibliotheken blijven open tot minstens 12 november, met ook mondmasker op je zitplaats. Uren en bezettingen wijzigen ook. 'Studenten moeten de regels beter volgen, anders houdt het op.'

Actieve werkvormen en vier examenperiodes per jaar: twee masterrichtingen Pedagogische Wetenschappen slagen waar de KU Leuven in 2018 is gefaald. Inspiratie voor de hele universiteit, klinkt het.

De voorzitter van de Studentenraad heeft sinds 27 oktober een vast zitje in het Gemeenschappelijk Bureau. Van vakbond naar bestuurder: dat heeft heel wat voordelen, maar toch ook nadelen.

Tussen 31 oktober en 11 november vraagt de Vlaamse regering om geen enkele fysieke les door te laten gaan aan universiteiten en hogescholen. Die beslissing gaat dus nog verder dan code rood.

Rector Luc Sels kondigt in een mail aan dat de universiteit tot Kerst in een vorm van code rood gaat. De eerste bachelorfase blijft wel in code oranje en er zijn andere uitzonderingen.

De Brusselse KU Leuven-campussen volgen de VUB en schakelen maandag naar code rood. Eerstejaarsvakken kunnen wel in code oranje blijven, net als andere uitzonderingen.

Klinisch psychologen en orthopedagogen krijgen een verplicht extra stagejaar. Een eerste stap richting uniforme terugbetaling, maar de financiering van het stagejaar is nog niet rond. De tijd dringt.

KU Leuven schakelt in tegenstelling tot de UGent voorlopig niet naar code rood, zelfs al liggen de Gentse besmettingen lager. 'Men offert disproportioneel veel op in hoger onderwijs', vindt Sels.

Algemeen stemrecht voor studenten of toch niet? De vorige keer vond de Studentenraad een compromis, maar COVID-19 belemmert de oplossing van toen. En de Studentenraad heeft nog maar twee maanden tijd.

Vanaf maandag zit ook de KU Leuven in code oranje, waardoor de auditoria weer een pakje leger worden. KU Leuven voegt zich daarmee bij UGent, de Universiteit Antwerpen en de UHasselt.

Na een woelige donderdagavond op de Oude Markt, met meerdere inbreuken op de coronamaatregelen, wil rector Sels het tuchtreglement van de KU Leuven aanscherpen. Dat zei hij vrijdagavond op Terzake.

'Waar blijven jullie?', vroeg de ontredderde Alma 1-medewerker vorige week. Ze stond met drie collega's aan de toog. De CEO had een toeloop voorspeld.

De Alma's zaten leeg de voorbije weken. De organisatie stuurt nu bij en biedt enkel nog broodjes, soep en pastabekers aan. Alma-CEO Daniel Lips (62), op post sinds 2013, weet niet wat de oorzaak was.

KU Leuven-studenten deden het goed in de coronacrisis – ook eerstejaars en studenten met diversiteitskenmerken. Het rectoraat stelt voor om de CSE-regels en graden van verdienste niet aan te passen.

De KU Leuven gaat vanaf volgend jaar ook één eerstejaarsvak met een 7/20 delibereren. De universiteit wilde daarmee een duidelijker systeem voor eerstejaars introduceren. De vraag is of dat gelukt is.

Niet alleen wiskundige richtingen maar ook de humane wetenschappen krijgen binnenkort ijkingstoetsen. Alleen is het bij hen een pak moeilijker om de vinger te leggen op de vereiste competenties.

Vier instanties houden zich bezig met contactonderzoek aan de KU Leuven. Met een verwachte stijging in COVID-19-besmettingen is het ook de vraag of zij voldoende bemand zijn.

De vliegbijdrage van de KU Leuven wordt minder vrijwillig dan voorheen. Werknemers krijgen automatisch de factuur gepresenteerd, maar kunnen nog steeds uit het programma stappen als ze willen.

KU Leuven heeft werk, zo erkent rector Luc Sels in zijn welkomstwoord bij de opening van het academiejaar. Hij kondigt een aangescherpt tuchtreglement aan, gebaseerd op een nieuw Inclusiestatement.

In januari zal de KU Leuven meer examens afnemen op zondag en vanaf 6 januari, de woensdag voor de normale start. Er kunnen, indien nodig, ook examens vallen op maandag en dinsdag in de lesvrije week.

Volgende week start de KU Leuven overal in code geel, behalve in Diepenbeek. Dat is dus ook in Antwerpen en Gent, hoewel de plaatselijke universiteiten daar zelf in oranje starten.

Dit academiejaar gaan we beurt om beurt naar de aula, zolang de kleurencode niet naar rood omslaat. Practica gaan wel altijd door en mondmaskers zijn overal verplicht.

In augustus slaagde 70% voor de ijkingstoets burgerlijk ingenieur, tegenover 64% in de eerste sessie vorig jaar. De toetsen werden omwille van COVID-19 een maand later afgenomen dan normaal.

Stad Leuven en studentenkoepel LOKO hebben richtlijnen klaar voor dit semester. Voorlopig geen dopen of cantussen en een flowchart voor andere activiteiten. Wie overtreedt, riskeert een corona-pv.

Sinds half zes is Luc Sels wakker. Covid 19 vereist een andere aanpak voor een rector die niet houdt van aansturen: 'Van de ene dag op de andere ben ik in de rol van CEO gekropen. Omdat het moest.'

De Vlaamse universiteiten hebben afgesproken om niet vooraf de studievoortgangsregels te versoepelen, maar zo nodig wel op basis van de resultaten achteraf. De KU Leuven werkt nu scenario's uit.

Maatregelen zoals de harde knip of de 50% CSE-regel staan niet in steen gebeiteld: de universiteiten en hogescholen kregen de opdracht om 'bijkomende of alternatieve' voorstellen te doen.

Vierdejaarsstudenten Verpleegkunde vallen vaak in voor ziekte, afwezigheid of personeelstekort. Ze lopen bijna een heel jaar stage: zonder de aangekondigde vergoeding, maar wel met inschrijvingsgeld.

In mei kiest de faculteit Ingenieurswetenschappen een nieuwe decaan, met twee kandidaten met uiteenlopende visies. Bij de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde komt telkens één kandidaat op.

KU Leuven spreidt voor haar examenperiode maximaal in tijd en ruimte. De extra week en de zondagen worden ingevuld als volwaardige examendagen, de Brabanthal wordt een 'vierde campus'.

Verplichte deelname aan de ijkingstoets industrieel ingenieur gaat door de coronacrisis niet door. Voor de richting burgerlijk ingenieur worden de ijkingsproeven uitgesteld naar augustus en september.

KU Leuven Bibliotheken werkt aan een afhaalsysteem voor boeken. De timing van de opstart hangt af van de coronamaatregelen en de beschikbaarheid van materiaal.

28 procent van de studenten denkt dit jaar niet te slagen, bij eerstejaars is dat zelfs 36 procent. Dat blijkt uit een enquête van Teleblok. KU Leuven en de universiteiten bekijken hun CSE-regels.

Dankzij een Vlaams nooddecreet kunnen individuele studenten later afstuderen dan voorzien. Het decreet geeft universiteiten en hogescholen meer vrijheid, onder andere om geen herexamens te bieden.

Het toelatingsexamen arts en tandarts vindt dit jaar een maand later plaats, op 25 en 26 augustus – tijdens de herexamens. Het examen gaat digitaal door, met minder leerstof door de coronacrisis.

Een ontslagen prof heeft vorige week een kritische mail over de universiteit naar alle werknemers gestuurd. De KU Leuven verwijderde die: mogelijk een inbreuk op de communicatievrijheid.

De KU Leuven maakt meer details bekend over de junizittijd. Alle schriftelijke examens gebeuren op de campus, enkel mondelinge examens kunnen online via Skype gebeuren.

De series vliegen er ongetwijfeld door nu we massaal in ons kot blijven. Netflix al helemaal uitgekeken? De Veto-redactie schiet te hulp met extra inspiratie.

De junizittijd gaat niet door want dat is te moeilijk, melden de Vlaamse universiteiten en hogescholen. 'We willen nog minstens een maand langer mails kunnen sturen.'

De juiste soundtrack kan alledaagsheid episch doen klinken, of helpt je om een leven in afzondering draaglijk te maken. Deze albums loodsen de Vetoredacteurs door coronatijden.

De examenperiode duurt een week langer, tot 4 juli. Ook als fysieke examens niet kunnen, werkt KU Leuven aan oplossingen. Rector Luc Sels: 'We hebben nu de handen vrij om scenario's uit te werken.'

De examenperiode wordt verlengd tot 4 juli, staat in een mail van rector Luc Sels. Examens kunnen in de blok vallen. De vijfde week na de paasvakantie komt er geen nieuwe leerstof meer.

'Alle scenario's gaan ervan uit dat we in juni examineren', heeft rector Luc Sels donderdagavond gezegd op ROBtv. Vandaag volgt meer duidelijkheid.

Wat begon met irritatie over wifi-inlogrituelen resulteerde in een internationaal samenwerkingsverband. Een gesprek met Klaas Wierenga, oprichter van Eduroam en lid van de Internet Hall of Fame.

Sommige hogeschoolstudenten krijgen vanaf 18 mei misschien toch nog fysiek les. Dat beslisten de Vlaamse hogescholen dinsdag.

Hogeschoolstudenten krijgen ten vroegste na dinsdag informatie of er nog lessen zullen doorgaan. De universiteiten schaften die vrijdag allemaal af, maar de context bij de hogescholen is anders.

Het online onderwijs gaat door tot het einde van het academiejaar. Dat beslisten de Vlaamse universiteiten deze voormiddag in overleg.

Opleidingen zoeken naar alternatieven voor verplichte stages. En voor de examens deze zomer worden verschillende scenario's uitgewerkt. De Vlaamse rectoren bespreken die vrijdag.

Onderzoek dat niet thuis of via telewerk kan, wordt stopgezet met uitzondering voor essentieel onderzoek. Stages die fysieke aanwezigheid vereisen gaan niet meer door, tenzij in de gezondheidszorg.

Alma sluit al zijn vestigingen behalve drie: Alma 2, Alma Gasthuisberg en De Moete in Arenberg. Dat komt door de grote terugval in verkochte maaltijden.

De KU Leuven sluit alle bibliotheken vanaf woensdag voor het publiek. Die dag is er nog een laatste kans om op afspraak materiaal op te zoeken en in te scannen. Donderdag gaan alle deuren op slot.

Als onze wekenlange afzondering één voordeel heeft, is het dat we even terug tijd hebben om te lezen. Barbóék en Boekarest bezorgen je nu zelfs boeken thuis! Hier alvast wat tips van de Veto-redactie.

De Vlaamse regering laat volgend academiejaar 156 extra studenten Geneeskunde en Tandheelkunde toe, tegen het advies van het veld in. De faculteiten vragen bijkomende middelen, de minister onderzoekt.

UHasselt wil vanaf 2022-2023 een bachelor Sociale Wetenschappen inrichten. Dat kan de Leuvense faculteit Sociale Wetenschappen pijn doen, die kampt met een dalend aantal nieuwe bachelorinschrijvingen.

(Thesis)studenten mogen alleen in bibliotheken als zij de fysieke collectie nodig hebben. Zo vermijdt de universiteit een verplaatsing van de leercentra naar de bibliotheken.

Voorlopig adviseert de KU Leuven studenten in het buitenland om niet terug te keren. Op korte termijn kan dat nog veranderen.

De universiteit schrapt alle fysieke lessen tot minstens de paasvakantie, ongeacht hun aard. Studenten hoeven na dit weekend niet meer terug te komen.

Studenten kunnen alleen afhalen in Alma, de online bestelmogelijkheden breiden uit. Het Universitair Sportcentrum zet zijn activiteiten voor kaarthouders stop.

Om social distancing te garanderen, beperkt KU Leuven Bibliotheken de capaciteit bijkomend tot een derde. Eerder deze dag was dat nog de helft.

Op 1 april zal er geen Beiaardcantus zijn. LOKO bekijkt of ze het evenement kunnen verplaatsen.

Een overleg tussen de Leuvense presides toonde consensus over de voorlopige afgelasting van cantussen. Er is nog geen beslissing over de Beiaardcantus.

De KU Leuven wil hoorcolleges zoveel mogelijk vervangen door online lesvormen. Fuiven of cantussen kunnen best niet meer doorgaan, zegt de universiteit. Er is nog onduidelijkheid over bibliotheken.

Het coronavirus kan campussen of faculteiten in lockdown dwingen – of misschien zelfs de hele universiteit. Digitale lesmiddelen nemen dan het onderwijs over, zegt vicerector Piet Desmet.

De KU Leuven heeft een probleem in haar beslissingscultuur en dat baart ons als soixante-huitards zorgen.

De Academische Raad wil dat studenten binnen de twee jaar al hun eerstejaarsvakken halen. Wat de gevolgen en uitzonderingen zullen zijn, staat nog niet vast. De maatregelen zijn voor 2021-2022.

Na een open brief tegen de keuze voor het digitale boek (Veto 4607), uitte onder meer de bibliothecaris van Rechtsgeleerdheid zijn ongenoegen. Een daling van de uitleen blijkt het grootste argument.

Eerstejaars zullen in de toekomst worden gedelibereerd voor maximum 12 studiepunten. Na twee jaar moet je alle eerstejaarsvakken hebben behaald. Dat besliste de Academische Raad dinsdag.

KU Leuven campus Kulak Kortrijk gaat de master TEW/handelsingenieur niet inrichten. Het West-Vlaamse bedrijfsleven reageert misnoegd.

Na een half jaar staat weer iemand aan het hoofd van de Studentenraad Associatie Leuven (StAL). Interne onenigheid speelt het inspraakorgaan parten, terwijl de Associatie aan belang wint.

Schepen Thomas Van Oppens (Groen) vindt dat overlast in Leuven komt door een gebrek aan feestzalen. 'Fuifruimte in Leuven is altijd een goede investering.'

De Vlaamse regering trekt ten strijde tegen studieduurverlenging.

De hoeveelheid gebruikelijke studievoortgangsbetwistingen op Vlaams niveau is vorig jaar weer gestegen. Maar dat zegt niet direct iets over de juridisering van het hoger onderwijs.

De Vlaamse regering wil eerstejaarsstudenten minstens 50 studiepunten laten opnemen omdat ze anders studievertraging oplopen. Aan sommige instellingen kunnen de effecten significant zijn.

De Vlaamse regering wil meer studenten Geneeskunde toelaten. Er is echter geen gebrek aan artsen in totaal, wel voor bepaalde afstudeerrichtingen zoals huisarts of geriatrie.

Volgens een onderzoek van de UGent leidt hoger smartphonegebruik tijdens de les, leren én daarbuiten tot lagere studieresultaten. Voor het eerst is een causaal verband tussen de twee vastgelegd.

De Vlaamse regering wil terug prestige geven aan de lerarenopleiding. Maar dat getuigt van een verouderde visie op het beroep, zeggen studenten en docenten.

Hogeschool UCLL biedt als instellingsbreed keuzevak 'Studentenparticipatie' aan. Zo erkennen ze de competenties die studentenvertegenwoordigers opdoen.

Sociale School-studenten worden dinsdag vrijgeroosterd voor een 'general college' over de gevolgen van de besparingen in hun sector.

De geldverdeling tussen de meeste faculteiten en departementen ligt al minstens zeven jaar vast. Rector Luc Sels: 'We gaan dit nog niet direct herbekijken.'

Na dertig jaar universiteitsnieuws verschijnt in december het laatste nummer van de Campuskrant. In de plaats komt een nieuw magazine dat de hele universitaire gemeenschap moet aanspreken.

Vijf Vlaamse scholen bieden al de richting Bijzondere Wetenschappelijke Vorming aan. Minister Weyts' beleidsnota had het juist over de invoering van zo'n schakeljaar als universiteitsvoorbereiding.

De infrastructuur voor weblectures breidt geleidelijk aan uit, maar veel proffen weigeren nog. Dit ondanks het nut voor veel studenten én de strijd tegen de clandestiene handel in lesnotities.

De KU Leuven werkt aan een 'University College' voor een nieuwe Engelstalige multidisciplinaire opleiding. Die moet de concurrentie helpen aangaan met buitenlandse instellingen.

Vrijdag stemde de Studentenraad KU Leuven voor wederaansluiting bij de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), na meer dan drie jaar afwezigheid. Desondanks blijven bepaalde eisen niet ingewilligd.

Herintredende studentenraden, efficiëntere vertegenwoordiging: sinds vorig jaar zit de Vlaamse Vereniging van Studenten weer op de rails. Maar de interne en externe uitdagingen blijven groot.

Spookopleidingen gaan misschien in tegen de geest van de wet, tegen de letter zeker niet altijd. Hierdoor heeft de Vlaamse regering andere middelen nodig om op te treden.

De saga rond verhoogde inschrijvingsgelden voor niet-EER studenten bereikte recentelijk een nieuw stadium: plannen voor uniforme tarieven. Wat betekent dit en wat is er aan de hand?

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

Besparingen van 228,4 miljoen, het opdrijven van de CSE-regel en een harde knip tussen bachelor en master; de Vlaamse regering is niet bang de hand te leggen op de koers van de universiteiten.

Ben Weyts (N-VA) is de nieuwe minister van Onderwijs en er blaast een nieuwe wind door zijn domein. Dat vraagt om een doorlichting van zijn regeerakkoord.

Strenger dan de KU Leuven wil de Vlaamse regering voor eerstejaars een 50% CSE-maatregel invoeren. Nieuwe bindende toelatingsproeven en een harde knip tussen bachelor- en masteropleiding komen er ook.

De Zweedse partners trekken ten strijde tegen het lage studierendement van de Vlaamse student. Vooral de flexibilisering lijkt de dupe te worden. Kleine opleidingen houden ook hun hart vast.

Tijdens de zomer openden in Leuven twee ‘cannabisshops’ de deuren. Hun producten bevatten niet het roesverwekkende THC, maar wel CBD, legaal in België. Toch bindt Stad Leuven de strijd aan.

De universiteit erkent dat herexamens niet zo courant gebruikt worden als spreidingskans, maar zal geen bijkomende steun bieden om ze te halen. Daarnaast komen er verbeteringen voor 'Erasmussers'.

KU Leuven wil het ambitieuzer: in drie jaar een bachelor halen moet opnieuw het doel zijn. Daartoe wil ze de autonomie van eerstejaars inperken, met misschien zelfs opnieuw examencommissies.

Na twee jaar Diversiteits- en Studentenbeleid gaf vicerector Chantal Van Audenhove maandag de fakkel door. Hilde Feys, haar opvolger, komt voor een complex veld te staan met veel valkuilen.

Het komend academiejaar zal Lotte Delemarre met haar ploeg aan het hoofd van Stura staan, zo besliste de Algemene Vergadering maandag. Daarmee komt een einde aan drie maanden verkiezingssaga.

Na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen stelt Stura haar verkiezingen voor het kernbestuur opnieuw uit. Vier mandatarissen voor Internationaal en Duurzaamheid werden dit weekend wel al ingezworen.

Het hoger onderwijs is weinig aan bod gekomen deze campagne, ondanks de grote uitdagingen. Nochtans staat er heel wat in de programma’s, en ook de universiteiten schuiven prioriteiten naar voor.

Over het hoger onderwijs wordt tijdens campagnes minder gesproken, maar ook daar wordt met spanning uitgekeken naar de politieke machtswissel.

De Studentenraad kent een kort en toch erg turbulent bestaan. Na een rampjaar had een nieuwe ploeg dit academiejaar als taak de vertegenwoordiging weer uit de brand te slepen.

Onder het houten dak van de Faculty Club kruisten de onderwijskopstukken van de vijf grootste partijen de degens. Of eerder de pool noodles.

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde is op zoek naar een tweede adem voor haar masteropleidingen in Brussel. De studentenaantallen vallen er tegen, maar studenten en academici zien veel potentieel.

De studentenclubs presenteren maandag een eigen doopcharter en vragen dat de KU Leuven dat ondertekent. Vanuit de universiteit klinkt alvast een duidelijke weigering.

Volgend jaar krijgen de faculteiten anderhalve dag voor startersactiviteiten. Vanaf het academiejaar erna zouden die de week voor de start van het academiejaar al plaatsvinden.

Na de woelige periode vorig jaar worden enkel nog de startersdagen, activerend onderwijs en herkansingsbeleid behandeld. Die laatste kan op termijn evenwel de basis vormen voor een echte herindeling.

Vorig jaar was het het meest prangende gespreksonderwerp aan de KU Leuven, op dit moment lijkt het op haar laatste benen te lopen. Het idee van een herindeling gaat echter al een hele tijd mee.

In 'Den beer heeft mij gezien' (ARSENAAL/LAZARUS) baseren Sien Eggers, Sofie Palmers en Jessa Wildemeersch zich op Tsjechovs 'Drie Zusters', maar het aangekondigde Rusland ontdekken we minder.

In Dubbel geboekt laten we twee prominente figuren met een link aan het woord over hun belangrijkste boek. Deze editie: de twee mannen achter Artefact en Leuven Jazz.

Donderdag maakte Studentenraad HoGent bekend dat ze uit de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) stapt. Ze bekijkt een VVS op hogeschoolniveau, maar daar lijkt weinig enthousiasme voor.

Woensdag werd een evaluatierapport van de verplichte ijkingstoets gepubliceerd en een verbreding naar de sociale wetenschappen lonkt. Al is dat daar minder evident dan bij technischere opleidingen.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika en VRG op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Het onderwijslandschap nuanceert de communicatie van onderwijsminister Hilde Crevits over de voorlopige resultaten van een jaar verplichte ijkingstoets burgerlijk ingenieur(-architect).

De eindejaarsfeesten bieden een gelegenheid om tegelijk nabij te zijn en afstand te nemen. Vijf stemmen over die merkwaardige jaarlijkse lichtpuntjes.

Sinds de lancering van de KU Leuven (web)app klinkt de vraag naar een 'native' KU Leuven-smartphoneapp. Maar de ontwikkeling daarvan zou veel tijd en werk kosten.

De ‘Religie, zingeving en levensbeschouwing’-vakken zullen in de toekomst een online leerplatform krijgen. Daar zullen studenten kunnen kiezen tussen verschillende multidisciplinaire modules.

Anno 2018 is de democratisering van het hoger onderwijs nog steeds een heikel punt. De KU Leuven zet nu in op niet-bindende toelatingsproeven, maar zetten die ook zoden aan de dijk?

Vliegen naar een conferentie in New York kan 25 euro duurder worden, naar Madrid 10 euro. Waar dat geld naartoe gaat, kiezen de betalers zelf.

Minister Crevits wil het recht op examenkopieën inperken. Studenten hoger onderwijs zouden uitsluitend nog bij een beroepsprocedure kopieën mogen nemen, en dan enkel van de vragen die ze fout hadden.

Het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) roept alle studenten in Vlaanderen op om door te geven hoeveel het studentenleven hun kost.